Met een gerust hart jouw producten kopen – Deel 9

/, Voeding nieuws/Met een gerust hart jouw producten kopen – Deel 9

Soja

Soja wordt door de meeste deskundigen afgeraden. Ze bevatten volgens Fullerton-Smith Candied Yamsonverzadigde vetten. Verburg stelt dat soja goed is omdat het een gunsti ge invloed op hart en bloedvaten heeft  en het risico op borstkanker vermindert.

Pratt & Matthews vinden soja gezond omdat het de bloeddruk verlaagd en het risico op kanker vermindert.  Het veroorzaakt ook minder eiwit in de urine. Ook sojamelk schijnt volgens hem heel gezond te zijn.

Witteman en Bakker prijzen soja aan omdat het rijk is aan eiwit, mineralen en aan verschillende B-vitamines.  Volgens Marber omdat sojabonen rijk zijn aan stoffen voor een goede hormoonbalans.

 

Spinazie

Spinazie is supergezond, Marber wijst op het feit dat ze zeer rijk zijn aan anti oxidanten. Pratt  & Matthews voegen toe dat spinazie weinig calorieën bevat en het risico vermindert op hart – en vaatziekten, kanker, staar en ouderdomsblindheid.

 

Suiker

Suiker is niet zo goed voor ons. Suikerrijk voedsel verzadigt ook minder, het hongergevoel blijft . De hoge glycemische index zorgt ook nog eens voor snellere wisselingen van het bloedsuikergehalte.

Suiker bevat bovendien meer calorieën en geen voedingsstoffen als vezels en vitaminen. Zoet gerechten beter met  steviablad, honing, fruitbeleg of gedroogd fruit, aldus Witteman en Bakker.

 

Vet

Transvetzuren leiden namelijk tot extreme stijging van ader verkalkende bloedvetten en daling van HDL- cholesterol. Verzadigde vetzuren kunnen je dik maken en zijn bevorderlijk voor het ontstaan van ziekten als arteriosclerose of slagaderverkalking, wat leidt tot hartinfarct, beroerte, diabetes etc, aldus Müller.

Fullerton waarschuwt ook voor vet en raadt aan om met mate ‘verkeerd’ vet te gebruiken. Je hebt verzadigde vetten (bv roomboter), transvetten (geharde oliën) en onverzadigde vetten. De laatste bestaan uit meervoudig onverzadigde vetten en enkelvoudig verzadigde vetten.

Meervoudig onverzadigde vetten bestaan uit omega 3- (sardines, makreel, zalm, noten) en omega 6-vetzuren (maisolie, zonnebloemolie). Enkelvoudig verzadigde vetten zijn omega 9-vetzuren (olijfolie, avocado‘s, amandelen).Transvetten zijn niet gezond (zitten ook in koekjes, taart, zoutjes).  Roomboter met mate gebruiken, omega 6 krijgen we 25 keer teveel binnen. Omega 3 en omega 9 zijn heel goed, helpen tegen kanker en andere degeneratieve ziekten.

 

Vis

De deskundigen zijn het erover eens dat vis heel gezond is. Vis bevat jodium en vitamine-D, wat gezond is voor de botten. Het bevat gezonde vetten die de bloeddruk verlagen en een positieve invloed hebben op de samenstelling van de bloedvetten. Müller Adviseert om dagelijks vooral ± 100 gram zalm, makreel, haring of tonijn eten (vette vis). Pratt & Matthews raden vis ook aan.

Verburg wijst uit dat vis heel gezond is omdat het omega-3 vetzuren bevat, daardoor kan het de kans op een hartaanval verminderen. De wanden van bloedvatcellen worden gezonder. Vis is volgens Witteman en Bakker heel gezond omdat het een goede bron is van eiwit, b-vitamines, jodium en selenium.

Vette vis is ook rijk aan vitamine A, D en omega-3 vetzuren. Omega 3-vetzuren zijn ontstekingsremmend en zijn van belang voor goede hersenwerking, de gewrichten en hart- en bloedvaten. Hij adviseert om maximaal twee keer per week vette vis te eten. Vis verhoogt de cholesterol echter niet volgens hem.

Marber prijst vis aan wegens de omega 3 vetzuren. De Jong stelt dat vette vis nog beter is omdat de gehalte goede verzuren (omega 3) ten opzichte van mager vis hoger ligt. Vissticks zijn echter niet gezond omdat daar veel vet in zit.

Fullerton- Smith prijst vooral makreel en vette vis aan omdat ze de beste bron van omega-3vetzuren zijn. Deze hebben een positief effect op intellectuele prestaties en goed met stress omgaan.

Healthy living.

Lees verder in ‘Met een gerust hart jouw producten kopen – Deel 10’

De trainings-dvd gezonde voeding vult deze kennis aan met toepasbare oefeningen en voorbeelden. Bij aanschaf van deze haal je niet alleen meer kennis binnen over voeding, maar steun je de stichting met het maken van nieuwe dvd’s over gezondheid. De dvd kan je bestellen in onze shop!

 

2014-03-20T09:29:21+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie