Mentale gezondheid na relatiebreuk

/, blog, Relatieproblemen/Mentale gezondheid na relatiebreuk

Veel mensen hebben na een relatiebreuk nog lange tijd last. In veel gevallen is de relatie niet helemaal lekker afgesloten. Wellicht is de ander vreemdgegaan of is de relatie zomaar verbroken zonder dat je het zag aankomen. Wat de oorzaak ook is geweest, je hebt op dat moment een gemis in jouw brein. Want de persoon waar je met al jouw emoties, onzekerheden, maar ook successen terecht kon is niet langer aanwezig in jouw leven. En dat kan een flinke impact op jouw hebben, sommige mensen worden hierdoor dusdanig ongelukkig dat zij depressief worden.

Onze mentale gezondheid is op ieder moment belangrijk. Maar vooral na een relatiebreuk dien je daar toch extra op te letten. Door jezelf mentaal gezond te houden, leer je heel anders naar de situatie te kijken. En dat geeft rust. Vragen die je wellicht nog hebt aan jouw ex-partner worden op deze momenten wellicht juist door jezelf beantwoord. Of je vindt de vrede om de situaties bij anderen neer te leggen. Door je te focussen op jouw mentale gezondheid help jij jezelf vooruit en voorkom je dat je in een diepe put terecht komt. Wellicht wil je zo snel mogelijk jouw ex terug, maar het is in deze situaties beter om eerst aan jezelf te werken.

Aan jouw mentale gezondheid werken

Mentaal gezond begint allemaal bij het creëren van ruimte in jouw hoofd. Wellicht zijn er nog veel emoties gaande in jouw brein, waarbij je vaak verdrietig of boos kunt worden. Dit is niet erg, want dit hoort erbij. Het is vooral essentieel dat je leert hoe je deze emoties een plekje kunt geven, zodat je op de lange termijn steeds minder last hiervan ondervindt. Ga dus regelmatig een stukje lopen, zodat je wat afleiding hebt. Blijf ook actief sporten, zodat je meer gelukkige stoffen in het brein aanmaakt. En neem regelmatig de tijd om te mediteren of met mindfulness bezig te zijn; vooral deze activiteiten helpen om jezelf mentaal meer ruimte te geven.

Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat jij hier de effecten van merkt. Het zou raar zijn als jij de volgende dag al weer helemaal op en top fit bent in jouw hoofd. Uiteindelijk heb je sterke emoties gehad voor jouw ex-partner, dus daar is wat tijd voor nodig. Zorg dat de sportieve en mindfulness-activiteiten aan jouw dagelijkse routine worden toegevoegd. Op deze manier ben jij elke dag in ieder geval een uurtje bezig om aan jouw mentale gezondheid te werken.

Het is een kwestie van tijd

Probeer jezelf niet bezig te houden met andere taken. Stort je bijvoorbeeld niet ineens volledig op jouw werk of een andere afleiding zoals het nuttigen van meer alcohol, drugs of plotseling op heel veel dates gaan. Neem deze tijd voorlopig even voor jezelf en geef jezelf de ruimte. Uiteindelijk leer je op deze manier steeds beter om mentaal gezond te worden en ook te blijven.

 

Stichting Gezondheid Nederland heeft veel cursussen op het gebied van mentale gezondheid. Wil je hier meer informatie over, zie dan bijvoorbeeld onderstaand Expert pakket:

Meer informatie over andere Expert cursussen vind je via onderstaande link:

2020-02-25T13:27:41+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie