Het gehele systeem rondom de talgproductie in de huid bevat: talgklieren, follikelkanalen ofwel haarzakjes. Het talgkliertje produceert talg, hetgeen via het haarzakje op de huid komt. Hier zorgt de talg voor bescherming, voorkomt het vochtverlies en houdt het de huid soepel.
Onder invloed van bijvoorbeeld een verhoogde hormoonproductie, zoals we dat ervaren in de pubertijd, kunnen veranderingen optreden binnen dit systeem. Het groter worden van de klieren, het meer produceren van talg, het dikker worden van de talg en vernauwing van de follikelkanalen door verhoorning zijn voorbeelden hiervan. Door deze veranderingen wordt het moeilijker de talg op een soepele manier af te voeren naar de poriën en kan er opeenhoping ontstaan met als gevolg een verstopping.
Eén van de meest bekende problemen daarbij is het ontstaan van mee-eters, ofwel in medische termen comedonen.
We onderscheiden twee soorten mee-eters:
- Open comedonen ( zwart) : dit zijn mee-eters die zich kenmerken door een verwijde opening aan het uiteinde van het haarzakje en een zichtbaar zwart puntje op de kop. Dat zwarte puntje is geen vuil maar een verkleuring van de talg onder invloed van zuurstof in de lucht.
- Gesloten comedonen ( wit): dit zijn mee-eters met juist een heel krap en nauw uitvoerkanaal, waardoor er sprake is van totale verstopping. Ze lijken we wat op gerstekorrels
Behandeling: de eerste neiging bij velen is het uitdrukken van een mee-eter. Indien dit onder schone omstandigheden gebeurt, zou dat kunnen werken.
Door de kracht van het uitdrukken en de vaak niet zo schone omstandigheden is er echter een kans dat er een ontsteking ontstaat. Het is dus vrij belangrijk die eerste neiging tegen te gaan, maar als je er dan toch zelf wat aan wilt doen, zijn er wat dingen die kunnen helpen. Als je de aangetaste huid stoomt, dan vergroten de openingen van de mee-eter zich en wordt de talg verzacht. Dit maakt het makkelijker de mee-eter uit te drukken en geeft minder kans op verdere problemen. Daarnaast kun je het beste, om hygiënische redenen, een papieren tissue of doekje gebruiken om besmetting te voorkomen.
Een ander mogelijk hulpmiddel is het zogenaamde comedonenlepeltje. Dit is een soort lepeltje met een gaatje in het midden. Je plaatst het om de mee-eter en drukt er dan zachtjes op. Door de vorm wordt die druk gelijkmatig verdeeld en komt de inhoud via het gaatje in de lepel naar buiten zonder verder de omringende huid aan te raken.
Indien je veelvuldig en hardnekkig last hebt van mee-eters zijn er ook medicijnen beschikbaar, maar dat gaat altijd via de arts of dermatoloog.
Allereerst dien je er natuurlijk voor te zorgen dat je huid regelmatig en goed gereinigd wordt met de juiste middelen. Wat juist is kan mogelijk de drogist, maar zeker een huidspecialist vertellen. Zij weten wat het beste is voor jouw soort huid. Er zijn ook meer dubieuze middelen verkrijgbaar. Daaronder vallen bijvoorbeeld zuignapjes en porie strips, maar over de werking en mogelijke gevolgen daarvan bestaat onenigheid en dienen zeker zonder advies niet gebruikt te worden.
Door: Ruud van Boxel
Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie
Super blog! Bedankt voor alle tips over mee-eters verwijderen..