Bijna Nieuwjaar en één van de tradities die de Nederlandse bevolking erop na houdt deze dagen , is het nuttigen  van in olie gefrituurde deegballen, oftewel oliebollen. Persoonlijk mag ik er graag eentje eten, maar meer als drie per jaarwisseling zit er eigenlijk niet, daar zijn ze me net te machtig voor. Vorig jaar heb ik een poging genomen ze zelf te bakken, maar het geeft zo’n rommel, dat ik de kraam om de hoek een kans gaf. Ik had dat beter niet kunnen doen, want ik heb nog nooit zo’n slechte oliebol gegeten. Mijn gebit kwam gelijk klem te zitten, zo taai waren ze en als proef heb ik er eentje van 10 meter hoog van het balkon laten vallen. Geloof me of niet, maar het ding stuiterde een heel eind terug omhoog. Een dag later heb ik mijn beklag gedaan bij die verkoper en de man werd kwaad, zei dat het aan mijn smaak lag, of misschien aan de kou, waardoor de bollen wat harder waren.

Waar komen oliebollen vandaan?

Het meest waarschijnlijke is dat ze ontstaan zijn uit oliekoeken, die rond Nieuwjaar gefrituurd werden, omdat rond deze tijd vers voedsel schaars was. Mogelijke bronnen zijn Duitsland of Portugal.

Waar zijn oliebollen van gemaakt?

Bloem, eieren, gist en melk met een leuke verwijzing naar bier, omdat daar van nature al gist in zit. Als je dan toch zelf oliebollen maakt , is dat misschien een aardige optie eens uit te proberen. Overigens kun je ze naturel maken, maar met rozijnen of krenten is ook een veel geproduceerde variant. En je mag natuurlijk de poedersuiker niet vergeten.

Een aardige site is de volgende: http://oliebollenbakken.eu/

Hoe bak je oliebollen?

Een uiterst handig instrument in deze is de ijsboltang, omdat die een mooie hoeveelheid beslag kan bevatten , en met enige controle in de hete olie gehouden kan worden. Op die manier is er een grotere mogelijkheid dat je mooie ronde bollen krijgt. Elke andere methode geeft dan weliswaar een bolvorm, of ovaal, maar vaak ook met allerlei uitsteeksels. En juist die uitsteeksels zijn vaak knapperig. De temperatuur van de olie moet ongeveer 180 graden zijn.

Als je nog vragen hebt over oliebollen, dan kun je altijd terecht op de site van producenten van instant oliebollenbakmeel, zoals bijvoorbeeld Koopmans: http://www.koopmans.com/consumentenservice/veelgestelde-vragen/oliebollen/#