Sport jij veel maar lukt afvallen niet? Hier lees je de oorzaak!

/, afvallen/Sport jij veel maar lukt afvallen niet? Hier lees je de oorzaak!

Veel sporten en daarbij buikvet verbranden is natuurlijk prima als je wilt afvallen. Maar wist je dat herstel van je lichaam net zo belangrijk is? In dit artikel lees je waarom!

 

Als je sport, ervaart je lichaam stress. Dit zorgt ervoor dat je lijf meer cortisol gaat aanmaken. Hiervan moet je lijf eerst herstellen voordat je weer op hetzelfde niveau kunt trainen. Je hormoonhuishouding moet weer in balans raken.

 

Hoe minder je lijf is voorbereid op een training, hoe meer stress het ervaart. Sport je al regelmatig? Dan ondervindt je lichaam minder stress tijdens een training en kun je sneller en meer sporten. Begin je net met sporten of ga je een andere sport doen, dan is de mate van stress hoger en daarmee de hersteltijd ook. Hou hier rekening mee als je wilt afvallen door meer te sporten.

 

Herstellen om hetzelfde niveau te bereiken

Als je tijdens een training hetzelfde niveau wilt bereiken voordat je lichaam is hersteld, lukt dat meestal niet. Neem dus de tijd voor herstel. Als je toch wilt bewegen kun je kiezen voor actief herstel. Doe de dag na het sporten bijvoorbeeld een yoga of mobility les of ga een lekker stuk wandelen. Je kunt dan de volgende dag, of de dag daarop weer op hetzelfde niveau trainen. Zo kun je effectiever trainen, meer buikvet verbranden en sneller afvallen.

 

Herstel zorgt voor supercompensatie

Na een goed herstel kan je lichaam een staat van supercompensatie bereiken. Dit betekent dat het zich herstelt boven het oorspronkelijke uitgangsniveau. Je lichaam heeft dan het juiste aantal spieren ontwikkeld en het zenuwstelsel erop voorbereid om dezelfde oefeningen de volgende keer met minder inspanning te doen. Zo kun je tijdens de volgende training meer oefeningen doen. Dit heeft een positief effect op je gewicht.

 

Herstellen betekent: vaker sporten

Misschien denk je dat je zoveel mogelijk moet sporten om af te vallen en buikvet te verbranden. Het tegenovergestelde is echter waar. Sport je vaker dan je lichaam aankan, dan raak je uitgeput en moet je uiteindelijk langer herstellen dan wanneer je je lijf tussendoor de tijd geeft om te herstellen.

 

Wees dus slim, geef je lichaam na een intensieve training de tijd om rustig te herstellen. Eet daarnaast gezond als je echt af wilt vallen. Een koolhydraatarm voedingspatroon dat enkel bestaat uit onbewerkte voedingsmiddelen is aan te raden en zal er voor zorgen dat je snel met een mooie platte buik rondloopt!

Wil jij meer tips over gezond eten? Klik dan hier!

Social media
https://www.facebook.com/groups/VoedingExpertSGN/

en

https://www.facebook.com/groups/BewegenExpertSGN/

 

2016-11-04T09:04:59+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie