Mobiliteitshulpmiddelen: meer bewegen met een rollator of rolstoel

/, blog/Mobiliteitshulpmiddelen: meer bewegen met een rollator of rolstoel

In 2019 zijn ook ouderen weer meer gaan bewegen. Volgens een onderzoek van het RIVM voldeed meer dan de helft van de 65-plussers aan de ‘norm’ om minstens 2 1/2 uur per weer matig intensief te bewegen. Dat kan via wandelen, fietsen, zwemmen en diverse andere opties. In principe is het niet echt belangrijk welke vorm van bewegen u kiest, dus u kunt gewoon voor die sport kiezen die u het meeste aanstaat. Het gaat er met name om dat u met plezier beweegt en daarmee ook uw gezondheid bevordert. Sommige hulpmiddelen kunnen u het leven gemakkelijker maken, zoals een lichtgewicht rollator of een rolstoel.

Voordelen van bewegen

Hieronder staat nog eens op een rijtje wat bewegen voor u als senior kan betekenen:

  • Het is goed voor de bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten en botten.
  • Het is goed voor uw mentale gezondheid en zorgt voor meer onafhankelijkheid op latere leeftijd.
  • Hoewel dit nog niet wetenschappelijk is aangetoond, lijkt bewegen het risico op dementie en Alzheimer te verminderen.
  • Bewegen geeft energie en dat is goed voor uw humeur.
  • Door regelmatig te bewegen verhoogt u de loopsnelheid.
  • Het vermindert het risico van vallen omdat uw balans beter wordt.
  • De kans op fracturen vermindert.
  • Tijdens het bewegen kunt u een deel van de stress kwijtraken.

Bewegen is altijd goed voor een mens, maar zeker wanneer u wat ouder bent, is het essentieel om goed te blijven functioneren.

De zekerheid van een rollator

Soms is lopen moeilijk of voelt u zich te onzeker om buiten te komen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn na een revalidatie, een (bijna) val of een gebrek aan balans. Een rollator kan dan uitkomst bieden om die onzekerheid weg te nemen of gewoon als permanent hulpmiddel als u slecht ter been bent. Inmiddels gebruiken miljoenen mensen deze prachtige uitvinding die dateert uit 1978. De Zweedse Aina Wifalk was gehandicapt door polio en kon dankzij de eerste rollator weer zelfstandig naar buiten gaan. Vandaag de dag is de rollator op diverse punten verbeterd en is er ook beslist voor u een exemplaar dat bij u past. Van een lichtgewicht rollator tot een exemplaar dat extra steun biedt door de robuuste constructie. Laat u adviseren indien u overweegt een rollator te kopen of te huren. De juiste rollator maakt het bewegen weer aangenaam.

De rolstoel, ook voor buiten

Ook als u (tijdelijk) niet meer kan lopen, is het van het grootste belang dat u toch regelmatig naar buiten kunt. Ook op het gebied van rolstoelen is er heel veel veranderd. Door betere accu’s kunt u met een elektrische rolstoel weer meer mobiliteit krijgen. De bediening is eenvoudig en kan geheel worden aangepast aan de gebruiker. Er zijn lichtgewicht rolstoelen voor gebruik in huis of voor incidenteel gebruik. Deze zijn ook eenvoudig mee te nemen. Behalve de standaard grootwiel rolstoel zijn er ook exemplaren met kleinere wielen, die een goede stabiliteit bieden. En uiteraard zijn er -hoe triest dan ook- rolstoelen voor kinderen.

Een rolstoel kopen of huren doet u uiteraard altijd op advies en in overleg met een specialist. Iedere rolstoel moet op maat worden afgestemd om comfortabel te kunnen gebruiken. Sommige rolstoelen worden zelfs volledig op maat gemaakt omdat de gebruiker er vrijwel permanent in zit en dan moet worden voorkomen dat er verdere lichamelijke klachten optreden.

De keuze van een rolstoel doet u vanuit uw persoonlijke situatie en de wijze waarop u die gaat gebruiken. Online is er informatie beschikbaar over de mogelijkheden.

Meer buiten zijn met hulpmiddelen

Met de juiste hulpmiddelen kunt u weer vaker naar buiten, ook wanneer u minder mobiel bent. En dat is een voordeel voor uw gezondheid, want buiten zijn is erg goed. De buitenlucht kan gelukkiger maken. Dat komt doordat we het gelukshormoon serotonine aanmaken wanneer we bij veel zonlicht of fel licht zijn.

De natuurgeluiden zorgen ervoor dat we rustiger worden van binnen. En natuurlijk is het natuurlijke licht belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Verder is de lucht buiten beter geventileerd dan in huis. De lucht wordt voortdurend vernieuwd en bevat meer zuurstof dan de lucht in huis. Natuurlijk kunt u dit ook oplossen door vaker te luchten en het raam af en toe open te zetten.

Met hulpmiddelen voor uw mobiliteit zult u dus niet alleen meer bewegen, maar zult u zich ook gezonder voelen doordat u meer in de buitenlucht bent. Een rollator zorgt ervoor dat u zelf meer beweegt, maar ook een rolstoel zou u zelf voort kunnen bewegen. Desondanks is het een goed idee om samen met iemand te gaan wanneer u ver wilt wandelen.

2020-05-27T10:12:45+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie