stichtinggezondheid-opgeblazen-gevoel

Heb je na het eten vaak een opgeblazen gevoel in je buik? Een opgeblazen gevoel ontstaat wanneer zich lucht, vocht of ontlasting ophoopt in je spijsverteringskanaal. Hierdoor voelt je buik hard en soms zelfs pijnlijk aan. Gelukkig zijn er natuurlijke voedingsmiddelen die je snel van een opgeblazen gevoel af helpen!

Een opgeblazen buik voelt niet alleen onplezierig. Je kunt je behoorlijk ongemakkelijk voelen als de lucht in je buik ontsnapt en je windjes moet laten. Of als je ineens naar de wc moet rennen. Welke voeding helpt een opgeblazen gevoel voorkomen?

Zo voorkom je een opgeblazen gevoel

Je eetpatroon speelt een grote bij het regelen van de hoeveelheid lucht, vocht en ontlasting in je maag en darmen. Om je spijsvertering soepel te laten verlopen, eet je het beste vezelrijke voeding. Vezels stimuleren je darmen namelijk en vergemakkelijken zo je vertering van voedsel. Het is niet moeilijk om genoeg vezels binnen te krijgen als je een koolhydraatarm dieet volgt. Dit bestaat uit veel verse groenten, fruit, noten, zaden peulvruchten en bepaalde volle graansoorten.

Toch een opgeblazen gevoel? Zo kom je ervan af!

Naast gezond eten is een gezonde levensstijl belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Denk hierbij aan voldoende slapen, bewegen en zo min mogelijk stress. Heb je dan nog steeds last van een opgeblazen gevoel? Kijk dan eens of bepaalde voedingsmiddelen je een opgeblazen buik bezorgen. Of probeer deze drie voedingsmiddelen om je maag en darmen tot rust te brengen:

1.   Probiotica

Probiotica zijn gezonde darmbacteriën, die ongewenste bacteriën in je darmen bestrijden en zo bijdragen aan gezonde darmen. Zo dragen probiotica bij aan een gezonde spijsvertering en verminderen ze een opgeblazen gevoel. Probiotica vind je in supplementen en in gefermenteerde voeding, zoals zuurkool, kefir, yoghurt en kombucha. Zorg trouwens dat je niet te veel probiotica binnenkrijgt, want dan raakt de balans verstoord en kun je alsnog problemen krijgen met je spijsvertering.

2.  Waterrijke groenten en fruit

Groenten en fruit die veel water bevatten, verminderen een opgeblazen gevoel. Probeer eens komkommer, selderij, venkel, artisjok en groene bladgroenten. Eet deze groenten rauw, gestoomd of gekookt, zoals in een salade, groene smoothie of soep. Of vul je bord ermee tijdens het avondeten. Merk je hoe ontspannen je buik daarna aanvoelt? Ook waterrijke fruitsoorten, zoals meloen en bessen, laten een opgeblazen buik snel slinken. Ze zijn lekker als toetje, maar ook gewoon tussen de maaltijden door. Let wel op dat je er niet te veel van eet als je wilt afvallen.

3.   Kruiden, specerijen en thee

Gember, paardenbloem, aloë vera en venkel worden al duizenden jaren gebruikt om een opgeblazen buik te kalmeren. Veel kruiden werken als vochtafdrijvers en helpen je lichaam overtollig vocht kwijt te raken. Andere kruiden, zoals gember, helpen de maag om haar inhoud vrij te geven en de spieren in het spijsverteringskanaal te ontspannen. Zo ben jij snel van je opgeblazen gevoel af!

Probeer verschillende soorten verse kruiden te eten, zoals peterselie, oregano en rozemarijn. Strooi ze over een salade of pastagerecht en profiteer van hun rustgevende effect op je buik. Gebruik ook vers geschilde gemberwortel, aloë vera sap en kruidenthee. Wist je trouwens dat bottenbouillon (bone broth) en groene thee naast een kalmerend effect ook een ontstekingsremmende werking hebben op je maag en darmen? Zo bevorder je de algehele gezondheid van je spijsverteringskanalen!

Wanneer naar de dokter?

Een opgeblazen gevoel kan soms wijzen op ernstige gezondheidsproblemen. Het is bijvoorbeeld één van de meest voorkomende klachten bij de schimmelinfectie candida. Ook kan een opgeblazen buik wijzen op andere problemen met je gezondheid, zoals een spijsverteringsstoornis, auto-immuunreactie, allergie of zelfs kanker.

Als je naast een opgeblazen gevoel last hebt van vermoeidheid, koorts, huiduitslag, waterige ogen of een kriebelige keel, kun je het beste naar je huisarts gaan. Ook is het verstandig om een afspraak met je huisarts te maken als je naast een opgeblazen buik last hebt van misselijkheid, braken, verstopping, diarree, aambeien, onbedoeld gewichtsverlies, bloed in je urine of ontlasting, concentratieproblemen, onregelmatige menstruatie of pijn rond je lymfeklieren.

Een rustige buik met gezonde voeding

Met voeding en een gezonde levensstijl kun je dus veel doen om een opgeblazen gevoel te voorkomen en te verhelpen. Heb je naast een opgeblazen gevoel nog andere klachten? Overleg dan met de huisarts. Een opgeblazen buik kan namelijk ook wijzen op andere gezondheidsproblemen.

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen om van je opgeblazen gevoel af te komen. Heb je nog meer tips om een opgeblazen buik te voorkomen of verhelpen? Deel ze hieronder bij de reacties!