Jaarlijks komen er rond de 2000 senioren op de spoedeisende hulp binnen met botbreuken doordat ze zijn gevallen. Vaak blijkt dat deze senioren zijn gevallen terwijl ze een rollator gebruikten. En dat terwijl een rollator het vallen juist moet voorkomen. Achteraf blijkt dan vaak dat de rollator verkeerd is gebruikt.

Het begint al met het afstellen van de rollatorhoogte. De hoogte van de rollator moet dusdanig worden afgesteld dat de handvatten op dezelfde hoogte zitten als de bovenkant van de polsen. Dit terwijl men recht opstaat en de armen langs het lichaam laat hangen. Wanneer de rollator niet op de juiste hoogte is afgesteld kunnen er rug- of nekklachten ontstaan. Dit resulteert vervolgens weer in een onnatuurlijke loophouding wat de kans op ongelukken vergroot.

Vaak zie ik dat mensen met een rollator veel te ver naar achteren of naar voren lopen. Wanneer u met een rollator loopt dient u tussen de 2 achterste wielen te lopen. En wanneer u gaat zitten op de rollator om uit rusten gebruik dan de parkeerrem zodat de rollator niet kan wegrollen.

Wanneer iemand een rollator koopt vinden wij dat daar tekst en uitleg bij hoort te worden gegeven over hoe een rollator gebruikt dient te worden.

Het lopen zelf met een rollator is nog niet zo heel erg moeilijk maar veel senioren weten bijvoorbeeld niet goed hoe ze met een rollator door een deur moeten of hoe ze stoep op en af moeten zonder brokken te maken.

Dit lijkt voor iemand die mobiel geen beperkingen heeft allemaal erg makkelijk, maar wanneer u moeilijk loopt en onzeker bent zijn dit vaak de momenten waar het mis gaat. Dus wanneer u rollators verkoopt, leg dan ook uit hoe deze dienen te worden gebruikt.

“Samen beter thuis” is een organisatie die hier instructiefilmpjes over heeft gemaakt. Deze instructiefilmpjes kunt u vinden onderaan onze categoriepagina van de rollators.

Ook leest u hier waar u op dient te letten voordat u een rollator koopt.