Oefening deel 2 stoppen met roken

/, Stoppen met roken/Oefening deel 2 stoppen met roken

De GROW-methode is een model dat je overzicht geeft op het proces van het stoppen helpmet roken. Stapsgewijs word alles geordend waardoor het voor jezelf duidelijker en gestructureerd wordt.  De GROW-methode bestaat uit 4 stappen, Goal, Reality, Options en Will. We vertellen eerst per stap wat deze precies inhoudt, daarna ga je zelf aan de slag.

 

Voordat we verder gaan dien je het A4-tje in 4 delen op te splitsen, namelijk:  Goal, Reality, Options en Will.

 

Goal staat voor de doelstelling. Het stoppen met roken in dit geval dus, deze dient SMART opgesteld te worden. Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Bijvoorbeeld: “Ik wil over een maand gestopt zijn met roken”. Daarnaast dien je te na te gaan waarom het stoppen met roken belangrijk is voor je.

 

 

Ga voor jezelf na wanneer je gestopt wilt zijn met roken en noteer dit in het kopje Goal. Schrijf daarnaast op waarom het stoppen met roken belangrijk is voor je, je kunt hier meerdere redenen voor aangeven.

 

Realitystaat voor de actuele situatie. Hoe sta je op het moment in het leven met betrekking tot roken en het stoppen met roken? Hoe vaak rook je? In welke situaties rook je? Wanneer heb je juist extra zin om te roken of wanneer juist niet?

 

 

Noteer voor jezelf hoe je er nu voor staat met betrekking tot je doel, doe dit onder het kopje reality. Geef antwoord op de volgende vragen: Hoe vaak rook je nu? In welke situaties rook je? Wanneer heb je zin/geen zin om te roken? Met wie rook je?

 

 

Options staat voor de opties die je hebt. Deze derde stap richt zich op de input aan ideeën en oplossingen die je kunt bedenken om te stoppen met roken en dit succesvol vol te houden. Wat zou je kunnen doen om te stoppen met roken? Wat zijn de voor en nadelen van deze opties? Hoe zou je ervoor staan als deze nadelen er niet waren?

 

 

Noteer de opties voor jezelf onder het kopje options. Wat zou je allemaal kunnen doen om te stoppen met roken? Wat zijn de voordelen en nadelen van deze opties? Hoe zou je ervoor staan als deze nadelen er niet waren?

 

 

Will staat voor de motivatie, de actie en reflectie wat betref het proces. Welke methodes ga je gebruiken om te stoppen met roken? Welke ideeën ga je toe passen? Hoe gaat je eerste dag zonder sigaret er precies uit zien? Wat zijn eventuele belemmeringen? Hoe gemotiveerd ben je wat betreft het stoppen en het volhouden van het stoppen met roken? Hoe kan je omgeving je stimuleren in deze situatie?

 

stoppen met roken

Het laatste onderdeel is het actieplan die je gaat opstellen. Probeer antwoord te geven op de volgende vragen:
Wat zal je doen om je doel te bereiken?

Welke van de genoemde ideeën ga je uitvoeren?

Wat is de eerste concrete stap die je NU kan zetten?

Wat zijn de vervolgstappen?

 

 

Wat zijn eventuele belemmeringen?

Hoe zal je deze overwinnen?

Hoe gemotiveerd ben je om te stoppen?

Wat heb je nodig om nog gemotiveerder te zijn?

 

 

Wat heb je nodig om je ideeën in de praktijk te brengen?

Hoe kan ik of je omgeving je daarbij helpen?

Zal je met dit actieplan je doel bereiken?

 

 

Als het goed is heb je nu een datum geprikt wanneer je gaat stoppen met roken. Je hebt nu een actieplan die je bij het proces gaat helpen. Als je eenmaal begint is het belangrijk om dagelijks je actieplan te bekijken: Waar ging het goed? Wanneer had ik het moeilijk? Ook al verval je, dan is het belangrijk in kaart te krijgen hoe het kwam dat je verviel en hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.

 

 

Het actieplan wordt op deze manier actueler en steeds verder aangescherpt. Door inzicht te krijgen in je eigen handelen maak je het immers makkelijker voor jezelf om te stoppen met roken.

 

De GROW-methode is een goede manier om voor jezelf een goed idee te krijgen van waar je nu staat in het proces, waar je naartoe wilt en hoe je daar gaat komen. Als het goed is, heb je na deze oefening een dergelijk actieplan opgesteld. Het is goed om een goed, nauwkeurig actieplan te hebben voordat je echt begint met stoppen met roken. Maar als je tijdens het stoppen nieuwe inzichten krijgt in je gedrag in bepaalde situaties of nieuwe ideeën of oplossingen tegen komt, vergeet dit dat niet aan te passen in je actieplan. Hoe nauwkeuriger je plan is, hoe beter het jou kan ondersteunen in stoppen met roken.

De bovenstaande informatie komt rechstreeks uit de DVD cursus Stoppen met Roken. Denk je dat je beter wordt geholpen wanneer er beeldmateriaal aan theorie is gekoppeld? Beste dan de dvd! Dit kunt u doen door te klikken op… roken

2015-04-10T11:25:38+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie