Naast hulpmiddelen als nicotinevervangers en steun van lotgenoten of professionals kunnen
medicijnen ook helpen bij het stoppen met roken. Na het kijken van deze video, zal je meer weten over welke medicijnen je kunnen ondersteunen bij het stoppen met roken en hoe ze precies werken.
Welke zijn er?
Er zijn verschillende medicijnen op de markt verkrijgbaar die een rookverslaving/nicotineverslaving te lijf gaan. In sommige gevallen blijken deze medicijnen goed te werken, maar er zijn ook gevallen waarin deze medicijnen juist niet werken. Er zijn ook gevallen bekend waarin er bijwerkingen zijn toe te schrijven aan het gebruik van sommige medicijnen.
Varenicline wordt verkocht onder de merknaam Champix (EU) of Chantix (VS) en door Pfizer in 2007 op de Nederlandse markt gebracht en is ook een medicijn dat mensen moet helpen bij het afkomen van een rookverslaving. Varenicline blokkeert de werking van nicotine op de hersenen, waardoor de hersenen minder gevoelig zijn voor nicotine. Hierdoor neemt het verlangen naar nicotine af. Bovendien vermindert het de ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken, doordat het enigszins de werking van nicotine nabootst. Een kuur duurt 12 weken. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de behandeling met Varenicline er voor zorgt dat tot na ten minste een jaar zo’n circa 20% van de mensen nog rookvrij zijn.
Bètablokkers zijn medicijnen die alleen op doktersrecept te verkrijgen zijn en vooral gebruikt worden tegen hartritmestoornissen en een te hoge bloeddruk. Onderzoekers geloven daarnaast dat ze effectief zijn als medicijn om het stoppen met roken gemakkelijker te maken. Het idee is dat bètablokkers er voor zouden zorgen dat er chemische reacties plaatsvinden in de hersenen en hierdoor effectief herinneringen verwijderd die gerelateerd zijn aan de gewoonte om te roken. Het zijn ook vooral deze gedachten die mensen weer aan het roken helpen, na een tijdje gestopt te zijn. De nieuwe behandeling staat ook wel bekend onder de naam Memory ReconsolidationBlockade.
Bupropion is een bètablokker en wordt verkocht onder de merknamen Zyban en Wellbutrin. Bupropion vermindert het verlangen naar nicotine en ook de zogeheten afkickverschijnselen. Op korte termijn vermindert het ook de gewichtstoename die vaak optreedt na het stoppen met roken. De behandelduur is meestal 7 tot 10 weken, en men dient te stoppen met roken rond de tiende dag.
Uit een onderzoek naar het succesvol stoppen met roken met behulp van Bupropion is gebleken dat gemiddeld 15% van de mensen die de kuur volledig ondergaan tot na ten minste een jaar nog steeds rookvrij zijn.
Nortriptylineis een antidepressivum dat ook wel wordt gebruikt bij het stoppen met roken. Het werkingsmechanisme van het middel is niet klinisch onderzocht, maar het stimuleert mogelijk de aanmaak van noradrenaline, waardoor je ontwenningsverschijnselen kunt voorkomen. Nortriptyline is ongeveer net zo effectief als nicotinevervangende middelen; de slaagkans neemt vergeleken met een placebo met ongeveer 10% tot 17% toe.
Hoewel niet alle medicijnen een rook- of nicotineverslaving aanpakken, zijn er enkele op de markt die volgens onderzoek wel degelijk een positief effect hebben op het stoppen met roken. Als je denkt dat bepaalde medicijnen jou misschien kunnen helpen met stoppen, is het aan te raden dit met je huisarts te overleggen, óók voor medicijnen die verkrijgbaar zijn zonder recept.
Toch liever geen medicijnen innemen om te stoppen met roken? lees dan in de blog over ‘natuurlijke behandelwijzen‘ over manieren om te stoppen zonder medicijnen.
De bovenstaande informatie komt rechtstreeks uit de DVD cursus Stoppen met Roken. Denk je dat je beter wordt geholpen wanneer er beeldmateriaal aan theorie is gekoppeld? Bestel dan de dvd! Dit kunt u doen door te klikken op… roken
Geef een reactie