Ontgiften wordt steeds populairder. Tegenwoordig kun je op allerlei manieren je lichaam vrij maken van schadelijke stoffen.  Boeken lezen , sapkuren volgen, op ontgiftingsvakantie gaan…. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Maar heb je ooit gedacht aan het ontgiften van je hoofd?

ontgiften hoofd

Giftige denkpatronen
Iedereen heeft ze: giftige denkpatronen. Als je niet oplet, ben je binnen no time in een vicieuze cirkel gegleden en wordt het steeds moeilijker om positief te blijven. Je raakt lusteloos, ergert je snel aan dingen en ziet vooral de negatieve kanten van het leven. Het kan dus zeker geen kwaad om één keer in de zoveel tijd kritisch naar jezelf te kijken en de boel eens goed te ontgiften. Maar wat zijn die giftige patronen en hoe kom je er vanaf?

  • Zwart – wit denken

“Dikke mensen zijn lui, als je rijk bent ben je gelukkig…”Als je denkt in goed óf kwaad, zwart óf wit, ben je sneller geneigd om ergens een oordeel over te vellen. Je ziet vooral je eigen oordeel en hebt weinig oog voor het verhaal wat erachter zit. Zonde, want hoewel je wereld heel erg gestructureerd lijkt, loop je ook veel mooie ervaringen en verhalen mis. Probeer eens een vraag te stellen in plaats van meteen een oordeel te vellen.

  • Invullen voor de ander

“Waarom snauwde mijn collega me zo af? Was ik te direct? Oh, ik ben ook zo’n flapuit!”
Hoe graag je het  ook zou willen, je kunt niet in het hoofd van een ander kijken. Probeer dit dan ook niet. Als je wil weten waarom die collega zo tegen je snauwde, vraag het hem dan. Scheelt jou een hoop gepieker!

  • Jezelf opofferen en hoge verwachtingen hebben van anderen

Disappointed businesswomanNiemand voelt zich geroepen om de handdoekrol op de damestoilet te vervangen, dus jij besluit dat te doen. Vervolgens merk je de overvolle prullenbak op, de vuile vaat op het aanrecht én de volle vaatwasser met schone vaat. Zuchtend begin je met het opruimen van de keuken. Het is ook altijd hetzelfde, jij bent altijd degene die deze klusjes moet opknappen!
Als je vervolgens merkt dat een collega niet eens de moeite neemt om te vragen of jij ook iets wil drinken, ontplof je. Na alles wat je voor je collega’s doet, hebben ze niet eens het fatsoen te vragen of je iets wil drinken!
Als jij jezelf ‘opoffert’ voor anderen, is dat jouw keuze. Je kunt aan deze keuze geen rechten ontlenen. Met andere woorden; je kunt niet verwachten dat een ander doet wat jij wil, omdat jij voor een ander over je eigen grenzen bent gegaan. Daarnaast kun je niet van anderen verwachten, dat zij dat zij haarfijn aanvoelen wat jij nodig hebt. Wil je dat een ander iets voor je doet? Vraag er dan gewoon om.

  • Slachtoffer gedrag

Wanneer je vaak medelijden hebt met jezelf en het gevoel hebt dat de dingen je overkomen, maak je van jezelf een slachtoffer van de situatie.  Slachtoffers voelen zich vaak kleiner dan ze zijn en geven de macht die zij hebben uit handen. Als je ervan overtuigd bent dat anderen je dingen aan doen wordt je wantrouwend en ben je geneigd om vooral de negatieve dingen om je heen te zien.

Wanneer je je aandacht richt op de dingen waar je wel invloed op hebt, krijg je een krachtiger gevoel. Vraag jezelf bijvoorbeeld af wat jij kunt doen om de situatie waar je in zit te verbeteren.

  • Jezelf vergelijken met anderen

Vergelijk de realiteit van je leven niet met het beeld wat je van het leven van een ander hebt. Hoewel het leven van anderen soms leuker of beter lijkt, heeft ieder huisje zijn kruisje. Iedereen heeft problemen, groot of klein en iedereen voelt zich weleens rot. Door jezelf met anderen te vergelijken concentreer je je op de ander in plaats van op jezelf.  Waarom zou je dat doen? De enige die je kunt veranderen ben je zelf!

  • Je zorgen maken over wat anderen zeggen

“Ik zou wel willen leren kunstschaatsen, maar wat zullen anderen daarvan vinden? Daar ben ik toch te oud voor?”  Wie bepaalt dat eigenlijk?
Soms laten we ons tegenhouden door wat we denken dat anderen over ons zullen zeggen. We raken er onzeker van en schuiven dromen of wensen aan de kant. Maar waarom eigenlijk?  Is de mening van een ander belangrijker dan je eigen geluk? Door de dingen te doen die je leuk vindt, wordt je gelukkiger. Je krijgt meer plezier in je leven en dit straal je ook uit. Wie weet inspireer je anderen om hetzelfde te doen!

Hoe zie je het (weer )zonnig in?
Nu je je gedragspatronen goed onder de loep hebt genomen weet je van welk gedrag je af wilt. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

  • Verspreid positieve energie

Je reageert op wat je ziet. Als je nors kijkt, is een ander minder snel geneigd je teBusiness meeting groeten of een praatje met je aan te knopen. Door naar anderen te glimlachen, complimenten te geven of een gesprekje te beginnen, verspreid je positieve energie. Anderen worden hier blij van en dat zorgt voor een goed gevoel.

  • Wees dankbaar

Wat waren de leukste dingen van je dag? Door hier bewust bij stil te staan, leer je te herkennen wat jou gelukkig maakt en te waarderen wat je hebt. Je kunt een dagboek bijhouden waarin je dagelijks bijhoudt waar je dankbaar voor bent. Tegenwoordig heb je ook verschillende apps die je elke dag vragen waar je dankbaar voor bent.

  • Bepaal wat je belangrijk vindt en maak daar tijd voor

Waar word jij blij van? Maak daar een lijstje van en zorg ervoor dat je tijd vrijmaakt om die dingen te doen. Vissen, dansen of afspreken met vrienden, het maakt niet uit wat het is, als je er maar vrolijk van wordt.  Door de dingen te doen die je leuk vindt, krijg je meer energie en plezier in je leven.

Zo zie je maar, ontgiften kan zowel lichamelijk als geestelijk. Je hoeft er niet eens voor op vakantie of een boek te lezen. Met kleine stappen kun je jezelf losmaken van giftige gedragspatronen en een leuker, energieker leven leiden.

Wat is voor jou de eerste stap?

 

Door: Aca Siwabessy

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie