Loop jij het gevaar van een hoge bloeddruk?

/, blog/Loop jij het gevaar van een hoge bloeddruk?

Door het ontbreken van symptomen in de beginfase wordt een hoge bloeddruk vaak pas opgemerkt wanneer er complicaties optreden. Maar wanneer je stevige hoofdpijn hebt en af en toe een bloedneus kan het zijn dat je een hoge bloeddruk hebt.

Een hoge bloeddruk (ofwel hypertensie) kan leiden tot complicaties en ernstige gezondheidsproblemen. Gewoonlijk is het de oorzaak van veel ziekten zoals een coronaire hartziekte, een beroerte, nierfalen en hartfalen. Volgens het Amerikaanse National Heart, Lung and Blood Institute in Bethesda, Maryland, heeft alleen al in Amerika de helft van de bevolking een gevaarlijk hoge bloeddruk.

Er zijn drie vormen van hoge bloeddruk, namelijk essentiële hoge bloeddruk, secundaire hoge bloeddruk en systolische hoge bloeddruk. Er is sprake van essentiële hoge bloeddruk als er geen direct aanwijsbare oorzaak is. Secundaire hoge bloeddruk wordt onder meer veroorzaakt door aandoeningen van de nieren, storingen in de hormoonhuishouding, zwangerschap, alcohol- en drugsgebruik. Bij systolische hoge bloeddruk is de bovendruk te hoog. Deze vorm van hoge bloeddruk komt veel voor bij ouderen.

Ondanks de afwezigheid van algemene symptomen kan men een hoge bloeddruk ontdekken omdat er hart- en nierklachten kunnen optreden. Wanneer je een overmatige en aanhoudende druk in je bloed voelt, is dat een indicatie dat je bloed zich met moeite een weg kan banen door je aderen.

Een hoge bloeddruk vergroot de kans op het scheuren van een aneurysma (een plaatselijke verwijding van een slagader). Ook de ogen kunnen beschadigen door een hoge bloeddruk. Maar een hoge bloeddruk hoeft niet ernstig te zijn. Meestal is een hoge bloeddruk alleen maar een kleine waarschuwing. Het is alleen maar een signaal dat we het wat kalmer aan moeten doen of ons dieet moeten aanpassen.

Houd je bloeddruk wel in de gaten. Gewoonlijk stijgt de bloeddruk naarmate men ouder wordt. Soms ontstaat hoge bloeddruk na een zware medische ingreep of na een ongeluk. Overgewicht is ook een punt van aandacht. Maar als je een gezonde levensstijl aanhoudt en een positieve instelling hebt dan zal je bloeddruk meestal op een vrij normaal niveau blijven.

Enkele natuurlijke remedies tegen een hoge bloeddruk zijn het kijken naar een mooi landschap of een stralend babygezichtje, het lezen van een goed boek of het maken van een ontspannend middagwandelingetje. Kortom, rustig maar!

2013-11-18T15:35:45+01:00

Over de auteur:

Eén reactie

  1. Bloeddrukmeter 12 januari, 2012 om 09:09 - Antwoorden

    Een duidelijke uitleg over de werking en gevaren van het hebben van een hoge bloeddruk. Duidelijk is wat het belang is van het controleren en in de gaten houden van je bloeddruk.

Geef een reactie