Leven met een darmziekte. Pluk de dag!!

/, blog, darmen, Darmkanker, gezondheid-zoekwoorden/Leven met een darmziekte. Pluk de dag!!

ss-darm-problemen

Er is gelukkig al steeds meer bekendheid in de media over darmproblemen maar nog niet genoeg. Want wat we aan de buitenkant niet kunnen zien, dat is er niet toch? Mensen met darmproblemen kennen het allemaal wel, wat zie je er goed uit meid…..Ja maar dat zegt niks over hoe ik me nu echt voel.

Zelf heb ik al ruim 10 jaar colitis ulcerosa, een chronische ontsteking van de dikke darm en een prikkelbare darm. Daarnaast heb ik ook een zoon met een prikkelbare darm en die volgt op dit moment het fodmap dieet. Hierover meer later in mijn blogs.

Voeding is erg belangrijk met een darmziekte, zelf heb ik een half jaar geleden mijn eetpatroon aangepast en heb ik nu een stuk minder pijn. Mijn klacht was voornamelijk een opgeblazen buik of krampen. Nu heb ik die uiteraard nog wel maar dit hoort er nou eenmaal bij.

Ik weet dat ik heftig reageer op fructose.
Wat is fructose dan precies en wat geeft het voor klachten?
Het zit voornamelijk in fruit, snoep, zoet beleg, koek, gebak en limonades. Ook in bepaalde groentes.
Fructose in combinatie met glucose (zoals tafelsuiker) wordt goed opgenomen maar wanneer fructose alleen is of als er meer fructose dan glucose aanwezig is, zoals bv in honing, dan duurt dit langer.

Wat eet je dan wel en wat niet, wordt er dan gevraagd. Waar ik vooral op moet letten is het woordje “te” maar dat kennen de meeste wel, dat is nooit goed.
Bij mij gaat het dan over brood, producten met veel suiker, kruiden en ik eet vaak maar kleine beetjes.
Vet kan ik gek genoeg meestal wel goed verdragen dus kan gewoon genieten van een patatje of pizza, mits er op de pizza niet teveel kruiden zitten.

Nu wil ik deze blog natuurlijk niet heel dramatisch gaan maken want zo sta ik zeker niet in het leven maar ik wil wel dat mensen er meer begrip voor gaan krijgen en er meer duidelijkheid over komt.

De restaurants gaan ook steeds meer rekening houden met mensen met een gluten en lactose-intolerantie, ook hebben sommige zelfs een eigen allergie kaart. Erg fijn!!

Spreek je snel weer!

Shirley de Regt-Swart
40 jaar
Getrouwd en trotse moeder van een dochter van 7 en een zoon van 12.

www.facebook.com/shirpluktdedag

2017-02-22T16:46:57+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie