Nicotinekauwgom, nicotinepleisters, de electronische sigaret: er zijn veel producten op de ac7fead7aa604f261980ab6c7c0ac044markt die aan je behoefte aan roken kunnen voldoen zonder dat je naar een sigaret of sigaar hoeft te grijpen. Het zijn allemaal manieren om je te helpen bij het stoppen met roken, zodat de kans op een terugval kleiner wordt. In deze video zullen we deze hulpmiddelen en hun werking bespreken.

De middelen

Er zijn tal van manieren om het stoppen met roken te vereenvoudigen. Deze manieren verdelen we voor het gemak en voor meer duidelijkheid in vier categorieën. De eerste categorie zijn de zogenaamde nicotinevervangers , hieronder vallen onder andere pleisters, kauwgums, zuigtabletten en de elektronische sigaret. De tweede categorie is de begeleiding/therapie, voorbeelden zijn gedragstherapie, afkeertherapie of hypnotherapie. Ook vallen hier de praatgroepen en vanuit gemeenten georganiseerde trainingen en voorlichtingen over het stoppen met roken onder. De derde categorie is medicijnen. Er zijn een aantal, dat kunnen worden voorgeschreven om mensen van hun rookverslaving af te helpen. De vierde categorie is de natuurlijke producten/ behandelingswijze zoals acupunctuur of laserbehandeling.

 

Voordat we verder gaan met de manieren die helpen bij het stoppen met roken gaan we eerst even kijken naar speciale filters die beweren het roken minder schadelijk te maken, deze zouden grote delen van de nicotine en teer filteren. Hetgeen hierover gezegd kan worden is dat er geen onafhankelijke onderzoeken zijn waaruit blijk dat ze er daadwerkelijk voor zorgen dat het roken minder schadelijke gevolgen heeft. Volgens sommige onderzoekers gaan mensen bij filtering van nicotine juist meer roken of zuigen ze harder om aan hun behoefte te voorzien.

 

De manieren die helpen bij het stoppen met roken zijn er uiteraard om het stoppen met roken te vereenvoudigen en zorgen dus voor een groter slagingspercentage. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat mensen die zonder enige hulpmiddelen stoppen met roken en dit ten minste een jaar vol te houden gemiddeld een kans hebben van rond de 5% om daadwerkelijk succes te boeken.

 

Nicotinevervangers

Nicotinevervangers zorgen ervoor dat je behoefte aan nicotine wordt gestild door toediening van nicotine met minder schadelijke gevolgen dan roken zelf, er komt alleen nicotine het lichaam binnen zonder andere schadelijke stoffen zoals teer, koolmonoxide en nog ruim 40 andere schadelijke stoffen die sigarettenrook bevat. Het idee van nicotinevervangers is dat men door middel van het afbouwen van de hoeveelheid nicotine die men in neemt langzaam van de verslaving af komt, dit is de zogenaamde NRT ofwel Nicotine ReplacementTherapy.

 

Er zijn gevallen waarin mensen hun verslaving verschuiven en in plaats van dagelijks te roken overstappen naar het dagelijks consumeren van nicotinekauwgums. De meeste Nicotinevervangers zoals kauwgums, pleisters, inhalers en zuigtabletten zijn te koop bij de drogist. Drogisterijen zoals Kruidvat, Etos en Trekpleister hebben vaak een of meerdere van deze producten in hun assortiment.

 

In sommige gevallen is het mogelijk dat men beter geen gebruik maakt van NRT. Bijvoorbeeld bij zwangerschap of borstvoeding. Bij sommige hart en vaat ziekten zoals angina pectoris of hartritmestoornissen word dit ook ten strengste afgeraden. Meer informatie hierover is uiteraard bij de huisarts te verkrijgen.

 

De kans van succesvol stoppen met roken is groter bij het gebruik van Nicotinevervangers dan als je probeert te stoppen zonder hulpmiddelen.  Uit onafhankelijk onderzoeken is gebleken dat het slagingspercentage om te stoppen met roken en dit ten minste een jaar vol te houden door alleen het gebruik van Nicotinevervangers gemiddeld op 10% ligt en piekt tot 15% in sommige van deze onderzoeken.

 

Nicotinekauwgums zijn op de Nederlandse markt verkrijgbaar bij de drogist, en tegenwoordig ook bij de supermarkt. De twee meest voorkomende producten zijn Nicotinell en Nicorette. Per stukje kauwgum zit er 2 of 4 mg nicotine. De prijzen voor een verpakking van 10 stuks nicotine kauwgum van Nicorette die 4 mg nicotine per stuk bevatten is circa 26 euro, wat ook de prijs is voor een verpakking Nicotinell van 96 stuks van 4 mg kauwgums. De kauwgums zijn tegenwoordig verkrijgbaar in een aantal smaken waaronder mint en fruit. Een nadeel dat mensen op fora aangeven is de aparte smaak, waardoor mensen liever andere nicotinevervangers gebruiken in plaats van kauwgums. Uit onafhankelijke onderzoeken is gebleken dat het slagingspercentage om te stoppen met roken en dit tenminste een jaar vol te houden door alleen het gebruik van Nicotinekauwgums gemiddeld op 7-8% ligt.

 

In Nederland zijn de nicotinezuigtabletten verkrijgbaar bij de drogist. De zuigtabletten zijn als het ware pepermuntjes die verrijkt zijn met nicotine variërend tussen de 1, 2 en 4 mg per stuk. De meest voorkomende zuigtabletten op de Nederlandse markt zijn NicQuitin, Nicotinell en Nicorette. De prijs varieert. Voor 9,50 euro is er een 24 stuks verpakking verkrijgbaar van NicQuitin (4mg nicotine per stuk) en voor 27 euro 96 stuks van Nicotinell (2mg nicotine per stuk).

 

Nicotine inhalers zijn ook te koop bij de drogist. Door aan het mondstuk te inhaleren krijgt men een portie nicotine binnen. Het voordeel hierbij is natuurlijk dat er tijdens het inhaleren geen schadelijke stoffen zoals koolmonoxide en teer in de longen terecht komt. Nicotine inhalers zijn in Nederland onder andere verkrijgbaar onder de merknamen Nicotinell en Nicorette. Een patroon bevat meestal 10 mg nicotine en in een verpakking zitten 18 patronen. Een verpakking kost in Nederland rond de 15 euro.

 

Nicotinepleisters zijn te koop in Nederland bij de drogist. Nicotinepleisters bevatten een hoeveelheid nicotine variërend tussen 7, 14 en 21 mg per pleister en vooral verkrijgbaar in Nederland onder de merknamen Nicotinell en NicQuitin. Door een Nicotinepleister op het lichaam te plakken word er langzaam nicotine door het lichaam opgenomen. Op de verpakkingen staat meestal 7, 14 of 21 gedeeld door 24 uur. Hiermee wordt bedoeld dat elke pleister voor een duur van 24 uur word opgeplakt en binnen dit tijdstramien een hoeveelheid van 7, 14, of 21 mg aan nicotine aan het lichaam geef. De bedoeling van de pleisters is om langzaam af te bouwen, de kuur begint dus met een verpakking van 21 mg pleisters en zal na verloop van tijd eindigen bij een verpakking van 7 mg pleisters. Op fora geven sommige mensen aan dat ze uitslag krijgen van nicotinepleisters, dit is te voorkomen door de pleisters niet elke keer op dezelfde plek te plakken.

 

De Elektronische sigaret is verkrijgbaar bij tabakswinkels en online. De elektronische sigaret is verkrijgbaar onder meerdere merknamen, in Nederland is de e-sigaret rond 2007 doorgebroken en bekend geworden onder de merknaam  Supersmoker. Andere merken die tegenwoordig onder andere op de markt te verkrijgen zijn: eSmoking, Party Smoker en  Joytech.

 

Officieel gezien is de Elektronische sigaret geen onderdeel van de NRT, de geneesmiddelen waaronder de vorige nicotinevervangers vallen. Deze zijn namelijk gericht op behandeling van de rookverslaving  en nicotineverslaving om deze na verloop van tijd te genezen en iemand dus nicotinevrij en rookvrij te maken. De elektronische sigaret is slechts een vervanger van het roken zonder doelstelling gericht op het stoppen. De reden dat de elektronische sigaret aan bod komt is omdat het wel mogelijk is om via deze weg af te bouwen en uiteindelijk te stoppen met roken.

 

Conclusie

Er zijn veel verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar die je kunt gebruiken bij het stoppen met roken, waaronder de electronische sigaret en nicotinevervangers. Volgens onderzoek is het ook verstandig om gebruik te maken van met name nicotinevervangers: de kans dat je terugvalt is een stuk kleiner wanneer je nicotinevervangers gebruikt dan wanneer je besluit zonder hulpmiddelen te stoppen met roken. Dit zijn echter niet de enige manieren om je te ondersteunen in het stoppen met roken. In de volgende video’s bespreken we andere manieren en hulpmiddelen waar je wellicht meer baat bij zult hebben.

De bovenstaande informatie komt rechstreeks uit de DVD cursus Stoppen met Roken. Denk je dat je beter wordt geholpen wanneer er beeldmateriaal aan theorie is gekoppeld? Bestel dan de dvd! Dit kunt u doen door te klikken op… roken