Hallo lezers!
Je kent het wel, je loopt door de supermarkt en allerlei verschillende producten trekken de aandacht. Je denkt na over wat je wilt eten, hoe je het klaar gaat maken etc… Ben je je aan het afvallen of erg bewust bezig met wat je eet, is het handig om te weten wat voor ingrediënten je beter wel en niet kan kopen. Daarom heb ik hieronder wat informatie op een rijtje gezet over verschillende producten m.b.t. eten.
Staat er een product niet tussen waar jij toch wel meer informatie over wilt hebben? Laat dan een reactie achter en wij beantwoorden jou vraag!
De literatuur die is gebruikt:
Louise Witteman en Mirjam Bakker-van Dam: Voedingspyramide
Sven-David Müller-Nothmann: Voedingswijzer
Frans M de Jong : Ons voedsel in getallen
Jill-Fullerton-Smith: The truth about food
Steven Pratt & Kathy Matthews: Superior lifestyle
Krish Verburg: De voedelzandloper
Aardappelen
Aardappelen kun je beter af en toe eten, en niet te vaak. De Jong wijst uit dat gekookte aardappels gezond zijn, maar gefrituurd of als kroket zijn ze ongezond wegens het vet in de frituurolie. Volgens Müller zijn ze nog gezonder als ze niet geschild zijn, want dan bevatten ze een lagere glycemische lading (weinig effect op de suikerspiegel in het bloed). Marber is het eens met deze stelling omdat het consumeren ervan met schil zorgt voor maximale vezelinname.
Verburg beveelt aan om Aardappelen, rijst en pasta beter te vervangen door peulvruchten zoals bonen, linzen, erwten, tofoe, groenten en paddenstoelen. Dat is omdat deze producten heel voedzaam zijn en het verouderingsproces remmen, bovendien zorgen ze ook voor gewichtsverlies!
Witteman en Bakker adviseren eveneens om aardappelen met mate te consumeren. Ze bevatten koolhydraten die rijk zijn aan zetmeel en vitamine c, maar het keerpunt hieraan is dat ze een hogere glycemische index hebben dan bv de zoete aardappels. Hierdoor kunnen ze dus het bloedsuikerspiegelgehalte verhogen. Gebakken aardappelen en friet hebben een nog hogere glycemische index. Zoete aardappels zijn nog gezonder omdat ze volgens Marber een goede anti oxiderende werking hebben. Aardappelpuree is volgens Müller niet zo gezond omdat het een hoge glycemische lading heeft .
Aardbeien
Aardbeien zijn heel gezond, volgens Verburg bevatten ze ellaginezuur, wat goed is voor de bloedvaten. Bovendien remt het de veroudering. Marber voegt hieraan toe dat aardbeien gezond zijn omdat ze een uitstekende mix zijn van anti oxidanten.
Alcohol
Alcohol dien je zoveel mogelijk te vermijden. Fullerton-Smith legt uit dat alcohol water en glucose onttrekt aan de hersens de uitdroging die hierdoor ontstaat, zorgt ervoor dat de hersens aan de binnenkant van de schedel iets krimpen.
Ook De Jong raad Alcohol sterk af omdat de lever erdoor overbelast raakt bij excessief gebruik, dat kan uiteindelijk weer in levercirrose resulteren. Müller voegt hieraan toe dat alcohol een hoge glycemsiche index heeft .
Amandelen
Amandelen zijn heel goed omdat volgens Marber de schil ontzettend veel flavonolen bevat, hij beveelt daarom aan om amandelen met schil te eten in plaats van blanke of geschaafde amandelen.
Appelazijn
Appelazijn is een uitstekend product volgens Witteman en Bakker. Het is heel goed om deze azijn in de sla te gebruiken wegens zijn sterke anti oxiderende werking. Anti oxidant is een stof dat oxidatie vertraagt, een chemische reactie die schade kan aanbrengen in het lichaam. Appelazijn kan bijvoorbeeld gebruikt worden in de salade.
Lees verder in ‘Met een gerust hart jouw producten kopen – Deel2′
De trainings-dvd gezonde voeding vult deze kennis aan met toepasbare oefeningen en voorbeelden. Bij aanschaf van deze haal je niet alleen meer kennis binnen over voeding, maar steun je de stichting met het maken van nieuwe dvd’s over gezondheid. De dvd kan je bestellen in onze shop!
Geef een reactie