Eten Van De Schijf van Vijf!

Bijna iedereen kent de Schijf van Vijf. Dit is een handvat voor iedereen die gevarieerd wil eten. Hierdoor heb je de grootste kans dat het lichaam voldoende van alle voedingsstoffen binnen krijgt. In de Schijf van Vijf zitten zoals de naam al doet vermoeden, vijf vakken. In deze vakken staan de verschillende groepen voedingsmiddelen. Zij vormen samen de basis voor een gezonde voeding die rijk is aan voedingsstoffen. Hoeveel je van elke verschillende groep moet eten, is afhankelijk van je geslacht en je leeftijd.

Vette happen als sauzen, snacks, koek, snoep en gebak zul je niet vinden in de Schijf van Vijf. Dit komt omdat ze minder voedingsstoffen leveren. De meeste van deze producten bevatten al snel te veel calorieën en daar wordt je dik van. Ongezonde en vette voeding vergroot bovendien de kans op een hoog cholesterolgehalte. Hierdoor kunnen je bloedvaten verstoppen en moet je hart onnodig hard werken om al je bloed rond te pompen. Het gevaarlijke hiervan is dat je er niks van merkt en toch ziek kan worden. Een hoog cholesterolgehalte zorgt niet voor lichamelijke klachten, maar kan wel met de tijd tot hart- en herseninfarcten leiden.

Eet Gevarieerd!

Bijna alle Becel producten bevatten deze vitamines. Ze bezorgen je ook extra vitamines zoals B6, B12 en foliumzuur. Wie zijn brood dus niet smeert, mist essentiële vitaminen en mineralen. Vier sneetjes brood met margarine per dag, levert je lichaam al 60% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine D, 35% van de ADH vitamine E en 15% van de ADH vitamine A.

Een voorbeeld van de schijf van 5 !

Gezond en gevarieerd eten kan heel gemakkelijk in je eetpatroon verwerkt worden. Een simpel voorbeeld van De Schijf van Vijf is het volgende:

  • In de schijf koolhydraten zijn 4 tot 7 sneetjes brood voldoende. Voor rijst, pasta, peulvruchten of soortgelijke producten kies je voor 3-5 opscheplepels.

 

  • Schijf zuivel raad aan dat je 400 – 500 ml magere melkproducten en 1 plak magere kaas (liefst 20+ en 30+ kaas) tot je neemt.

 

  • Voor het diner neem je van groente of rauwkost 4 opscheplepels. Daarbij kies je voor mager vlees, zoals vis, kip, kalkoen, ei of plantaardige vleesvervangers zoals tahoe of sojaproducten. Ongeveer 100-120 g. Dit kun je bakken in halvarine, margarine, olie of vloeibare bak- en braadproducten. Gebruik echter niet te veel (ongeveer 20-30 gram).

 

  • Neem twee stuks fruit per dag.

 

  • Vooral drinken is zeer belangrijk. Neem 1,5 liter vocht tot je per dag. Dat zijn 8 tot 12 glazen. Geen koffie of thee, wel zuiveldranken of kruidenthee.
  •  Eet je gezond dan zijn vitaminepillen niet nodig

 

2013-11-18T15:14:55+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie