Schijf van 7 – met gratis voedingscursus

//Schijf van 7 – met gratis voedingscursus
schijf van 7

schijf van 7

Het voedingscentrum heeft  de schijf van 5 geüpdatet in maart 2016.

Het is volgens Stichting Gezondheid Nederland een grootte stap in de goede richting. Helaas kan het volgens ook nog beter. Vandaar dat Stichting Gezondheid de schijf van 7 presenteert. We hebben de schijf van 5 van het Voedingscentrum overgenomen en wat aanpassingen doorgevoerd. Deze aanpassing zijn gebaseerd op inzichten van vele (internationale) voedingsdeskundigen die niet werken of gesponsord worden door de voedingsindustrie.

Aanpassingen op de schijf van 5

 • Brood: laat dit zoveel mogelijk staan, of eet tenminste (biologisch) spelt- of desembrood. Gebruik roomboter in plaats van margarine (http://bit.ly/1RP2ld5) .
 • Zout: het klopt dat we gemiddeld te veel zout innemen, vooral via kant-en-klaar maaltijden en afhaaleten. Bereid je eten dus zoveel mogelijk zelf en gebruik Himalayazout of Keltisch zeezout in plaat van keukenzout. Zo neem je tientallen belangrijke mineralen in.
 • Zuivel. Beperk het gebruik hiervan. Indien je deze toch consumeert, neem dan liever volle melk en volle yoghurt dan de magere varianten! Het lijkt raar, maar dit is gezonder en je valt er eerder van af dan van magere of halfvolle producten.
 • Koolhydraten en suikers. Suikers zijn de voornaamste boosdoeners voor het alom tegenwoordige overgewicht en diabetes 2. Koop geen producten met meer dan 4% suiker (4 gram op 100 gram)
 • Water en thee. Helaas zijn er bijna geen gezonde frisdranken of sappen te koop. Een paar uitzonderingen zijn te vinden in de natuurwinkels en schappen met gezondheidsproducten zoals biologische wortelsap, bietensap, pruimensap e.d. Over de gezondheidseffecten van koffie en een glaasje rode wijn per dag zijn de deskundigen het niet helemaal eens. De gezondheidswaarde ervan schijnt individueel bepaald te zijn.
  Begin iedere dag met tandenpoetsen en twee glazen water voordat je gaat ontbijten. Wat citroensap in het water helpt nog meer tegen ontgiften.
 • Smeer en beleg.  Het is beter om roomboter te gebruiken dan margarine.
 • Gebruik olijfolie of kokosolie om te bakken.
 • Koop liever diepvries eten dan eten uit blik.

Schijf 6

In deze schijf komen de voedingssupplementen en gezonde smoohties. Deze vervangen deels pasta’s, pizza’s en brood. Vanwege verschraalde landbouwgrond en moderne landbouwtechnieken bevatten voedingsmiddelen veel minder vitaminen en mineralen dan vroeger.
Paar tabellen als voorbeeld (bron CBS)

Zorgwekkende Vitamine C afname

Zorgwekkende Vitamine C afname

 

Zorgwekkende Vitamine C afname

Zorgwekkende afname mineralen in gezond voedsel

Conclusie (beetje kort door de bocht). Waar we 30 jaar geleden 2 stuks fruit moeten eten per dag zouden we nu 10 stuks per dag moeten eten. Dat doet niemand (en het zou te veel suiker bevatten). Bovendien hebben duizenden wetenschappelijke studies aangetoond dat veel de kans op veel chronische ziektes zoals kanker en alzheimer veel kleiner is met de juiste voedingssupplementen.

Deze tekorten kunnen aangevuld worden d.m.v. supplementen en smoothies.
In het algemeen geldt:

Schijf 7

De zon! De bron van alle levensvormen. Zorg voor minstens 30 minuten zonlicht, alleen niet in de zomer tussen 12 een 15 uur.

Gezond leven

Voor een gezond leven is naast gezonde voeding nog meer nodig, waarvan de belangrijkste punten

 • Beweeg voldoende.
 • Langdurige stress is heel schadelijk en vaak de bron van chronische ziektes. Je lichaam verbruikt hiervoor essentiële voedingsstoffen.
 • Ziek? Probeer de oorzaak te achterhalen. Maak hiervoor gebruik van specialisten. Medicijnen pakken de oorzaak meestal niet aan. Wanneer je deze weet kan je daar aan werken en in overleg met je (huis)arts de medicatie afbouwen.
 • Je laat je auto jaarlijks controleren. Wat is belangrijker: je auto of je lichaam. Zorg voor regelmatige checks, meten is weten.
schijf van 5 wordt schijf van 7

schijf van 5 wordt schijf van 7

Gerelateerde artikelen

Bronnen

Tips:

 • Gratis E-book over voeding. Er zijn drie manieren (tabellen) om voeding te rangschikken naar gezondheid. Bekijk ze alle drie in dit gratis E-book dat te vinden is onderaan op deze pagina: http://interplein.nl/course/voeding/
 • Gratis cursus voedingssupplementen. Het is heel belangrijk je te verdiepen in voedingssupplementen. Vooral omdat voor ieder persoon andere supplementen nuttig zijn. Vandaar dat deze stichting haar training kosteloos beschikbaar stelt. Immers “we don’t need medication but education”.
  Bestel via http://interplein.nl/shop/voedingssupplementen/ met kortingscode ip239 (dan wordt deze kosteloos)
Schijf van 7 vervangt schijf van 5 voedingscentrum

Schijf van 7 vervangt schijf van 5 voedingscentrum

Leuke reactie op social media die ik met je wilt delen
schijf van vijf = schijf van ongezond lijf
schijf van zeven = schijf van gezond leven.

Verwacht

Stichting Gezondheid komt met een eigen keurmerk. Waarom?

 • Veel ongezonde producten hebben nu een keurmerk
 • De Stichting vraagt geen geld hiervoor.
 • De Stichting heeft geen enkele band met producenten
 • De Stichting vertegenwoordigt de stem van het volk. Voedingsexpert die populair zijn bepalen wat gezond is. Hiervan moet 80% akkoord zijn voor het verkrijgen van het certificaat.
Eigen Keurmerk Stichting Gezondheid

Eigen Keurmerk Stichting Gezondheid

 

 

2016-05-08T09:27:59+01:00

Over de auteur:

3 Reacties

 1. Brenda 20 april, 2016 om 09:57 - Antwoorden

  Leuk hoor, al die artikelen over gezond eten… Maar schrijf aub niet zomaar supplementen voor! Wel eens gekeken naar de gevolgen van een te veel aan Vitamine B6?? Het kan wel degelijk kwaad om van een aantal vitamines te veel binnen te krijgen.
  Als iemand gezond eet, dan zijn multi vitaminen of aanvullende vitaminen niet nodig. Twijfel je of je wel voldoende vitaminen & mineralen binnen krijgt? Laat dan een bloedtestje doen via je huisarts, meten = weten!

  • Stefan Rooyackers 20 april, 2016 om 11:47 - Antwoorden

   Brenda,
   Natuurlijk is meten=weten waar. Ook doen. Even een cijfer uit Amerika (omdat er in Nederland geen onderzoek is gedaan).
   In de afgelopen 10 jaar zijn daar 10 mensen gestorven door te veel voedingssupplementen en 8 miljoen door gebrek aan voedingssupplementen.

 2. Nadia Schuijling 21 april, 2016 om 14:06 - Antwoorden

  Ik ben het met je eens dat de oude schijf van vijf herzien moest worden.

  Naar aanleiding van je artikel heb ik nog wel enkele vragen/ opmerkingen.

  Je schrijft dat je eerder afvalt van volle dan magere zuivelproducten. Waar is de onderbouwing? Je valt af als je een calorie tekort creëert. Hetzelfde geldt voor het maximum van 4% suiker wat je hanteert, waarop is dit percentage gebaseerd?

  Vervolgens schrijf je een stukje over gezonde sappen. Sappen uit de supermarkt met 100% fruit zijn even ongezond of gezond als sappen van biologisch fruit. Het voedingscentrum adviseert niet om sappen te drinken.

  “Waar we 30 jaar geleden 2 stuks fruit moeten eten zodat we nu 10 stuks per jaar moeten eten. Dat doet niemand.” Ik neem aan dat je per dag bedoelt, wat geen verhoogde gezondheidswaarde heeft i.v.m. fruitsuikers, tandgezondheid en mogelijk tekort aan andere voedingsstoffen.

  “Bovendien hebben duizenden wetenschappelijke studies aangetoond dat veel de kans op veel chronische ziektes zoals kanker en alzheimer veel kleiner is met de juiste voedingssupplementen.” Ik zou graag deze bronnen zien. Wanneer er studies zijn gedaan met supplementen, is de controle groep vaak op een dieet gezet met een gebrek aan voedingsstoffen, die wel in de supplementen zitten. In de praktijk eten mensen gevarieerder dan in deze onderzoeken, waardoor er zelden een voedingsstoffentekort optreedt.

  Vitamine D slikken wanneer je niet veel zon hebt gezien is niet nodig, gezien dit ook voor komt in bijvoorbeeld vette vis, wat aangeraden wordt door het voedingscentrum.

  Wat is de bron van het onderzoek uit Amerika? Ik kan me goed voorstellen dat de mensen die voedingssupplementen consumeren, een gezondere leefstijl hebben. Je kunt niet sterven aan een gebrek aan voedingssupplementen, wel door cardiovasculaire ziektes als gevolg van een ongezonde leefstijl.

  Kortom: de nieuwe schijf van vijf is zeker een verbetering. De schijf van zeven heeft meer kritische onderbouwing nodig om de schijf van vijf van het voedingscentrum onderuit te halen.

Geef een reactie