Van de kinderen met ernstige obesitas (2-18 jaar) heeft 2/3 één of meer risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Dat geldt zelfs al voor jonge kinderen tussen de 2 en 12 jaar. Dit blijkt uit een studie van sociale geneeskunde van VUmc uitgevoerd onder Nederlandse kinderartsen. Deze is gepubliceerd in het tijdschrift Archives of Disease in Childhood.
De studie is uitgevoerd onder Nederlandse kinderartsen aangesloten bij het Nederlands Signalerings Centrum Kindergeneeskunde van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Bij alle kinderen (500) met ernstige obesitas die de polikliniek van 2005 tot 2007 bezochten, is geïnventariseerd of zij risicofactoren voor hart- en vaatziekten hadden. Ernstige obesitas bij kinderen is vergelijkbaar met een volwassene met een BMI > 35.
De studie wijst uit dat verhoogde bloeddruk de meest frequente (56%) risicofactor voor hart- en vaatziekten bij obese kinderen is. Verder heeft de helft van de kinderen een hoog cholesterolgehalte in het bloed. Bij 1 op de 7 werd een verhoogde bloedsuiker gevonden en 0,7% had al diabetes type 2. Opvallend was dat ook de jongste kinderen (<12 jaar) al in 62% van alle gevallen risicofactoren voor hart- en vaatziekten hadden.
Bron: VUmc
Geef een reactie