Magnesium

/, blog/Magnesium

Magnesium is een mineraal. We hebben het nodig voor de vorming van botten en spieren. Ook bevordert het de overdracht van prikkels in spieren en zenuwbanen. Het wordt wel een anti-stressmineraal genoemd omdat magnesium ontspanning geeft aan spieren en zenuwen. Ook zijn er aanwijzingen dat het de werking van het geheugen bevordert en de bloeddruk reguleert. Wie veel sport, zwaar lichamelijk werk doet of onder hoge druk geestelijk moet presteren, gebruikt relatief veel magnesium.

Het zit in noten, volkoren graanproducten , melk en vlees. Ook haalt ons lichaam het uit erwten en groenten zoals postelein en spinazie. Water bevat ook magnesium. Wie gewend is om bruin brood te eten, dat af en toe belegt met pindakaas, bij de avondmaaltijd flinke porties groene groenten neemt en af en toe een banaan hoeft zich geen zorgen te maken over een tekort.

Als je te weinig magnesium binnenkrijgt, voel je je lusteloos en ben je snel vermoeid. Er kunnen zelfs spierkrampen voorkomen en hartritmestoornissen. Dit komt in Nederland maar zelden voor. Wie voldoende en gevarieerd eet, krijgt vanzelf voldoende binnen. Een teveel aan magnesium kan diarree veroorzaken, maar dat ontstaat alleen als je extra magnesium neemt in de vorm van pillen, magnesiumzouten of mineraalwater. Je mag per dag niet meer dan 250 mg. magnesium uit supplementen slikken.

2019-02-07T11:11:10+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie