Met een gerust hart jouw producten kopen – Deel 8

/, Voeding nieuws/Met een gerust hart jouw producten kopen – Deel 8

Pompoenpitten

Pompoenpitten zijn volgens Witteman en Marber heel gezond. Er zit vitamine K, omega-3, Funny kids babies eating healthy food fruits isolated on whiteomega-6 fysterolen en vitaminen en mineralen in.

 

Rijst

Witte rijst is minder gezond dan zilvervliesrijst. Bij het bewerken van de voedingsmiddelen wordt een deel van de voedselvezels verwijderd, daarom zijn onbewerkte producten als zilvervliesrijst rijker aan voedingsvezels dan bewerkte witte rijst. Zilvervliesrijst is dus wel heel gezond, aldus De Jong.

Müller verklaart dat ongepelde rijst, bijvoorbeeld zilvervliesrijst een lage glycemsiche lading heeft . Kies dus voor de wat bruine rijstsoorten in plaats van witte rijst.

 

Rood vlees

Rood vlees moet met mate worden gegeten. Wanneer je er teveel van eet kant het schadelijk zijn voor het lichaam. Rood vlees heeft  namelijk een bevorderend effect op de ontwikkeling van darmkanker in vergelijking met andere vleessoorten. Deze melding maken De Jong en Witteman allebei.

Witteman en Bakker adviseren om rood vlees niet vaker dan 1 keer per week te eten en niet meer dan 625 gram. Zij bevelen ook mager vlees aan. Rood vlees bevat B-vitamines, maar een overmatige consumptie van rood vlees verhoogt de kans op darmkanker. Je kunt rood vlees beter afwisselen met kip, vis, of eieren.

 

Roomboter

Gebruik roomboter met mate, het bevat veel vet. De vetten hebben echter ook gunstige eigenschappen volgens Witteman en Bakker, bv werking tegen bacteriën en schimmels.

 

Rundergehakt

Gebruik beter rundergehakt en liever geen varkensgehakt. Rundergehakt bevat 20% vet, waarvan bijna de helft  uit verzadigd vet bestaat en is daarom gezonder dan varkensgehakt, aldus De Jong.

 

Sap

Vers sap is heel gezond, maar Witteman en Bakker raden het gebruik van sap aan waar geen suiker, zout, zoetstof of smaakstof aan is toegevoegd. Ook De Jong adviseert sap zonder toegevoegde suiker. Sinaasappelsap is het best, het bevat veel vitamine C en anti oxidanten, daarna grapefruitsap.

Marber heeft  daaraan toe te voegen dat sinaasappelen bioflavonoïden bevatten, waaronder hesperidine dat de bloeddruk en cholesterol verlaagt. Vruchtensap uit de winkel is niet zo gezond omdat het veel suiker bevat en fosfaten die de veroudering versnellen. Vers geperst sap is wel heel gezond, aldus Verburg.

 

Shiitake (boompaddestoelen)

Shiitake zijn heel gezond. Volgens Marber hebben ze kanker bestrijdende eigenschappen. Ze bevatten verder ook veel goede voedingsstoffen en ze zijn goed voor het immuunsysteem en hart- en vaatstelsel.

Healthy living.

Lees verder in ‘Met een gerust hart jouw producten kopen – Deel 9’

De trainings-dvd gezonde voeding vult deze kennis aan met toepasbare oefeningen en voorbeelden. Bij aanschaf van deze haal je niet alleen meer kennis binnen over voeding, maar steun je de stichting met het maken van nieuwe dvd’s over gezondheid. De dvd kan je bestellen in onze shop!

2014-03-20T09:29:24+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie