Overgewicht bij huisdieren

/, blog, Dieren/Overgewicht bij huisdieren

stichting-gezond-kat-in-doos

Net zoals mensen worden huisdieren steeds dikker. 35% van 2 miljoen honden en 3 miljoen katten in Nederland te dik. Dieren die te dik zijn, kunnen net zoals mensen, gezondheidsproblemen oplopen.

stichting-gezond-hond-kat-likt-ijsDat steeds meer huisdieren overgewicht hebben heeft verschillende oorzaken. Bij dieren geldt namelijk het zelfde als bij mensen: wanneer ze te veel eten, maar te weinig bewegen worden ze dikker. De energie die dan niet verbruikt wordt, wordt opgeslagen in het lichaam als vet. Er kunnen een aantal oorzaken op een rijtje gezet worden:

  • U voert u te veel. Het kan zijn dat u denkt dat uw dier anders honger heeft of u kunt zijn lieve oogjes niet weerstaan;
  • Het kan zijn dat u hem vaak tussendoortjes geeft. Daar zit vaak veel energie in, die hij niet meer nodig heeft.
  • Als uw huisdier gecastreerd is kan dit bijdragen aan de gewichtstoename van het dier. Het dier mag namelijk nog maar 2/3 van zijn dagelijkse hoeveelheid voer krijgen na een castratie.
  • Als een dier ouder wordt, gaat hij natuurlijk ook minder bewegen. Het dier verbruikt dan minder energie, maar krijgt wel nog zijn dagelijkse hoeveelheid energie binnen via zijn voeding.
  • Als het dier veel stil zit of ligt en niet beweegt verbruikt hij de dagelijkse inname aan energie niet. Ga met bijvoorbeeld uw hond minstens vier keer per dag wandelen en speel met hem.
  • Tevens kan het dier gezondheidsproblemen hebben waardoor hij aankomt. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld heupdysplasie bij een herdershond. Dit doet hem veel pijn en daarom zal hij minder goed kunnen bewegen.
  • Als uw huisdier medicijnen krijgt kan dit er ook voor zorgen dat het dier toeneemt in gewicht.

stichting-gezond-hond-vermoeidOvergewicht bij uw huisdier is te herkennen doordat u de ribben van het dier bijna niet meer voelt en het dier wordt sneller moe tijdens het wandelen en spelletjes doen. Wanneer het zomer is raakt het dier sneller verhit. Dit kunt u zien doordat het dier op koele plekken gaat liggen, zijn tong uit zijn bek laat hangen en zijn lichaam verdeelt over een oppervlak. Daarnaast hebben dieren die voortdurend zin hebben in eten ook een kilootje meer gewicht dat ze met zich mee moeten dragen.

Overgewicht bij uw huisdier moet aangepakt worden omdat te dikke dieren een grotere kans hebben op bepaalde ziektes en eerder dood gaan. En als baasje gunt u uw dier natuurlijk een zo lang en gelukkig mogelijk leven. Dus doe er wat aan!

 

2015-08-25T12:07:12+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie