Leef je langer als je beweegt?

/, blog/Leef je langer als je beweegt?

Leef je langer als je beweegt?

We weten allemaal dat bewegen goed voor je is. Maar wist je ook dat je langer leeft als je beweegt? Vooral hardlopen is ontzettend gezond. Vijf minuten hardlopen per dag kan al een enorm verschil maken! Ongeacht of je rookt of drinkt, overgewicht hebt of slechts sporadisch of op een langzaam tempo rent.

Hardlopen verlaagt het risico op vroegtijdig overlijden met maar liefst 40 procent, ook al rook of drink je, heb je een hoge bloeddruk of overgewicht. Dat vonden onderzoekers toen ze nagingen wat er gebeurde als mensen gingen hardlopen. Hiervoor vergeleken zij de gezondheid van mensen die niet renden met mensen die waren begonnen met hardlopen. Bij de laatste groep waren er 16 procent minder sterfgevallen en 25 procent minder fatale hardaanvallen.

Hoe lang moet je lopen?

De mensen die waren begonnen met hardlopen, liepen gemiddeld twee uur per week. Zij leefden gemiddeld drie jaar langer dan mensen die niet hardliepen. Toch maakte het al verschil als mensen slechts vijf minuten per dag hardliepen. Ook zij leefden langer. De mensen die vier uur per week hardliepen, leefden het langst. Liepen ze nog langer, dan maakte het voor hun levensverwachting niet uit. Meer dan vier uur per week hardlopen blijkt ieder geval niet slecht voor je lijf, als je maar genoeg rust en hersteltijd tussen je trainingen hebt.

Waarom is hardlopen zo gezond?

Hardlopen is goed tegen een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en obesitas. Dat is goed nieuws als je wilt afvallen en een betere gezondheid wilt. Hardlopen blijkt daarnaast ook te helpen tegen veroudering. Deze manier van bewegen kan namelijk je telomeren langer maken. Telomeren zijn onderdeel van je DNA en hebben invloed op veroudering. Hoe langer je telomeren, hoe langer je leeft. Uit onderzoek blijkt dat mensen van middelbare leeftijd die zo’n 72 tot 80 kilometer per week hardlopen, 75 procent langere telomeren hebben dan mensen die hun leven vooral zittend doorbrengen.

Moet ik gaan hardlopen als ik langer wil leven?

Hardlopen is wel het meest effectief als het gaat om langer leven. Toch zijn wandelen, fietsen en andere manieren van bewegen ook goed als je zo lang mogelijk van het leven wilt genieten. Deze manieren van bewegen verlagen het risico op overlijden namelijk al met 12 procent.

Ik hoop dat dit artikel je helpt om zo lang mogelijk te genieten van het leven en van een goede gezondheid. Heb je nog meer tips voor een betere gezondheid? Deel ze hieronder in de reacties!

Bronnen:

http://www.onlinejacc.org/content/64/5/472
https://well.blogs.nytimes.com/2010/01/27/phys-ed-how-exercising-keeps-your-cells-young/?_r=0
http://www.nutribites.nl/afvallen/

2017-12-22T13:59:28+01:00

Over de auteur:

Annemiek (1975) probeert aan een gezonde levensstijl te werken door onbewerkte, biologische voeding te eten, zoveel mogelijk de fiets te pakken en wekelijks yoga te doen en hard te lopen. Als blogger bij Nutribites.nl kan ze haar passie voor schrijven en gezondheid inzetten om mensen met overgewicht te informeren over afvallen door gezond te eten.

Geef een reactie