Met een gerust hart jouw producten kopen – Deel 3

/, Voeding nieuws/Met een gerust hart jouw producten kopen – Deel 3

Eieren

Volgens de deskundigen is het matig eten van eieren (3-6 per week) gezond. Eieren bevatten uiteraard eiwitten die goed zijn voor het opbouwen voor de spieren.

Te veel eieren zorgt echter voor een te hoog cholesterolgehalte en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, aldus Witteman en Bakker. Zij prijzen de aanwezigheid van vitamine A, D, B12 en ijzer in de eieren aan. Bovendien adviseren zij biologisch eieren te consumeren.

In biologische eieren zitten geen groeihormonen en antibiotica, en de kippen krijgen ook gezonder voer dan legbatterijkippen. Verburg voegt hierbij aan toe dat eieren vanwege de choline en lecithine goed zijn voor de hersenen.

De Jong stelt dat eieren het gezondst zijn als ze gekookt zijn, eieren bevatten veel eiwit en vitamine, eiwit is goed voor bij de opbouw van spiercellen. Echter, door het hoge gehalte cholesterol in de eidooier neemt de kans op hart- en vaatziektes toe. Eet eieren daarom met mate.

 

Frietjes

Fullerton-Smith keurt gefrituurd voedsel sterk af. Frietjes zorgen wellicht voor een goed gevoel tijdens het eten, maar kan ertoe leiden dat je bloeddruk en cholesterolgehalte gaat stijgen, dit zijn belangrijke factoren voor een hartaandoening en beroerte.

 

Frietsaus

De deskundigen zijn het erover eens dat frietsaus  niet zo gezond is, volgens de Jong is frietsaus ongezond omdat het heel veel vet bevat.

 

Fruit

Eet gerust elke dag 2 stuks fruit. Fruit bevat veel essentiële voedingsstoffen. Volgens De Jong bevat fruit veel anti oxidanten en vitamines. Appel prijst hij aan als een van de beste fruitsoorten en vervolgens de sinaasappel.

Fullerton- Smith beweert ook dat fruit veel vitamines en vezels bevat. Müller voegt toe dat fruit een lage glycemische lading heeft . Fruit moet wel beperkt worden tot 2 stuks per dag omdat er veel fructose in zit, het is heel goed om deze aan te vullen met groente.

 

Gebak

Deskundigen zijn het ervoer eens dat gebak zoveel mogelijk dient te worden vermeden. Müller wijst uit dat gebak veel transvetten bevatten, wat weer kan leiden tot extreme stijging van ader verkalkende bloedvetten en daling van het ‘slechte’ cholesterol.

 

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit is heel goed voor je. Volgens Pratt  & Matt hews beschermt gedroogd fruit tegen bijvoorbeeld kanker, beroerte, staar etc. Gedroogde pruimen bijvoorbeeld, bevatten kalium, koper en bètacaroteen volgens Marber.

 

Gefrituurd voedsel

Gefrituurd voedsel is zeer ongezond. Volgens Verburg bevat gefrituurd voedsel transvetten die overal in het lichaam kunnen samenklonteren. Het veroorzaakt ook hoge bloedsuiker -en insulinepieken wat de kans verhoogd op kanker, diabetes en hart – en vaatziekten.

Het bevat verder ook fosfaten die het verouderingsproces versnelt en het bevat geen flavonoïden, vitamines, mineralen en andere nutriënten. Müller voegt toe dat gefrituurd voedsel veel transvetten bevat, wat kan leiden tot extreme stijging van ader verkalkende bloedvetten en daling van HDL- cholestrol. Fullerton-Smith legt uit dat gefrituurd voedsel weinig vezels en onverzadigde vetten bevat en weinig anti oxidanten. Verder werkt het zout voedsel in het voedsel bloeddruk stijgend.

Healthy living.

Lees verder in ‘Met een gerust hart jouw producten kopen – Deel4’

De trainings-dvd gezonde voeding vult deze kennis aan met toepasbare oefeningen en voorbeelden. Bij aanschaf van deze haal je niet alleen meer kennis binnen over voeding, maar steun je de stichting met het maken van nieuwe dvd’s over gezondheid. De dvd kan je bestellen in onze shop!

2014-03-20T09:29:36+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie