Paksoi is een groente die ik tot voor kort nooit gebruikte. Met sommige groenten heb je dat, je weet niet precies wat je ermee aan moet en in welke gerechten je ze kan verwerken. Ik kwam in een tijdschrift een recept met paksoi tegen en besloot dit te gaan maken.

Paksoi is een langwerpige open kool met witte bladstelen en groene bladeren. Let er bij het kopen op dat bladeren er fris en knapperig uitzien, je kan deze kool (die overigens niet een typische kool smaak heeft) in zijn geheel gebruiken.

Eerst dacht ik, wat moet ik met paksoi? Nu is een betere vraag, wat kan ik eigenlijk niet met paksoi? Deze groente is namelijk zeer makkelijk klaar te maken en kan in heel veel oosterse maar ook in Hollandse gerechten zoals stamppot gebruikt worden.

Je kan paksoi roerbakken, wokken, stomen, koken en rauw gebruiken in salades en stamppot. Veel verschillende mogelijkheden met deze heerlijke groente.

Naast de vele mogelijkheden om paksoi te gebruiken is deze ook zeer gezond en rijk aan vitamine C.

 

Noedelsoep met paksoi en ei

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

Ingrediënten:

4 eieren

1,5 l. groentebouillon van 3 tabletten

2 cmverse gember, geraspt

1 teentje knoflook

1 eetl. ketjap

1 tl. Sambal oelek

1 struik paksoi, in reepjes en gewassen

200 gr. miehoen

 

Bereidingswijze:

Kook de eieren in 9 minuten hard. Laat schrikken onder koud water, pel en halveer ze.

Breng de bouillon aan de kook, voeg gember, knoflook, ketjap en sambal toe. Voeg de miehoen toe en laat 4 min. wellen. Voeg de paksoi toe en laat 2 min. koken. Breng de soep eventueel nog op smaak met peper en zout.

Verdeel de soep over 4 borden en leg in elk bord een ei.

Serveer de soep direct en laat knoflook achter in de pan.

 

Dit gerecht bevat 280 kcal per portie.

Zeer mager gerecht en snel te bereiden.