Peuters en Kleuters

//Peuters en Kleuters
Peuters en Kleuters 2015-09-01T14:43:54+01:00

https://www.youtube.com/watch?v=1rRQyEhsIr4

Duur training: 4 uur
Prijs: 99,00 inclusief examen en certificaat.
49 euro zonder examen en certificaat
Tijd om de cursus te kunnen inzien: 6 maanden
Alle trainingen zijn in het Nederlands
De trainingen komen met bonusmateriaal. Dit zijn Engelstalige cursussen en nuttige e-books met meer informatie.

Waarom?

  • Leer hoe je goed met een peuter en kleuter kunt omgaan
  • Doe je examen? Goed voor op je CV
  • Cursus is in het Nederlands
  • Online cursus dus studietijd zelf in te delen
  • Duidelijke begeleiding
  • De docent (Stephan Rooijackers) is erkend door de overheid met een Centraal Register Kort Beroepsonderwijs inschrijving
  • Stichting Gezondheid is een non-profit organisatie die mensen helpt gezonder te leven

PEUTERS EN KLEUTERS

Na deze cursus:
•    Ben je in staat om op een veel betere relatie op te bouwen met een peuter en kleuter.

De cursus is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

Peuters: de ontwikkeling in vogelvlucht
Een peuter is een kind in de leeftijd van ongeveer twee tot vier jaar. In deze twee jaar ontdekt een peuter de wereld en groeit hij of zij heel hard. Zou jij graag willen weten hoe je zoon of dochter zich ontwikkeld in deze leeftijdsfase? Ben jij benieuwd naar de vijf verschillende ontwikkelingen, lopend van lichamelijk tot verstandelijk?

Kleuters: de ontwikkeling in vogelvlucht
Een kleuter is een kind in de leeftijd van ongeveer vier tot zes of zeven jaar. In deze jaren gaat een kleuter voor het eerst echt naar school en wordt een uniek individu in zijn of haar eigen sociale wereld. Zou jij graag willen weten hoe je zoon of dochter zich ontwikkeld in deze leeftijdsfase? Ben jij benieuwd naar de vijf verschillende ontwikkelingen, lopend van lichamelijk tot verstandelijk?

Spraak- en taalontwikkeling
Overal in ons leven horen we geluiden en gebruiken we taal om met elkaar te communiceren. Een baby maakt al heel vroeg geluidjes om contact te maken met zijn of haar papa en mama en huilt om te vertellen dat er iets aan de hand is. Dit huilen gaat uiteindelijk over tot brabbelen en tot aan het zeggen van enkele woordjes en volledige zinnen. Maar hoe verloopt deze taalontwikkeling precies? Wil jij graag weten wat je als ouder van je peuter of kleuter kan verwachten en hoe je de taalontwikkeling kan stimuleren?

Eten
Eten kan bij jonge kinderen nog wel eens een strijd opleveren. Het ene moment eet je peuter of kleuter zijn of haar hele bord leeg en het andere moment krijg je geen hap bij je kind naar binnen. Een jong kind vindt het ontdekken van de wereld nu eenmaal veel belangrijker dan eten. Hoe kan je hier als ouders nu het beste mee omgaan? Wil jij graag weten wat hierbij wel helpt en wat absoluut niet.

Zindelijkheid en bedplassen
Op een gegeven moment is het eindelijk zo ver: je peuter of kleuter verruilt de luier definitief voor het onderbroekje. Voor veel ouders voelt dit als een afsluiting van een periode. Voordat je kind echt volledig zindelijk is, gaat hier een training met veel vallen en opstaan aan vooraf. Hoe kan je als ouder je peuter of kleuter het beste ondersteunen bij het zindelijk worden? Wat helpt hierbij wel en wat helpt absoluut niet? En wat kan je doen als je kind last heeft van bedplassen?

Kleuterverliefdheid
“Mama, mama; ik ben verliefd!” Geloof het of niet, maar kleuters kunnen echt verliefd zijn. Hoe merk je als ouder dat je kindje verliefd is? Wat betekent ‘verliefd zijn’ voor een kleuter en hoe kan je hier als ouder nou het beste mee omgaan?

Een nieuw gezinslid
Broertjes en zusjes: omgang, ruzie, samen spelen en plaats in het gezin
Op welk moment je als kind geboren wordt in een gezin, of hij of zij bijvoorbeeld de oudste of de jongste is, heeft invloed op de persoonlijkheid en ontwikkeling van je kind. Dit kan zorgen voor grote onderlinge verschillen. Ook zou er rivaliteit kunnen ontstaan tussen je kinderen die samen gaan met de ‘normale’ broers- en zussenruzies. Hoe ga je hier mee om en hoe kan je als ouder proberen om de verschillen tussen je kinderen zo klein mogelijk te houden? Hoe kan je er voor zorgen dat je kinderen fijn samen kunnen spelen?

Spel en vriendschap
Voor peuters en kleuters is de wereld één grote speeltuin  . Door middel van spel ontdekt je kind zijn of haar omgeving en leert zo vaardigheden die belangrijk zijn voor de verdere ontwikkeling. Met behulp van spel komt hij of zij in contact met andere leeftijdsgenoten en krijgt daarmee de mogelijkheid om vriendjes en vriendinnetjes te maken. Wil jij graag weten wat vriendschap is voor je kind? Hoe kan je als ouder je peuter of kleuter stimuleren om te bewegen en te spelen?

Naar de basisschool
De overstap van de peuterspeelzaal (of vanaf huis) naar de basisschool komt voor veel kleuters als geroepen. Ze krijgen een nieuwe uitdaging en mogen ook eindelijk naar de ‘grote’ school! Echter verloopt deze overstap niet altijd zonder de nodige strubbelingen. Op welke manier kan je als ouder je kind helpen om de overstap naar de basisschool zo makkelijk mogelijk te maken? Wil jij graag weten wat er allemaal door kleuter heen gaat en waar je als ouder allemaal aan moet denken?

Kinderangsten en nachtmerries
Spinnen, vliegen, hoogtes, onweer, monsters onder het bed, donkere ruimtes…. Je kan het zo gek niet bedenken of jouw peuter of kleuter is in staat om er een angst voor te ontwikkelen. Hoe komt het toch dat jonge kinderen zo snel ergens angstig voor zijn? En wat betekent dat eigenlijk; een bang kind? Wil jij graag weten wat jij als ouder kan doen om je peuter of kleuter te helpen om deze angsten boven te komen?

Peuter- en kleuterhumor
Een kind lacht gemiddeld 300 tot 400 keer per dag en bezit als baby al een grote dosis humor. Het liefst lacht een peuter of kleuter de hele dag! Alleen om wat voor humor gaat het dan? Wat vinden ze nou echt grappig? Wil jij graag weten hoe je samen met je peuter of kleuter kan lachen en genieten?

De fantasiewereld
Peuters en kleuters kunnen nog niet altijd goed een onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Het aangaan van een lamp is volgens je kind magie. Ze zijn gek op het naspelen van allerlei rollen en verhalen en komen thuis met een fantasievriendje. Hoe zit deze fantasie wereld eigenlijk in elkaar? Wil jij graag weten welke rol een ouder hierin speelt en waar moet je rekening allemaal rekening mee houden.

Peuterpuberteit
Op twee jarige leeftijd bevindt je kind zich in de eerste puberteit; namelijk de peuterpuberteit. Deze gaat gepaard met een zeer sterke eigen wil, de bekende peuterdriftbuien, het woordje ‘nee’ en veel herhaling. Er zijn weken waarin je peuter heel lief is en gemakkelijk in de omgang en er zijn weken dat je hem of haar letterlijk achter het behang kan plakken. Je peutertje stelt jullie als papa en mama echt op de proef. Hoe kan je met deze peuterpuberteit omgaan en waar moet je als ouders allemaal rekening mee houden?

Aandacht vragen, liegen en treuzelgedrag
Peuters en kleuters zijn een kei in treuzelen. Zeker op momenten dat het voor papa en mama eigenlijk niet uitkomt. Ook iets doen wat eigenlijk niet mag, liegen of zeuren en daarmee constant om jullie aandacht vragen zijn situaties waar vele ouders tegenaan lopen. Hoe kan je met dit gedrag van je peuter of kleuter omgaan? Hoe kan je voorkomen dat je kind oneindig blijft treuzelen, liegt of om jouw aandacht blijft vragen?

Ongehoorzaamheid, agressief gedrag en overactiviteit
Peuters en kleuters zijn heel beweeglijk en doen graag alles wat niet mag. Ze zijn op zoek naar grenzen en dagen hun papa en mama constant uit. Als ze iets niet mogen en dus hun zin niet krijgen, uiten ze hun frustratie op verschillende manieren. Soms kan dit zelfs overslaan in agressief gedrag tegen jou, maar ook tegen andere kinderen. Hoe kan je omgaan met een ongehoorzaam kind? Hoe kan agressief gedrag hanteren en je kind helpen om zijn of haar energie kwijt te kunnen?

Gezinsharmonie
Een gezin runnen is een taak met een grote verantwoordelijkheid. Als ouder heb je de zorg voor elkaar, je peuter of kleuter, je huis en je werk. Daarnaast heb je ook tijd voor jezelf nodig, voor vrienden en kennissen, om te sporten en nog veel meer. Om alles in harmonie te laten verlopen, vergt dit nogal wat geduld en planning. Wil jij graag weten welke elementen kunnen bijdragen aan een gelukkig en liefdevol gezin?

Wat komt er in de cursus aan bod?

De totale cursus heeft een duur van bijna 4 uur en bestaat uit de volgende hoofdstukken:

Inleiding0:01:00
Peuters: de ontwikkeling in vogelvlucht0:14:33
Kleuters: de ontwikkeling in vogelvlucht0:13:52
Spraak- en taalontwikkeling0:12:18
Eten0:15:45
Zindelijkheid en bedplassen0:23:01
Kleuterverliefdheid0:04:30
Een nieuw gezinslid0:09:57
Broertjes en zusjes: omgang, ruzie, samen spelen en plaats in het gezin0:21:21
Spel en vriendschap0:14:11
Naar de basisschool0:11:16
Kinderangsten en nachtmerries0:12:55
Peuter- en kleuterhumor0:05:08
De fantasiewereld0:10:06
Peuterpuberteit0:12:37
Aandacht vragen, liegen en treuzelgedrag0:16:23
Ongehoorzaamheid, agressief gedrag en overactiviteit0:14:47
Gezinsharmonie0:10:37
Outro0:00:50