Overgewicht bij katten

/, Dieren, Huisdieren/Overgewicht bij katten

Overgewicht kan leiden tot ernstige problemen bij uw huisdier. Het is dan ook aan te raden huisdieren aan een jaarlijkse controle te laten ondergaan. Overgewicht ontstaat door een te grote vetafzetting bij een onjuiste balans tussen energieopname en energieverbruik. Uit onderzoek is gebleken dat momenteel 25 tot 50% van de huisdieren overgewicht heeft.

Hoe wordt gecontroleerd of een huisdier te zwaar is?

Voor ieder ras bestaan er tabellen voor het gewicht, maar er wordt ook naar het dier zelf gekeken. Bij een normaal gewicht moeten de ribben te voelen zijn en moet nog een duidelijke taille zichtbaar zijn. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat wanneer de ribben te voelen zijn het dier ondergewicht heeft, dit is dus zeer zeker niet het geval! 

Hoe ontstaat overgewicht?
  • Te veel voeding, extra hapjes, tafelresten of de gehele dag eten klaarzetten. Dikwijls is de fout dat voeding een soort communicatiemiddel voor de eigenaar, met zijn huisdier is.
  • Te weinig lichaamsbeweging.
  • Leeftijd. Oudere katten zijn vaak minder actief en hebben daardoor minder energie nodig.
  • Aanleg van bepaalde rassen. Een ras met meer aanleg om dik te worden is voornamelijk de Europese Korthaar.
  • Sterilisatie en castratie. De stofwisseling verandert hierna en het is belangrijk ook de voedingsbehoefte hierop aan te passen (30% minder eten geven).
  • Een medisch probleem. Bepaalde ziekten kunnen overgewicht geven zoals de ziekte van Cushing (een ziekte van de bijnier) en bepaalde schildklieraandoeningen.
  • Geneesmiddelen zoals medicijnen tegen epilepsie en corticosteroïden.

 

Overgewicht veroorzaakt onnodige problemen

Een huisdier kan door overgewicht ernstige lichamelijke problemen krijgen. Overgewicht zorgt bijvoorbeeld voor problemen aan het bewegingsstelsel door overbelasting van gewrichten. Dit kan leiden tot artrose van gewrichten en/of een gescheurde kruisband. Hartziekten, ademhalingsproblemen, leveraandoeningen en een verhoogde kans op suikerziekte kunnen het gevolg zijn van overgewicht. Overgewicht geeft tevens tijdens operaties en narcose een groter risico op complicaties.

Afvallen

Dit gebeurt door een verandering in voeding en levensstijl. Het dagelijks verbruik van energie moet groter zijn dan de opname.
De dieetvoeding van het huisdier moet een volledig voer zijn met weinig calorieën, een laag vetgehalte, genoeg eiwitten en veel voedingsvezels (voor een vol gevoel). Wanneer u eigen voer neemt en daarvan minder geeft kan het probleem ontstaan dat het huisdier een tekort aan voedingsstoffen krijgt. Ook zal het huisdier meer moeten gaan bewegen. Bij katten kan dit door ze speelgoed te geven zoals een stuiterbal of een soort bal waar je brokjes in kan verstoppen. Ook jagen op het schijnsel van een lamp op de muur of grond vinden ze erg leuk.

Streefgewicht

Belangrijk bij het afvallen is om samen met uw dierenarts een streefgewicht te bepalen en door te nemen wat uw huisdier op dit moment eet. Bepaal hoeveel voer het huisdier mag hebben en vanaf nu geen tussendoortjes meer. Beloningen bestaan enkel uit eigen dieetvoer. Verdeel het voer over 3 tot 4 maaltijden per dag zodat het huisdier geen honger heeft. Weeg het huisdier 1x per week op hetzelfde tijdstip en dezelfde weegschaal. Wanneer het gewichtsverlies minder dan 1% of meer dan 3% per week is, pas de hoeveelheid voer aan.

Zorg ervoor dat uw huisdier zijn ideale gewicht blijft behouden, zodat er minder risico is op ziektes en zijn levensverwachting en kwaliteit van leven verbetert.
Ben dus vooral niet in de veronderstelling het dier tekort te doen doordat je hem lekkere hapjes ontneemt.
Het zal het dier uiteindelijk ten goede komen. Net als bij mensen zal het dier zich vitaler voelen en de kans op een langer leven wordt vergroot.

2019-08-02T21:52:56+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie