Mangaan

/, blog/Mangaan

Mangaan is een mineraal dat bijdraagt aan sterke botten en een gezonde energiestofwisseling. Het zit in volkoren graanproducten, noten, peulvruchten, groente, fruit, vis en thee. Spelt en zilvervliesrijst bevatten veel mangaan. Als je elke dag tropische fruit eet (banaan, ananas, kokosnoot!) of een bakje havermout met pompoenpitten, krijg je al genoeg binnen. Vleesvervangers tofu en tempeh zijn eveneens rijke bronnen van mangaan.

Dit vrij onbekende mineraal bevordert de werking van de schildklier. Het stimuleert ook de werking van verschillende andere essentiële stoffen waardoor het bijdraagt aan een gezond bloedsuikerniveau en cholesterolwaarde. Mensen met artritis of osteoporose kunnen baat hebben bij een mangaanrijk dieet. Het helpt bij de opname van calcium in de botten waardoor die sterk blijven.

Een volwassene heeft maar 3 mg. mangaan per dag nodig en daar kom je makkelijk aan als je voldoende en gevarieerd eet. De kans om teveel of te weinig van dit mineraal binnen te krijgen is minimaal. Daar zijn ook nauwelijks gezondheidseffecten bekend van. Wie meer dan 11 mg. per dag via supplementen neemt, riskeert aantasting van het zenuwstelsel. Bij experimenten met een mangaanarm dieet zijn wel huidafwijkingen geconstateerd en bij proefdieren had zo’n dieet een schadelijk effect op de hersenen en de botten.

2019-02-07T10:47:17+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie