Met een gerust hart jouw producten kopen – Deel 10

/, Voeding nieuws/Met een gerust hart jouw producten kopen – Deel 10

Walnoten

Walnoten zijn supergezond. Ze beschermen volgens Pratt & Matthews tegen alzheimer en

noix 2

hart- en vaatziekten. Marber voegt hieraan toe dat walnoten flavonolen, mangaan en koper bevatten. Samen met carotenoïden maken ze een goede bron van antioxidanten, een nuttig alternatief voor vis als bron van omega-3 vetten. Walnoten zijn ook volgens Witteman en Bakker rijk aan omega 3 vetzuren, koper en zink. Omdat ze rijk zijn aan antioxidanten en omega-3 gaan ze veroudering tegen. Eet walnoten bijvoorbeeld met yoghurt, een heerlijk lekkernijtje.

 

Wit brood

Wit brood is niet goed, kies beter voor volkerenproducten, die zijn van het volle graan, zoals volkorenbrood of roggebrood. Meergranen en bruinbrood bevatt en minder vezels dan volkoren. Volkorenbrood bevat zo min mogelijk additieven, aan wit/bruinbrood is meelverbeteraar, geur- en smaakstoffen toegevoegd.

 

Witteman en Bakker wijzen ook uit dat witbrood vezelarm is en wordt gemaakt van ontkleurde bloem. Witbrood is volgens Verburg ongezond, omdat het bloedsuikerpieken veroorzaakt en de kans op diabetes verhoogt. Tevens zou het rimpels veroorzaken en hart en vaatziekten. Müller voegt toe dat witbrood een hoge glycemische lading heeft .

 

Witte rijst

Witte rijst is minder gezond dan zilvervliesrijst, het geeft  weinig gevoel van verzadiging en zorgt voor stijging van de bloedsuikerspiegel. Bovendien bevat het geen vezels, vitaminen en mineralen. Het is beter om zilvervliesrijst of volkorenbasmatirijst  te gebruiken, aldus Witteman en Bakker.

 

Volgens Müller bevat Witte/gepelde rijst een hoge glycemische index. Marber stelt ook dat zilvervliesrijst een uitstekend voedingsmiddel is voor een goed hormoonbalans en dat het anti oxiderende eigenschappen heeft.

 

Witte thee

Witte thee is gezond volgens de deskundigen. Volgens Verburg houdt witte thee zelfs rimpelvorming tegen!

 

Worst

Worst is volgens de deskundigen niet zo gezond, volgens De Jong is worst ongezond omdat het 25-30% vet bevat.

 

Yoghurt

Yoghurt is gezond. Yoghurt vermindert de kans op kanker en speelt een rol bij het voorkomen van overgewicht volgens Pratt & Matthews. Witteman en Bakker prijzen yoghurt omdat het melkzuurbacteriën bevat, waardoor het een goede invloed heeft  op het immuunsysteem. Marber wijst uit dat yoghurt de beste dagelijkse bron is van probiotica is, die het vrijkomen van B-vitamines, magnesium, ijzer en calcium uit voedingsmiddelen ondersteunen.

 

Zalm

Zalm biedt veel elkaar aanvullende voedingsstoffen: vitamine D en B-vitamines, selenium fosfor en calcium, aldus Marber. Zalm is volgens Pratt & Matthews een superfood. Kies liever voor wilde zalm en niet voor gekweekte, vanwege anti biotica gebruik en de toevoeging van kleurstoffen in kweekbassins.

 

Zoetmiddelen

Zoetmiddelen zijn volgens Witteman en Bakker niet gezond, zij raden aan om zo veel mogelijk voor ongeraffineerde soorten zoetstof als honing en gedroogd fruit te kiezen. Volgens Müller verhogen zoetstoffen (in tegenstelling tot wat Witt man beweert) de bloedsuikerspiegel niet en roepen geen hongergevoel op. Wie suiker door zoetstof vervangt bezuinigt volgens hem veel op calorieën.

 

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn heel gezond, ze zijn rijk aan omega 6 vetzuren, vitaminen en mineralen, aldus Witt eman en Bakker. Ook Marber prijst zonnebloempitten aan wegens de anti oxidante werking en omdat ze omega-6 vetzuren (van deze krijgen we echter meestal teveel van binnen), festerolen en diverse mineralen en vitamines bevatten.

 

Zout

Zout is niet goed omdat het de bloeddruk verhoogd, wat daardoor weer het risico op hart- en vaatziekten verhoogd. Advies is om dagelijks maximaal 5 -6 gram te gebruiken. Breng eten beter op smaak door citroen, azijn of kruiden. Voeg geen zout toe voor of tijdens eten, maar pas na het koken, aldus Witteman en Bakker.

Zout is volgens de Jong ook niet goed. Overmatig gebruik heeft  een nadelige invloed op de bloeddruk en veroorzaakt daardoor de kans op hart- en vaatziekten. Roze Himalayazout is beter dan keukenzout, omdat het veel mineralen bevat en ongeraffineerd is.

 

Zuivelproducten

Zuivelproducten leveren calcium voor gezonde botten. Zuivelproducten bevatten volgens Müller echter transvetten. Volgens Fullerton-Smith bevatten zuivelproducten calcium. Hij wijst uit dat de meeste onderzoekers laten zien dat zuivelproducten het meest effectief lijken in de strijd tegen overgewicht.

 

Zwarte chocolade

Zwarte chocolade is gezond omdat het flavonoïden bevat, die ook in fruit en groene thee zitten. Het verlaagt de bloeddruk en zorgt voor minder kleverige bloedplaatjes, aldus Verburg. Zwarte chocolade is volgens Pratt & Matthews goed omdat het de bloeddruk verlaag. De chocolade  moet wel minstens 70% cacao bevatten.

Healthy living.

 

Ik hoop dat je nu op de hoogte bent van de eigenschappen van veel gebruike ingrdiënten waarmee je voor jezelf sneller een keuze kunt maken in de supermarkt.

De trainings-dvd gezonde voeding vult deze kennis aan met toepasbare oefeningen en voorbeelden. Bij aanschaf van deze haal je niet alleen meer kennis binnen over voeding, maar steun je de stichting met het maken van nieuwe dvd’s over gezondheid. De dvd kan je bestellen in onze shop!

 

2014-03-20T09:29:18+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie