Met een gerust hart jouw producten kopen – Deel 6

/, Voeding nieuws/Met een gerust hart jouw producten kopen – Deel 6

Kruiden/specerijen

Kruiden zijn heel gezond, verse kruiden zijn zelfs nog beter dan gedroogde. Peterselie en Face cream and olive twigbladselderij zijn de gezondste kruiden, aldus De Jong.

Witteman en Bakker leggen ons uit dat kruiden rijk zijn  aan antioxidanten, ze versterken het immuunsysteem en hebben een anti septische- en geneeskrachtige werking. Gebruik bijvoorbeeld verse peterselie in maaltijden of in salades. Kurkuma heeft  een weerstand stimulerende werking volgens Marber, gebruik gember bijvoorbeeld in warme maaltijden.

 

Lever

Lever moet met mate worden gebruikt omdat het een hoog gehalte aan toxische stoffen bevat, aldus Witteman en Bakker.

 

Limonade

Limonade bevat  volgens de deskundigen niet alleen veel suiker, maar heeft  tevens een hoge glycemische lading.

 

Linzen

Deskundigen zijn het erover eens dat linzen zijn heel goed voor ons zijn , ze bieden namelijk  volgens Marber B-vitamines,  ijzer, foliumzuur en mangaan.

 

Margarine

Witteman en Bakker stellen dat margarine niet goed is omdat additieven zijn toegevoegd om smaak/kleur te verbeteren.

Margarine bevat volgens hem niet natuurlijke vetzuren, het bestaat uit maar liefst 80% vet. Verburg vindt margarine ook niet goed, het bevat verzadigde vetten, transvetten en omega 6- vetzuren (en daarvan krijgen we doorgaans teveel binnen).

 

Melk

Melk bevat jodium, calcium en B-vitamines. Biologische melk is rijk aan omega-3-vett en, aldus Marber. De Jong raadt halfvolle en magere melkproducten aan, die zijn het gezondst.

Witteman en Bakker wijzen ook uit dat melk rijk is aan calcium. Voor het behoud van een goede botmassa is een dagelijkse hoeveelheid van 500 mg calcium per dag voldoende. Het advies is om dagelijks 150-350 gram zuivel te gebruiken als yoghurt, karnemelk en kaas.

Verberg daarentegen vindt melkproducten, bv melk/drinkyoghurt  niet goed omdat het de kans op Parkinson en osteoporose zou verhogen. Tevens zou het volgens hem ongezond zijn voor de darmen. Een goed alternatief zou groente, tofu en of kaas zijn.

Müller is niet zo sceptisch over melk, magere melkproducten hebben volgens hem namelijk een lage glycemische lading. Echter, volle melk zou de galproductie stimuleren, waardoor de melk beter wordt verteerd. Caseine is voor de mens moeilijk te verteren.

 

Muesli

Muesli is gezond, het bevat een lage glycemische index volgens Fullerton- Smith. Müller wijst ook uit dat muesli zonder suiker een lage glycemsiche index bevat. Kies dus beter voor muesli zonder toegevoegde suiker.

Healthy living.

Lees verder in ‘Met een gerust hart jouw producten kopen – Deel 7’

De trainings-dvd gezonde voeding vult deze kennis aan met toepasbare oefeningen en voorbeelden. Bij aanschaf van deze haal je niet alleen meer kennis binnen over voeding, maar steun je de stichting met het maken van nieuwe dvd’s over gezondheid. De dvd kan je bestellen in onze shop!

2014-03-20T09:29:27+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie