Slimme pleisters gaan wondjes sneller genezen

/, Geen categorie/Slimme pleisters gaan wondjes sneller genezen

Duizenden Nederlanders lopen rond met chronische wondjes, die maar moeilijk genezen. Een van de belangrijkste oorzaken is ouderdom en de chronische ziekte diabetes. Patiënten met suikerziekte hebben een slechte bloedsomloop en soms ook zenuwschade waardoor wonden moeilijk herstellen. Niet alleen kan het leiden tot infecties en zelfs amputaties, het zorgt ook voor hoge kosten. Wetenschappers zijn de laatste jaren intensief bezig met het ontwikkelen van verband en pleisters die op basis van nieuwe technieken het genezingsproces kunnen versnellen en de behandelkosten kunnen terugdringen. Hieronder tref je 3 innovaties die we in de toekomst zullen gebruiken om onze wondjes met succes te laten helen.

Geluidsgolven
Onderzoekers aan de University of Edinburgh en de Heriot-Watt University zijn bezig met het ontwikkelen van een microsensor ter grootte van een suikerkorreltje die veranderingen in de wondjes bijhoudt. Daarmee proberen ze beter te begrijpen hoe het genezingsproces werkt en kunnen behandelkosten worden teruggedrongen. In het Verenigd Koninkrijk liggen de kosten voor het behandelen van wonden op miljarden euro’s per jaar. De microsensor wordt toegevoegd aan het verband of de pleister die op de wond ligt. Daarbij wordt het natuurlijke genezingsproces niet verstoord. De sensor geeft de veranderingen van het genezingsproces door op basis van geluidsgolven en alarmeert wanneer er anders dient te worden behandeld. Het doel is om uiteindelijk te communiceren tussen een smartphone en de sensor, waarmee op afstand signalen kunnen worden doorgegeven. Op de lange termijn willen de onderzoekers ook sensoren ontwikkelen die op basis van geluidsgolven organen als de lever en nieren monitoren.

Temperatuur en pH-waardes
Hoewel met de juiste voorzorgsmaatregelen wondjes sneller kunnen genezen, kan het altijd voorkomen dat er een ontsteking optreedt. Wetenschappers aan de Tufts University in de VS zijn in een vergevorderd stadium om verband te ontwikkelen dat met behulp van sensoren de wonden kan monitoren op basis van pH-waardes (zuurgraad) en temperatuurschommelingen. Een pH-waarde tussen de 5.5 en 6.5 betekent dat een wond goed geneest. Boven de 6.5 wijst op een wond die niet goed herstelt. Op basis van temperatuurverschillen kunnen ontstekingen en infecties worden gedetecteerd in of rondom de wond. In het verband is ook antibiotica toegevoegd die eventueel kan worden toegediend wanneer de wond is ontstoken. Hoewel er succesvol is getest, is er vooralsnog alleen nog maar een prototype ontwikkeld. Zorgverleners kunnen binnenkort efficiënter ingrijpen wanneer uit de resultaten blijkt dat de wond anders moet worden behandeld. Daarvoor hoeven patiënten alleen nog maar naar de zorgverlener wanneer de sensor dat aangeeft. Dat scheelt bijvoorbeeld een onnodig huisartsbezoek. Vooral voor ouderen, met een slechte mobiliteit, is dit gewenst.

Elektriciteit
De University of Wisconsin heeft verband ontwikkeld dat bestaat uit elektroden. Elektrische stroom wordt opgewekt wanneer het lichaam beweegt. Daarmee wordt de celregeneratie (herstel) gestimuleerd en het genezingsproces van de wond versneld. Veel patiënten met chronische wondjes worden in het ziekenhuis al behandeld door de inzet van elektriciteit, maar in veel gevallen is daar specifieke apparatuur voor nodig die de huid met draden verbindt aan het apparaat. Bijkomend nadeel is dat deze apparatuur vaak gezond weefsel beschadigd. Dat is niet het geval bij het verband dat deze onderzoekers hebben ontwikkeld. Bovendien zou het thuis kunnen worden toegepast. Hoewel er alleen nog maar op verse wondjes is getest, is het doel om uiteindelijk chronische wonden versneld te laten genezen. Uit de eerste onderzoeksresultaten bleek dat het genezingsproces werd voltooid in drie dagen in plaats van twee weken. Uiteindelijk zal dit speciale verband niet veel duurder worden dan normaal verband, aangezien het goedkoop en gemakkelijk te produceren is.

2019-10-09T02:17:17+01:00

Over de auteur:

Sebas is werkzaam als redacteur bij het gezondheidsplatform Patientempowerment.nl. Hij schrijft regelmatig blogs op het gebied van digitale zorgtoepassingen.

Geef een reactie