Als je geboren wordt als een dubbeltje wordt je geen kwartje, mits jezelf stappen onderneemt. Zo is het ook met de opvoeding die je vroeger hebt gehad en de daarbij horende voeding’s keuzes en tradities. Blijf je deze nastreven ( gewoonte ) of ga je dit doorbreken en kies je voor jezelf, lees jou gezondheid. Kreeg je als kind een snoepje omdat je pijn had, dan is de kans groot dat je nu jezelf ook troost met eten. Het zit zo in je hersenen opgeslagen: Pijn > Snoep. Het is dus een gewoonte geworden.
Waarom is het toch zo moeilijk om gewoontes te doorbreken? Je omgeving speelt daarbij een belangrijke rol, krijg je support of heb je het gevoel er alleen voor te staan. Stop je met roken ( gewoonte ) dan krijg je alle support, maar stop je met ongezond eten ( gewoonte ) dan is de support soms ver te zoeken. VB : je bent op een verjaardag en je bedankt voor een stukje taart, dan zeggen mensen vaak: a, joh neem toch, wat maakt dat ene stukje taart nou uit! Nou heel veel dus, zeker als je elke week een verjaardag hebt. Als iemand gestopt is met roken, zeggen ze toch ook niet: a, joh, neem toch een sigaretje, wat maakt die ene uit. Er is geen verschil tussen taart of een sigaret, beide zijn gewoontes en niet goed voor je. Maak aan iedereen in je omgeving ( familie, vrienden, collega’s ) duidelijk dat je begonnen bent gezonder te leven.
Voeding wordt voor veel meer gebruikt dan alleen maar brandstof. Het kan worden gebruikt om je status uit te drukken, voor je religie, en last but not least gezelligheid. De laatste is wel een van de boosdoeners van overgewicht. Tegenwoordig kan je bij niemand meer op visite gaan of je wordt volgepropt, alsof ze denken dat je net een week op een berg hebt gezeten met 1 grassprietje. Het zit in je hoofd, dat het alleen maar gezellig kan zijn met ” foute ” hapjes. Dit komt weer door de gewoonte, je koppelt ” foute” voeding aan gezelligheid. Ik zou zeggen, draai het in 2012om. Maak een gewoonte van gezond eten en koppel dat aan gezelligheid. Gelukkig voor jou dat je deze gewoonte nooit meer af hoeft te leren!
Gezonde groet, Kim.
Geef een reactie