Natuurlijke producten en behandelwijzen

/, Stoppen met roken/Natuurlijke producten en behandelwijzen

Hoewel er vooralsnog geen wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van deze stoppen met roken cursushulpmiddelen, hebben sommigen individuen toch een voorkeur voor alternatieve middelen en behandelwijzen in plaats van de eerder besproken moderne geneeswijzen. Daarom laten we nu ook enkele van deze natuurlijke producten en alternatieve geneeswijzen aan bod komen.

 

Er zijn tal van natuurlijke producten en behandelwijzen die claimen dat ze behulpzaam zijn bij het stoppen met roken en dus het stoppen met roken vereenvoudigen. De effectiviteit van de meeste van deze behandelwijzen is niet bewezen, er zijn geen onderzoeken naar gedaan of er zijn geen gegevens die aantonen dat deze behandelwijze werkt bij het stoppen met roken en het volhouden van het stoppen met roken.

 

De reden dat er acupunctuur wordt gebruikt bij het stoppen met roken is omdat het de bijverschijnselen van het stoppen met roken, zoals onrust, slaapstoornissen en de drang om te eten, dus gewichtstoename zou moeten verminderen, waardoor het proces van stoppen dus gemakkelijker zou moeten verlopen. Er zijn tal van acupuncturisten die behandelingen aanbieden bij het stoppen met roken. Bij acupunctuur wordt er behandeld met naalden, de plekken waarin deze naalden worden gestoken moeten er voor zorgen dat energie binnen het lichaam goed stroomt en dat het lichaam weer in balans komt.

 

Behandel methodes

Acupunctuur is geen erkend medisch beroep en wordt in Nederland veelal tot de zogenoemde complementaire en alternatieve geneeskunde gerekend. De werking van acupunctuur in het algemeen is wel aangetoond, het zorgt voor vermindering van pijn en stress (Carlson, N.R. 2001). Er zijn nog geen duidelijk aantoonbare resultaten uit onderzoeken die laten zien dat acupunctuur helpt bij het stoppen met roken. De resultaten uit onderzoeken zijn variërend. Er valt dus niet met duidelijkheid te zeggen dat het werkt of juist niet werkt.

 

Op fora zijn er mensen die aangeven dat acupunctuur of laserbehandeling voor hen gewerkt heeft. Uit een onderzoek is gebleken dat patiënten zich na de behandeling vaak rustig, wat slaperig voelen en zij melden vaak een afkeer te voelen van tabaksrook. Afhankelijk van het gevolgde behandelprotocol worden mensen 1 tot 10 maal behandeld. Slagingspercentages (na een jaar nog steeds niet roken) lijken te variëren tussen 12% en boven de 30% (vergelijkbaar met het medicijn Zyban). Deze resultaten kwamen uit een onderzoek gedaan aan het Radboud Universiteit onder cliënten van Prostop, een aanbieder van laserbehandeling voor het stoppen met roken.

 

Hierbij dient wel vermeld te worden dat bij een ander onderzoek in 2008 door Cochrane, een onafhankelijke non-profit organisatie voor gezondheid en welzijn, geen wetenschappelijk bewijs heeft gevonden dat acupunctuur of lasertherapie helpen bij het stoppen met roken. Er zijn geen significante (ede kans dat een bepaald verschijnsel bepaald verschijnsel voorkomt groter is dan het toeval normaal gesproken wil) verschillen gevonden qua slagingspercentage tussen een placebogroep en een acupunctuur/ lasertherapie groep.

 

Lastertherapie is een meer moderne versie van acupunctuur. In plaats van naalden wordt er bij lasertherapie behandeld met behulp van een softlaser.

 

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze. De homeopathische behandeling bestaat in Women working on laptophet voorschrijven van homeopathica, extreme verdunningen van stoffen die dezelfde symptomen als de te bestrijden ziekte zouden oproepen. De homeopathische leer wordt niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Homeopathie wordt gerekend tot de pseudowetenschappen. Via het internet zijn er tal van homeopathica verkrijgbaar die zouden moeten helpen bij het stoppen met roken. Ook over homeopathische behandelingen zijn geen duidelijke cijfers wat betreft de effectiviteit bekend.

 

Er zijn op de markt ook tal van natuurlijke middelen verkrijgbaar die beloven mensen te helpen met het stoppen met roken. Zo zijn er bijvoorbeeld pillen die je zou kunnen gebruiken, of thee die je zou kunnen drinken om van een rookverslaving af te komen. Wederom steunen deze producten niet op wetenschappelijk bewijs.

 

Conclusie

Het feit dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van natuurlijke producten en alternatieve behandelwijzen, wil niet zeggen dat het daadwerkelijk geen hulp kan bieden bij het stoppen met roken. Zoals je hebt kunnen zien, zijn er veel mensen die zweren bij acupunctuur of lasertherapie. Het is daarom belangrijk dat je zelf nagaat bij welke behandelwijzen en hulpmiddelen jij je het prettigst voelt en waarvan je denkt dat zij jou het beste kunnen ondersteunen bij het stoppen met roken.

Het combineren van methodes kan soms ook helpen. Lees hierover in de blog ‘methodes combineren

De bovenstaande informatie komt rechstreeks uit de DVD cursus Stoppen met Roken. Denk je dat je beter wordt geholpen wanneer er beeldmateriaal aan theorie is gekoppeld? Bestel dan de dvd! Dit kunt u doen door te klikken op… roken

2015-04-10T11:09:21+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie