Iedereen doet het en iedereen heeft het nodig. Ik heb het natuurlijk over slapen.
In Nederland leiden nogal wat mensen aan slaap/problemenstoornissen, 15% van de mannen en 32% van de vrouwen geeft aan bij de huisarts dat ze problemen met slaap hebben. Daarmee staan slaapproblemen op de derde plaats van meest gerapporteerde klachten bij de huisarts.
Echter moet je eerst weten wat voor specifiek probleem je hebt met slapen voordat je het kan aanpakken. Jammer genoeg is dit niet zo simpel, want er zijn veel verschillende categorieën waaronder slaapproblemen geclassificeerd kunnen worden. Je zult je hier eerst in moeten verdiepen voordat je het probleem bij de wortel kan aanpakken en daar ga ik je vandaag bij helpen.
Slaapstoornissen vallen volgens het DSM-IV in 2 grote categorieën, namelijk dyssomnieën en parasomnieën.
Parasomnie:
Parasomnieën zijn afwijkende gedragspatronen of fysiologische gebeurtenissen die tijdens de slaap of tijdens de overgang tussen waken en slapen voorkomen, hierbij moet e denken aan nachtmerries en slaapwandelen. (er zijn 3 vormen van parasomnie)
1. Nachtmerries:
Bij een nachtmerrie wordt iemand herhaaldelijk wakker als gevolg van beangstigen dromen. Meestal heeft de betrokkene bij het wakker worden het gevoel dat het echt was, dat is natuurlijk een erg eng gevoel, vaak is de betrokkene ook erg angstig om te gaan slapen om deze reden. Wanneer de slaper dan is wakker geworden door een nachtmerrie is het ook heel moeilijk om weer in slaap te komen, het gevoel van angst blijft namelijk bij je, zeker als je alleen ligt in een donkere, stille kamer.
Nachtmerries gaan vaak gepaard met traumatische ervaringen en spelen meestal op wanneer de persoon in kwestie stress in zijn leven ervaart. Er is een algemeen verband aangetoond tussen trauma en nachtmerries. Nachtmerries komen meestal voor tijdens REM-slaap. Tijdens de laatste helfst van de slaap worden de periode van REM-slaap meestal langer en de dromen intenser. Hierdoor komen nachtmerries het meest voor laat in de nacht of vroeg in de ochtend. Hoewel nachtmerries op zich zelf veel motorische activiteit kunnen bevatten, zoals vluchten voor een dreiging, vertonen de dromers maar weinig spieractivitei
2. Slaapwandelen:
Je ziet het vaak in films, maar toch maken maar weinig mensen het mee in hun leven, ik heb het natuurlijk over slaapwandelen. Bij slaapwandelen is er sprake van herhaalde episoden waarbij de slaper uit het bed op staat en ondertussen door het huis heen loopt. Het grappige is dat de slaper gewoon door slaapt en helemaal niets doorheeft van deze episoden. Deze episoden nemen meestal plaats tijdens de diepere fasen van de slaap, in deze fase wordt er niet gedroomd. Omdat er niet wordt gedroomd tijdens deze fase gaan onderzoekers ervan uit dat slaapwandelen niets te maken heeft met je dromen naspelen.
Bij slaapwandelen heeft de persoon herhaaldelijk last van episoden van slaapwandelen die zo ernstig zijn dat persoonlijk lijden of een aanzienlijke belemmering van het functioneren het gevolg is. Slaapwandelen komt het meest voor bij kinderen. De oorzaken van slaapwandelen zijn onduidelijk, maar er wordt aangenomen dat zowel genetische als omgevingsfactoren een rol spelen
3. Pavor nocturnus:
Meestal begint het met een luide ijselijke kreet in de nacht. Een ouder wordt wakker en rent onmiddellijk naar de slaapkamer van zijn kind. Het kind zit rechtop en, lijkt bang en vertoont tekenen van extreme arousal, hevig transpireren, snelle hartslag en snelle ademhaling. Toch slaapt het kind door. Het is mogelijk dat het kind zelfs de ouder niet herkent. Na enkele minuten valt het kind weer in slaap, de volgende dag herinnert het kind zich meestal niets meer. Deze beangstigen aanvallen heten Pavor nocturnus. Deze aanvallen zijn nog erger dan nachtmerries. In het algemeen komt de stoornis het meest voor bij kinderen.
Deze stoornis wordt gekenmerkt door herhaalde episoden van paniekaanvallen tijdens de slaap. Deze episoden lijden tot plotseling ontwaken. De betrokkene droomt meestal nog als hij wakker word. Jongens hebben er vaker last van dan meisjes, maar onder volwassenen is de verhouding tussen man en vrouw zo wat gelijk. De oorzaak van deze nachtelijke paniekaanvallen is nog altijd onbekend.
Meer weten?
NPO wetenshap:
http://www.npowetenschap.nl/programmas/pavlov/radio/2012/januari/slapen-en-schaamte.html
Supketchup:
http://supketchup.wordpress.com/2010/09/16/hoe-val-je-sneller-in-slaap/
42bis:
http://www.42bis.nl/2011/10/cms-nachtmerries/
Grenswetenschap:
http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=9157
Boek: Psychiatrie een inleiding, Jeffrey S. Nevid, Spencer A. Rathus en Beverley Greene.
Geef een reactie