Meditatie; een bewuste keuze

/, blog, ontspannen, Tipvandedag/Meditatie; een bewuste keuze

Iedereen roept het wel eens: “Wat gaat de tijd toch snel!” of “Ik heb het druk!”.

Als je kijkt naar de bovenste uitspraken ben ik van mening dat we zelf kiezen om de tijd snel te laten gaan of om het druk te hebben. Waarom kunnen we het onszelf niet gemakkelijker maken zodat we met zijn allen niet zo hard hoeven te rennen?

Ik ben van mening dat het druk hebben en hier naar handelen helemaal vanuit jezelf komt. We kunnen zo mooi zeggen dat de maatschappij zo hard gaat, maar zou het niet mooi zijn om zelf te kiezen niet zo hard van stapel te lopen? Zouden we allemaal dan ook wat minder last hebben van eventuele chronische aandoeningen of ziekten en blijven we misschien wat gezonder of hebben we misschien minder stress?

Er zijn een aantal goede methoden om te kunnen omgaan met tijdsdruk. Zelf heb ik de keuze gemaakt om het snelle tempo van mijn dagelijks leven wat te minderen. Ik ben gebruik gaan maken van meditatie.

mediteren Hoewel het misschien een hele opgave lijkt om met meditatie te starten, blijkt het in de praktijk reuze mee te vallen. Je hoeft geen uren voor je uit te staren, mediteren kan al in de kleinst mogelijke momenten. Mijn eigen ervaring heeft mij bijvoorbeeld geleerd dat ik op weg naar de winkel of bushalte al kan mediteren. Ik staar dan enkel naar de stoep en probeer hierbij nergens aan te denken. Ik trek mij dan even terug in mijn eigen wereld en vang niet alles op wat er om mij heen gebeurd. Je kunt ook mediteren door te tekenen en ondertussen in gedachten lekker weg te dromen. Ook met je ogen dicht in de tuin zitten en op je ademhaling letten is een vorm van mediteren. Heerlijk!

In gezelschap of op een feestje kun je veel indrukken opdoen. Je kunt ervoor kiezen om even naar buiten te lopen of op de wc gaan zitten en je naar binnen te keren. Een rustmomentje kan je dan ook helpen om de vele indrukken van een dag te verwerken.

Mediteren kan, naast de eerder genoemde opties, ook op allerlei andere manieren. Je kunt de tijd nemen om een cursus te volgen en echt voor een moment stilte te kiezen. Je kunt ook mediteren tijdens het kleuren van een kleurplaat of een kleurboek. Je bent in het dagelijkse leven vrij om te kiezen voor een rustig moment of tempo, zelfs naast het hectische leven wat je er op je werk of in je privé leven op na houdt. Je hebt tenslotte de keuze om niet op je mobiele telefoon te kijken of juist de regie te houden in het maken van afspraken..

Durf jij de stap te nemen om te kiezen voor een rust moment?

Door: Moniek van den Tillaard

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie 

2015-05-01T09:44:19+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie