Afvallen met sporten

/, blog, Sport/Afvallen met sporten

workout

Kan je afvallen zonder te sporten?

Veel mensen vragen zich af of het noodzakelijk is om te sporten of bewegen om gewicht kwijt te raken. Het antwoord op deze vraag is niet voor iedereen hetzelfde, maar voor de meeste mensen zal gelden dat, indien zij blijvend willen afvallen, zij meer moeten gaan bewegen. Hieronder wordt uitgelegd waarom.

Waarom is het noodzakelijk om te sporten?

Om de impact van sporten op je vetverbranding te kunnen begrijpen, moet je eerst weten hoe je lichaam de dagelijkse hoeveelheid aan calorieën gebruikt. Ongeveer 60 a 70% van de energie die we opnemen via ons voedsel wordt gebruikt om te ademen, ons hart te laten kloppen en onze hersenen en andere organen te laten werken. Kortom, een groot deel van de energie wordt gebruikt om ons te laten leven zonder enige vorm van inspanning. Van de overige 30% wordt 10 a 15% gebruikt voor de spijsvertering. De laatste 15 a 20% wordt gebruikt voor alle andere fysieke inspanningen: rechtstaan, wandelen, lopen, spieren bewegen, sporten…

Bij mensen die weinig bewegen wordt relatief weinig energie verbuikt door spieren, dit verbruik staat bijv. maar voor 8% van het totale energieverbruik tegenover 15-20% bij meer actievere mensen (zie hierboven). Je begrijpt dat er een energieoverschot optreedt wanneer deze personen evenveel eten als degenen die meer bewegen. Dit energieoverschot wordt meestal omgezet in vet. Om het energieoverschot te verminderen kun je ervoor kiezen om te gaan diëten (dus minder eten), of je kunt meer gaan bewegen. Het grote probleem met diëten is dat de kilo’s er snel weer aankomen wanneer gestopt wordt met het dieet, het zogenoemd jojo-effect. Juist door dit jojo effect is het niet aan te raden te diëten als je blijvend wilt afvallen. De beste manier om te zorgen dat er meer calorieën verbrand worden dan er binnenkomen is dus door meer te bewegen.


Welke sporten zijn geschikt om af te vallen

Sporten kun je onderverdelen in cardio (hardlopen, fietsen, zwemmen etc.) en krachtsport (met name spiertrainingen). Het beste is om zowel krachttraining te doen als cardio. Ga per keer 30 minuten tot een uur trainen en probeer zo trouw mogelijk het liefst 3, 4 of 5 keer per week kort te trainen of twee keer per week lang. Hierbij staat kort voor een kwartier tot halfuur en lang voor een halfuur tot uur.

Een antwoord op de hierboven gestelde vraag; welke sporten zijn geschikt om af te vallen? Elke sport waarbij je je lichamelijk moet inspannen (dus niet dammen) is geschikt om bij te dragen aan blijvend gewichtsverlies. Overigens zorgt een verhoogde hersenactiviteit ook voor een groter energieverbruik, dus in zekere zin helpt zelfs dammen bij af vallen. Natuurlijk zijn er verschillen in de hoeveelheid energie die je verbrandt bij de ene sport en de andere, daarom hieronder een overzicht van enkele sporten en de hoeveelheid calorieën die je er mee kunt verbranden. Bedenk wel dat het belangrijker is dat je een sport leuk, of op zijn minst draaglijk vindt, dan hoeveel calorieën je ermee kunt verbanden!


Aantal calorieën per uur (voor een persoon van 70 kg, wie zwaarder is, verbrandt meer):

  • Hardlopen – 300-450 Kcal p. uur *
  • Wandelen – tot 300 Kcal p. uur *
  • Zwemmen – tot 600 Kcal p. uur *
  • Fietsen – 300 tot 400 Kcal p. uur *
  • Boksen – tot 700 Kcal p. uur *
  • Squash – tot 600 kcal p. uur *
  • Tennis – tot 500 kcal p. uur *
  • Roeien – tot 550 kcal p. uur *
  • Dansen – tot 400 kcal p. uur *

 

2015-08-04T10:39:18+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie