Oorzaak overgewicht en obesitas

/, Huisdieren/Oorzaak overgewicht en obesitas

 Oorzaak overgewicht en obesitas
Het is in wezen heel simpel: overgewicht en obesitas worden veroorzaakt door teveel eten en/of te weinig bewegen. Maar er zijn ook allerlei andere factoren die hierbij een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan  een  ongezonde voedingsgewoontes, of erfelijke factoren bij sommige rassen. Hieronder staan de voornaamste factoren voor u op een rijtje. Maak een afspraak met uw dierenarts, als u specifiek wilt weten welke van deze punten op uw hond van toepassing zijn.

-Emotie over de rol die voedsel speelt
Eten geven aan hond of kat vinden we leuk. En we denken vaak dat veel en vaak eten geven ook veel en vaak liefde geven betekent. Maar voor dieren speelt voeding niet de zelfde sociale rol als bij mensen, en er zijn vele andere – en gezondere – manieren om liefde voor hond of kat te tonen en de band met je huisdier te versterken.

-Onderliggende hormonale ziektes

Aandoeningen zoals de ziekte van Cushing (te snel werkende bijnieren) of hypothyreoidie (te traag werkende schildklier) beïnvloeden de stofwisseling

-Voedingsgewoontes / Bedelgedrag van de hond
Te vaak eten geven, het voeren van restjes en tussendoortjes, meerdere gezinsleden die een hond eten geven of het geven van te energierijk hondenvoer dat niet past bij de levensstijl van de hond.

-Erfelijke factoren
Sommige rassen zoals retrievers, beagles, basset hounds, cocker spaniëls en teckels zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van overgewicht.

-Bewegingsbeperkende aandoeningen
Aandoeningen die het activiteitsniveau van een hond sterk verminderen, zoals hartafwijkingen en gewrichtsproblemen kunnen als de voeding niet wordt aangepast leiden tot overgewicht.

-Castreren of steriliseren
Na castratie daalt de behoefte aan voeding gemiddeld met een procent of 10.

2013-11-18T13:30:52+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie