[poll id=”3″] Een heel simpele vergelijking eigenlijk. Die volgens mij een kern van waarheid bevat. Steeds vaker hoor je in de media over het fenomeen overconsumptie in de westerse maatschappij. Omdat we hier in het westen over het algemeen het zeer goed hebben kopen we te veel. Dus ook teveel eten. We eten teveel en gooien ook teveel weg. Omdat veel mensen ook nog steeds wel vinden dat het weggooien van eten doodzonde is, proberen we wel zoveel mogelijk van de gekochte waar op te eten. Dus heb je tijdens het avondeten twee keer opgeschept zodat je uiteindelijk maar een heel klein deel van de paninhoud in de kliko hoefde te kieperen.’ Tsja, jammer dat ik nu zo vol zit; ik heb nog drie pakken met lekkere koekjes in de kast staan en daar wil ik er wel een paar van bij de koffie.’

Goed; hier is een duidelijke situatie met een disbalans. Er is en te veel gekocht en te veel gekookt. De kunst van het niet overeten begint bij het kopen en koken van de juiste hoeveelheden voedsel. Afvallen lukt het beste door minder grote porties te eten. Dus bedenk dat je beter niet drie pakken koekjes kunt kopen (ook al is het 3 halen, 2 betalen) en dat je echt niet zoveel aardappels hoeft te schillen omdat je eigenlijk weet dat je aan twee piepers per persoon wel genoeg hebt. Ook kun je minder vlees braden en bakken want die schnitzels zijn zo groot dat je die eigenlijk toch beter kunt delen met je partner in plaats van dat jullie elk een zo’n lap op je bord hebben. Het gemakkelijkst om in ieder geval thuis niet te veel te eten is om niet teveel boodschappen te doen. Heb je toch teveel gekookt? Vries het overgebleven deel in. Dan heb je een gezonde maaltijd als je een keer niet zoveel zin hebt om te koken. Heb je een keer trek in iets lekkers bij de koffie? Koop dan iets dat je lekker vind maar waarvan er niet zoveel in pak zit. Dus in plaats van een reuze rol Prins chocobiscuits kun je beter zo’n pak van van het luxe assortiment kopen waar maar 4 exemplaren van het koek of gebak inzitten. En spreek af dat je van zulke voedingswaren maar 1 pak per week koopt. Dan kom je minder in de verleiding om er veel van te eten want; op is op.

Het is een moeilijke kwestie want supermarkten weten het toch vaak voor elkaar te krijgen dat je met meer thuis komt dan je eigenlijk voor ogen had. Het befaamde boodschappenlijstje kan een goede hulp zijn om dit te voorkomen. Bovendien spendeer je dan niet meer tijd in de supermarkt dan nodig is. Want zeg nou zelf; de appie, Plus of Aldi zijn  toch niet de meest denderende plekken waar je je tijd door kan brengen? Als je je zelf aanleert om snel je standaardboodschappen te doen; waarbij je dus de overbodig luxe dingen ook hebt uitgebannen, ben je veel minder tijd kwijt aan het doen van boodschappen. Ook het invriezen of bewaren van porties overgebleven voedsel in de koelkast kan je de volgende dag tijd besparen bij het koken. Een zuinige leefstijl spaart ook tijd uit. In die tijd kun je leuke dingen doen die je leven wat meer schwung geven en leiden tot meer tevredenheid. Probeer het eens.