happy-woman
Ben jij het ook moe om telkens weer op onbegrip te moeten rekenen? Als vrouw in de overgang is het vaak moeilijk duidelijk te maken aan anderen wat er precies met je lichaam aan de hand is. Je hoort nu en dan weleens mensen die geen last hebben van overgangskwaaltjes de gehele periode vergelijken met een tweede pubertijd, maar jij weet wel beter. Gelukkig bestaan er verschillende efficiënte manieren om overgangssymptomen te verminderen. In dat opzicht is het belangrijk dat je tijdens de overgang voldoende aandacht besteedt aan een gezonde en evenwichtige levensstijl. In dat kader zijn de gevleugelde woorden ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ goud waard. Overgangssymptomen verminderen is niet altijd even makkelijk, maar dat betekent niet dat je geen actie moet ondernemen!

In dit stuk gaan we wat dieper in op een aantal van de meest voorkomende overgangssymptomen en hoe je dergelijke kwaaltjes op een niet al te drastische manier kan aanpakken. Laten we alvast beginnen met de belangrijkste tip: treed preventief op! Overgangssymptomen verminderen doe je eigenlijk voor je er last van hebt…

  1. Neerslachtigheid: Terwijl je vroeger zo oprecht van het leven leek te genieten, heb je de indruk dat niets je nu nog goed afgaat. Maak je geen zorgen; je bent niet de enige met dat gevoel. Je lichaam ondergaat belangrijke hormonale veranderingen, die zich vaak vertalen in een emotionele rollercoaster. Op dat vlak kan je overgangssymptomen verminderen door positief in het leven te blijven staan. Vergeet niet; de overgang is immers maar een fase. Daarnaast zorg je zo veel mogelijk voor voldoende zonlicht en frisse lucht. Ga naar buiten voor een stevige wandeling of kuier wat door de winkelstraat op een luie zondag. Als je dat wilt, kan je ook altijd kiezen voor wat vitaminesupplementen. Vraag in dat geval steeds raad aan je arts of apotheker. Overgangssymptomen verminderen door te veel vitaminen te slikken kan een negatief effect hebben.
  2. Overbeharing: Het verbaast je misschien, maar duizenden vrouwen geven aan tijdens de overgang last te hebben van overbeharing. De veranderende hormonale balans resulteert soms in de onnodige aanmaak van testosteron, het mannelijke hormoon. Wanneer dat gebeurt, is best mogelijk dat je haargroei gestimuleerd wordt of dat je nieuwe haartjes op onbehaarde plekjes ziet verschijnen. Dergelijke overgangssymptomen verminderen kan aan de hand van kleine cosmetische ingrepen of gewoon door simpelweg met een pincet en een spiegel aan het werk te gaan. Overbeharing tijdens de overgang is niets om je voor te schamen. Het is juist zo dat door zulke aspecten te delen met anderen, dat de overgangssymptomen beter te verdragen zijn.
  3. Urineverlies: Tijdens de overgang is het goed mogelijk dat je te maken krijgt met klachten waar je liever niet meteen over spreekt. In het geval van urineverlies moet dat nu ook niet direct, maar als je merkt dat je geen vat op het probleem krijgt, dan kan je het beste je arts raadplegen. De meest voorkomende manier om zulke overgangsklachten te verminderen? Train je bekkenbodemspieren. Tijdens de overgang gaan je eierstokken wat krimpen, dat doet je bekkenbodemspieren verslappen. Online kan je verschillende oefeningen vinden die je verder kunnen helpen. Heb je last van spierpijn of wacht je liever nog wat af? Vergeet niet dat je dan gebruik kan maken van een inlegkruisje.
  4. Hoge bloeddruk: Naast de alom bekende opvlieger geven vrouwen aan vaak last te hebben van een hoge bloeddruk. Over het algemeen gaat het hier eigenlijk om een combinatie van verschillende aspecten. Uiteindelijk krijg je zo te maken met een onbehaaglijk gevoel van onmacht en nervositeit. In dat geval kan je zulke overgangssymptomen aanpakken door jezelf te trainen om rustig te blijven. Schrijf je in voor een yogales of ga op zoek naar een actieve uitlaatklep. Wanneer je het gevoel hebt dat niets meteen helpt, kan je altijd bij je arts terecht voor farmaceutische hulp.
  5. Overdadig zweten: Niets is zo vervelend tijdens de overgang als die verschrikkelijke opvliegers en het overdadig zweten dat er bij komt kijken. Ook hier kan je de verschuiving in je interne hormoonbalans als de schuldige aanwijzen. Dergelijke overgangsklachten verminderen is niet eenvoudig aangezien je meteen op zoek moet gaan naar een oplossing op lange termijn die meteen ook hormonaal is gericht. Om problemen na de overgang te vermijden, is het eerder raadzaam te investeren in een eenvoudige oplossing zoals een aangename deodorant. Zorg daarnaast voor een vlekkeloze hygiëne om het probleem grotendeels in de kiem te smoren.

Wapen je tegen de overgang en blijf niet bij de pakken zitten. Waarom zou je niet aan je omgeving tonen dat vrouwen in de overgang ook nog volop van het leven kunnen genieten? Lees verder over hoe je daadkrachtig de meest voorkomende overgangsklachten tijdens de menopauze kan aanpakken en straal als nooit te voren.

Bron: https://overgang.info