Overgewicht bij kinderen

/Overgewicht bij kinderen
Overgewicht bij kinderen 2013-09-18T08:46:21+00:00

Van de Nederlandse kinderen van 4 tot 12 jaar heeft maar liefst 12,7% last van overgewicht.
Bij kinderen van 12 tot 16 jaar is dit 10,7%.
Dit betekent dat één op de 8 à 10 kinderen in Nederland overgewicht heeft!

Overgewicht bij kinderen heeft veel oorzaken. De grootste oorzaak is dat je te veel eet en te weinig beweegt. Je lichaam krijgt dan meer energie binnen dan het verbruikt, waardoor je lichaam de energie gaat opslaan als vet. Dit is nog erger als je veel ongezonde voeding eet, zoals eten waar veel vet, zout en suiker in zit.

Ouders spelen een grote rol in het ontstaan van overgewicht bij kinderen. Wanneer je als ouder een verkeerd voorbeeld geeft, neemt jouw kind dit over.
Eet je bijvoorbeeld erg vettig en bijna nooit groeten en fruit, dan leren jouw kinderen dit ook aan. Grote kans dat je kinderen hierdoor groente en fruit niet lekker vinden en liever een pizza of hamburger eten.
Kinderen kan je dus niet de schuld geven van hun slechte eetgewoonten, want die schuld ligt bij jou!

Als kinderen overgewicht hebben, zijn de gevolgen vaak dat ze slecht in hun vel zitten, verdrietig zijn of depressief zijn. Ze kunnen zelfs zelfmoordgedachten hebben.
Als kinderen deze sombere gevoelens hebben, gaan ze vaak meer eten waardoor hun overgewicht toeneemt en ze dus nog slechter in hun vel gaan zitten.

Kinderen met overgewicht worden ook vaak gepest door leeftijdsgenootjes. Ze kunnen worden buitengesloten van groepjes en vriendjes verliezen, terwijl die in deze periode van hun leven juist erg belangrijk zijn!
Gepest worden zorgt ervoor dat kinderen nog slechter in hun vel zitten, ze verdrietiger en depressiever worden en nog meer gaan eten. Dit gaat zo maar door.
De gevolgen voor later zijn dat kinderen met overgewicht 80% meer kans hebben om op volwassen leeftijd overgewicht te hebben.
Ook hebben deze kinderen een verhoogde kans op gewrichtsproblemen door overbelasting en diabetes type 2. Dat is het type suikerziekte dat je voor de rest van je leven blijft houden.

In deze cursus geven wij je handige tips en trucs hoe je het overgewicht van je kind kan voorkomen of verminderen.
We leren je onder andere:

  • Hoe je gezond eten koopt
  • Hoe je jouw kind de juiste portiegrootte geeft
  • Hoe je slechte gewoonten kunt doorbreken, bijvoorbeeld geen chips maar een appel tijdens het film kijken.
  • Hoe je jouw kind kan steunen om de dagelijkse hoeveelheid beweging te krijgen.

De tips en trucs worden per leeftijdscategorie ingedeeld. Zo is deze cursus toegankelijk voor alle ouders van kinderen van 0 tot 18 jaar.

Denk bij deze cursus vooral ook aan de kleine snoepkonten en de gezellige dikkertjes, want zij hebben een grote kans op overgewicht over een paar jaar.


DVD’s vooraf reserveren

U krijgt van ons een e-mail, zodra de DVD's leverbaar zijn.