Onbedoeld gewichtsverlies?

/, blog/Onbedoeld gewichtsverlies?

Wanneer je wilt afvallen moet je een goed dieetplan opstellen. Een verkeerd plan kan ertoe leiden dat je te veel gewicht verliest, hetgeen levensbedreigend kan zijn. Uitdroging, calciumgebrek en het verlies van belangrijke suikers en voedingsstoffen zijn enkele effecten van te veel gewichtsverlies.

Onbedoeld gewichtsverlies kan een teken zijn van sommige ziekten zoals diabetes en kanker. Wanneer je vaak honger en dorst hebt, veel koolhydraten binnenkrijgt maar toch afvalt, kunnen dat symptomen zijn van prediabetes.  Dit komt vaker voor bij kinderen en jongvolwassenen. Een snelle daling van het gewicht kan ook een symptoom van kanker zijn. Je moet je hoe dan ook laten onderzoeken wanneer je onbedoeld gewicht verliest.

Anders is het wanneer gewichtsverlies bedoeld is. Maar na het bereiken van het ideale gewicht moet het gewichtsverlies stoppen en moet je je richten op het opbouwen van sterke, gezonde spieren. Wanneer je blijft afvallen kan het zijn dat niet alleen vetten maar ook voedingsstoffen uit je lichaam zijn verdwenen. Ook kun je symptomen hebben die erop duiden dat het gewichtsverlies niet normaal is, zoals vermoeidheid, het slapper worden van je spieren en hoofdpijn. Je huid kan ook droger worden.

Wanneer je in de weken na je dieet een paar kilo bent verloren, moet je onmiddellijk je huisarts raadplegen. Als dat niet kan, kun je in ieder geval beginnen je lichaam te voeden met elektrolyten uit biologische vruchtensappen. Als je niet gauw stappen onderneemt om het onbedoelde gewichtsverlies te stoppen, moet je misschien uiteindelijk dure ziekenhuisrekeningen betalen.

Om dergelijke situaties te vermijden moet je allereerst een concrete reden hebben om serieus af te vallen. Om 100% zeker te zijn, moet je je Body Mass Index (BMI) uitrekenen. Je BMI geeft aan of je het juiste gewicht hebt voor je lengte én voor je leeftijd. Gewichtstoename is normaal bij het ouder worden, maar het moet wel in de gaten gehouden worden. Wanneer je een te hoog BMI hebt, is het tijd om naar een voor jou geschikte manier te zoeken om op een natuurlijke wijze af te vallen. Zoek op internet naar mogelijkheden of vraag advies aan je huisarts.

Je kunt je ook houden aan de algemene principes om af te vallen. Zorg dat je meer vezels binnenkrijgt door groenten en fruit te eten en verminder de hoeveelheid suiker, vetten en koolhydraten die je binnenkrijgt. Blijf actief en neem veel lichaamsbeweging. Dat kan op een gemakkelijke manier door bijvoorbeeld te gaan wandelen, joggen, zwemmen of golfen met vrienden. Je zult je daarmee zeker vermaken.

 

Originele tekst vertaald en bewerkt door I. Borgers

2013-11-18T13:29:24+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie