SUIKER, DE NIEUWE VIJAND?

/, blog, darmen, kanker, Voeding nieuws/SUIKER, DE NIEUWE VIJAND?

SUIKER, DE NIEUWE VIJAND?

Bron: https://www.stichtinggezondheid.nl

Introductie

Het is geen geheim dat overal ter wereldregeringen met harde hand optreden tegen suiker. Ze heffen belastingen op gesuikerde dranken en hapjes, verbieden die op scholen, en er komen steeds meer behandelingsprogramma’s voor mensen die geloven dat ze verslaafd zijn aan suiker. Maar wat is er waar aan? Is suiker de nieuwe vijand?

Verschillende soorten suiker

Cocabladeren zijn al eeuwenlang gebruikt zoals ze in de natuur voorkwamen, om op te kauwen of om er thee van te zetten. Dit was heel gewoon, er was verder niets mee aan de hand. Maar toen ging men het sterk bewerken en veranderde ze in een gevaarlijke en verslavende drug bekend als cocaïne. De onschuldige klaproos onderging hetzelfde lot. Voorheen een veilige en werkzame thee, vaak gebruikt tegen pijn en ter ontspanning, werd het super bewerkt en het werd een gevaarlijk en verslavend opiaat. Suiker begint als de suikerstengel, een gezonde stengelplant. Puur natuur gebruikt, kun je er nooit zoveel van eten dat je er ziek van wordt. Maat in supergeconcentreerde en bewerkte vorm wordt het een drug. In feite geven laboratorium ratten aan suiker de voorkeur boven cocaïne als drug van voorkeur. Het is van belang te weten dat er uiteenlopende typen van suiker zijn. Sommige ervan komen in de natuur voor, andere zijn sterk kunstmatig bewerkt en dat gaat zover, dat zelfs als zij als natuurlijke suiker begonnen, zij niet langer natuurlijk zijn.

Fructose

Laat het woord je niet in de war brengen. Fructose wordt uit fruit gehaald, maar het is door een bewerking gegaan, welke er een in hoge mate geconcentreerde vorm van suiker van maakt. Dit type fructose zou in werkelijkheid “industriële fructose” moeten heten. Het eten van natuurlijk fruit is niet onveilig en je hoeft het niet uit de weg te gaan. Eenmaal bewerkt echter, wordt het iets geheel anders en de oorzaak van vele problemen met de gezondheid.

Glucose

Dit is suiker wat in je bloed voorkomt. Je haalt het uit natuurlijk plantaardig voedsel, zoals koolhydraten, fruit en groenten, in het bijzonder zetmeelrijk. Het is een van de belangrijkste medicijnen en is zeer gemakkelijk in de natuur te verkrijgen. Het voorziet je brein van bijna al haar energie. Het is belangrijk voor de stofwisseling, de ademhaling en zo meer. Als je helder wilt denken, moet je de juiste hoeveelheid glucose hebben. Glucose wordt industrieel vervaardigd door gebruik ven zetmeelrijke planten, zoals graan, rijst, tarwe en andere bestanddelen.

Lactose

Dit wordt gevonden in melk en het is gemaakt van galactose en glucose. In de industrie wordt het gemaakt als een bijproduct van de zuivelindustrie. De meeste mensen maken lactase aan om dit type suiker te verteren, tot ver in de volwassenheid. Maar sommige mensen, vooral uit oostelijk en zuidoostelijk Azië en sommige delen van Afrika, kunnen dit type suiker niet passend verteren, als ze volwassen zijn.

Maltose

Dit type suiker wordt gevonden in de gisting, die plaatsvindt wanneer de zaden hun voorraden zetmeel afbreken, om die als voedsel te gebruiken om uit te komen en te groeien. Dit type suiker kan moeilijk verdragen worden, alsook tot gewichtstoename leiden en nierstenen en nog meer. Echter, in zijn natuurlijke vorm gegeten is het gezond, zoals zoete aardappelen, sojabonen, gerst en tarwe (niet die welke lijdt onder coeliakie).

Sucrose– Dit type suiker komt van riet en bieten. Moderne bewerking kan het net doen lijken op tafelsuiker. Voordat het bewerkt is heeft het vele weldaden voor de gezondheid, zoals vitaminen en mineralen. Honing is voor het grootste deel fructose en glucose met sporen van sucrose. Zoals je ziet beginnen de meeste suikers in een heel natuurlijke en meest hele toestand en zijn in die toestand niet slecht, totdat zij een superbewerking ondergaan. Het is die superbewerking die slecht voor jou is, omdat die van natuurlijke suikers hoogst verslavende, drugachtige stoffen maakt.

13 Redenen waarom suiker slecht voor je is


Laten we de vele redenen eens bezien waarom van suiker wordt gedacht dat het slecht voor jou is. Sommige mensen zeggen dat het een van de ergste dingen is waarmee je je lichaamsgestel kunt infecteren, zelfs nog erger dan vet.

 1. Je immuunstelsel

Indien je te veel bewerkt voedsel gebruikt kan dat jouw vermogen verzwakken om de ziektekiemen in je lichaam te doden. En te veel is nog niet eens zo heel veel ook. Twee soda’s alleen al kunnen het vermogen lamleggen om die griep te bevechten en doet je ziek worden. Dit wil niet zeggen dat je geen vaccines nodig hebt als je geen suiker eet, maar als het op gezondheid aankomt, inbegrepen een gezond gebit, kan het vermijden van suiker je weerstand tegen ziekten met sprongen doen verbeteren.

 1. Mineraal balans

Als je problemen hebt met slapen, lijdt aan verstopping en nog andere problemen hebt, dan zou je een probleem kunnen hebben met je mineraal balans. Als je veel suiker gebruikt put je je voorraad magnesium uit om alles ervan te verwerken. Plus dat je meer chroom verliest via je urine als je veel suiker eet.

 1. Gedragsproblemen

Iedere ouder op deze planeet zal je vertellen dat suiker en het gebrek aan suiker het gedrag van hun kinderen aantast. Als een kind hongerig is en hun bloedsuiker laag is, zal het slaperig en slecht gehumeurd worden. Als het kind een teveel aan suiker heeft, wordt het geprikkeld en gejaagd. Suiker balans is de sleutel tot een beter gedrag.

 1. Lege calorieën

Feit is dat bewerkte suiker op geen enkele wijze van voordeel is voor de gezondheid. In het geval dat je suikerrijke maaltijden eet, eet je lege calorieën, die dan weer je gewicht doen toenemen. Het feit dat suiker vaak samengaat met vet en zout, maakt de uitwerking ervan alleen maar te erger. Het is beter om suiker te vermijden, als je kunt.

 1. Verhoogde insuline respons

Wanneer je insulinerespons gezond is, zullen je cellen de juiste hoeveelheid insuline vrijgeven. Maar als je regelmatig suiker gebruikt, vooral in overmatige doses, zal je lichaam erover in de war raken wanneer het insuline af moet scheiden en wanneer niet.

 1. Beschadigt cellen en weefsels.

Het weefsel in jouw ogen, nieren, zenuwen en zo meer, schijnt suiker langer vast te houden dan in andere organen. Dit betekent dat het lichaam schade kan lijden door die blijvende suiker, omdat het kleine bloedvaten beschadigt.

 1. Veroorzaakt hoog bloedpeil aan triglyceride in

Een hoog bloedpeil aan triglyceriden geeft geen verschijnselen. De enige manier om te weten te komen of je veel triglyceriden hebt, is door middel van een bloedonderzoek. Dit is gewoonlijk onderdeel van je algemene cholesterol onderzoek.

 1. Draagt bij tot hyperactiviteit

Studies laten beide resultaten zien. Suiker veroorzaakt hyperactiviteit en suiker veroorzaakt geen hyperactiviteit. Herinner je eraan dat iedere drug de ene persoon op de ene manier kan beïnvloeden en een andere persoon op een andere manier. Echter, ouders geven vaak problemen aan met hyperactiviteit bij hun kind na het gebruik van te veel suiker. Je kunt de ogen niet sluiten voor de mogelijkheid.

 1. Angst

Geraffineerde suiker komt snel in het bloed terecht en verlaat de bloedstroom weer snel. Dit proces kan zich uiten in een algemene toename van angst. Suikerverslaafde mensen eten suiker vaak om angst te onderdrukken. Maar dat maakt juist het probleem alleen maar veel erger. Het is het beste om in de eerste plaats toegevoegde suikers te vermijden.

 1. Slechte concentratie

Alweer is het de snelheid waarmee bewerkte suiker bloedcellen kan binnendringen en hen vervolgens verlaten, welke de concentratie aantast. Je hebt een uitgewogen peil van glucose nodig om je brein te voeden, geen korte stoten suiker, zoals in de vorm van softdrinks of graanproducten.

 1. Suiker voedt kankers.

Feit is dat kankercellen van suikers houden. Dat komt, omdat zij zoals al wat leeft suiker nodig hebben om te groeien. Maar je hebt suiker en suiker. Kankercellen houden van witte suiker, blanke bloemmeel en fructoserijk maïs syroop. Het goede nieuws is, dat door minder bewerkte suiker te gaan gebruiken, je het risico op kanker kunt verminderen.

 1. Hypoglykemie

Een lage bloedsuiker treedt op in personen, die een conditie hebben, genaamd hypoglykemie. Dit kan een conditie zijn die alleen voorkomt, maar ook optreedt in personen met diabetes en in die personen welke medicijnen nemen zoals insuline, omdat het lichaam zelf niet genoeg ervan aanmaakt.

 1. Slechte spijsvertering

Bewerkte suiker is zeer zuur. Hoe meer alkalische stoffen (die de uitwerking van het  zuur opheffen) je lichaam kan aanmaken, des te gezonder zul je zijn. Als je een zure maag hebt, zul je lijden aan hartkloppingen, brandend maagzuur en andere problemen met de vertering. Elke persoon wordt weer anders aangetast. Het beste is naar de verschijnselen en de punten van gezondheid bij jezelf te kijken en als je een van deze problemen hebt, probeer dan eerst te kappen met bewerkte suiker, om te zien of je enige verandering bemerkt in je gezondheid.

De verrassende verstopplaatsen van suiker.

Het is moeilijk uit te vinden waar suiker zich in ons voedingspatroon verstopt houdt.

 • Aziatisch voedsel- Het meeste in restaurants bereide of meeneem Aziatisch voedsel bevat een enorme hoeveelheid suiker. Zelfs sushi. Sushi wordt bereid met toevoeging van suiker. Je kunt je eigen Aziatisch voedsel bereiden om zeker te zijn dat het suikergehalte niet te hoog is.
 • Ontbijt granen De meesten ven jullie zullen het al geraden hebben, maar we hebben het hier niet over de suiker in suikerrijk graan. We hebben het over verborgen suiker in zogenaamde gezonde graanproducten. Sommige “gezonde” granen hebben meer dan 23 gram suiker per maatglas[1] ( = 1.25 ons, 16 eetlepels).
 • Ingeblikte en verpakte soepen en sauzen. – Godzijdank is hier al wat aan te doen, namelijk de etiketten te controleren. Sommige yoghurt bevat meer dan 15 gram aan suiker! Zelfs spaghettisaus en jus kunnen meer suiker bevatten als een soda pop. Als je er zeker van wilt zijn dat je minder suiker eet, lees dan de etiketten kies zelf voor minder suiker of maak die zelf.
 • Ingevroren yoghurt Alleen de naam yoghurt maakt het nog niet gezonder. Het zit even vol met suiker als gewoon consumptie-ijs. Het is een dessert spijs. Behandel het als een dessert spijs. Gebruik het niet als maaltijd en geloof niet dat je er gezonder door eet. Je kunt evengoed ijs eten als snack, want de ene is niet beter als de andere, als het over suiker uitgaat.
 • Smoothies– Hier heerst een rage van en er zijn vele smoothie winkels die erop draaien. Echter, de meeste smoothie winkels gebruiken fruit, dat elk gezondheidsvoordeel wegneemt die je zou willen verkrijgen door de smoothie alleen al te drinken. Als je er een voor jezelf maakt, kijk dan uit voor een recept dat vraagt om gedroogd fruit. Al met al is vers fruit veel beter.
 • Brood- Terwijl er brood is dat goed voor jou is, wordt het meeste brood gemaakt met geraffineerde meel en suiker. Allebei beïnvloeden ze de bloedsuiker. Zelfs tarwebrood kan veel suiker bevatten, zodoende moet je de etiketten lezen. Brood met een laag gehalte aan suiker is roggebrood of speltbrood. Plus dat je je eigen brood kunt maken met vermijding van toevoegingen en suiker, welke je gezondheid kunnen schaden.
 • Kruiden– Je weet hoe we lekker alles ergens in soppen, of er wat overheen gieten. Maar als je die verse appels ergens in onderdompelt, of je selderij, maar dan in wat verkeerds, dan kun je de dingen ten kwade doen keren. Maak in plaats daarvan je eigen kruidensaus, of lees de etiketten. Tegenwoordig bestaan er suikerarme soorten kruiderijen, inbegrepen suikerarme ketchup.
 • Ingeblikte bonen– Kijk de etiketten op blikken met bonen na, vooral die met bonen in een of andere saus, zoals chilisaus of gebakken bonen. Die hebben gewoonlijk een zo hoog gehalte aan suiker dat, daarin vergeleken met een cake, je het verschil niet ziet.
 • Muffins– Je zult waarschijnlijk al weten dat muffins rijk aan suiker zijn, maar zelfs die, welke gezond klinken, zijn alleen maar cakes in muffin gedaante, met gezonde bloem en al, of in naam gezond. Ze zijn allemaal rijk aan suiker. Er bestaan recepten voor suikerarme muffins, echter. Zoek ernaar op het net en je zult ze zeker vinden. Je hoeft ze niet te laten staan.
 • Yoghurt– Net zoals bevroren yoghurt, zo is ook gezoete yoghurt rijk aan suiker. De beste manier om dit probleem te bestrijden is, je eigen yoghurt te maken of yoghurt als nagerecht te gebruiken. Je kunt ook basis yoghurt nemen en er je suiker naar voorkeur of er zoetmiddelen aan toevoegen om er een suikerarme snack van te maken, welke gezond is, te danken aan de probiotica in yoghurt. De les is dat alle voedsel dat kant-en-klaar en verpakt is, het gevaar van te veel suiker in zich bergt. Het is het beste de etiketten te lezen en zelf te oordelen. Bedenk dat een doorsnee volwassen persoon per dag niet meer als 90 gram zou moeten gebruiken aan toegevoegde suiker, oftewel 5 procent van diens calorieën .

Hoeveel aan suiker is te veel?

Een ding wat duidelijk dient te zijn is, dat er een verschil is tussen van nature voorkomende suikers en toevoegde suiker. Er zit suiker in alle plantaardig voedsel en plantaardig voedsel is goed voor jou. In feite zou het meeste wat je op je eetbord schept uit plantaardig voedsel moeten bestaan, als je in beste gezondheid wilt verkeren. Zo komt het erop neer dat volwassen personen niet meer als in totaal ongeveer 90 gram suiker per dag zouden moeten gebruiken. Hoeveel daarvan toegevoegde suiker is, hangt af van je ideale dagelijkse calorie inname. Dat betekent dat als je elke dag 1500 calorieën verbruikt, je 90 gram aan suiker per dag kunt eten. Hoeveel daarvan volgens jou bewerkte en toegevoegde suiker moet zijn, is aan jou. Maar het zo duidelijk als wat, dat hoe beperkter je de hoeveelheid toegevoegde suiker houdt des te beter dat is voor je gezondheid. Dit geeft je enige speelruimte om dingen met betrekking tot je gezondheid uit te proberen en toch een gezellige verjaardag te vieren. Als je in ogen houdt dat een gebruikelijke maatglas druiven 15 gram suiker bevat, maar een beker coca cola 39 gram, dan maakt dat de keuze gemakkelijker. Als je echt wat te drinken wilt hebben, dan kun je een suikervrije zevia, frisdrank met stevia, proberen, of zelfs een lacroix. Maar een groot glas gefilterd water met een maatglas druiven zal je langer vullen. De hoofdzaak is vervangingen te vinden die je werkelijk geniet en waar je van houdt terwijl je toch niet over de grens van 90 gram suiker heen schiet. Hoe meer natuurlijke suikers je eet en daarbij binnen die 90 gram blijft, des te gezonder zul je je voelen. En je kunt vele keuzes voor weinig glycemie.

Fruit

1 Kleine appel = 15 gram; 1 Maatglas abrikozen = 15 gram; 1 Midelgrote banaan = 14 gram; 1 maatglas braambessen in natura = 7 gram; 1 Maatglas natuurlijke bosbessen = 15 gram; Kanteloep meloen in stukken = 12 gram; 1 Maatglas veenbes in natura = 4 gram; Grapefruit 1 maatglas = 16 gram; Honingdauw 1 maatglas in dobbels = 14 gram; Citroene 1 wig = 0,2 gram, of 1 wig limoen = 0,15 gram; 1 Maatglas papaja dobbels = 11 gram; Perziken 1 Maatglas gesneden = 13 gram; 1 Maatglas rabarber in dobbelstenen = 1,3 gram; 1 Maatglas aardbeien natuurlijke = =7 gram; 1 grote tomaat in natura = 4,8 gram; 1 Maatglas watermeloen in dobbels = 9 gram.

Groenten

Artisjokken 1 grote = 1,6 gram; Asperge 1 maatglas = 2,5 gram; Broccoli 1 maatglas in gehekt = 1,5 gram; Wortel 1 middelgrote = 2,9 gram; Selderie 1 maatglas gehakt = 1,8 gram; Maïs 1 maatglas = 1,1 gram; 1 Komkommer van 20 cm = 5 gram; Erwten 1 maatglas = 3,3 gram; Kalebas 1 maatglas gehakt = 1,6 gram; Sla 1 krop = 2,8 gram; Sojaboon spruiten 1 maatglas = 0,1 gram; Spinazie 1 maatglas = 0,1 gram; ; Rauwkost 1 maatglas gesneden = 2,5 gram; Zwitserse snijbiet 1 maatglas = 0,1 gram. Zoals je ziet: de meeste natuurlijke voedingsstoffen hebben niet echt “te veel” suiker. Als je 90 gram suiker per dag kunt eten en je kiest verstandig voor suikerarm fruit en groenten, dan zul je verrast erover staan hoeveel je kunt eten als je toegevoegde suiker kunt vermijden. Als je in het oog houdt dat een theelepel bewerkte suiker 4,2 gram bedraagt, dan kun je beslissen wat het beste is om te eten in iedere gegeven situatie.

Jij bent verslaafd aan suiker?

Zet het lezen van dit verslag jou aan het denken hoe die op z’n meest 90 gram aan toegestane suiker per dag te omzeilen valt? Merk op dat die 90 gram suiker per dag (volgens overheidsrichtlijnen) die je kunt eten niets te doen heeft met hoeveel koolhydraten je elke dag eet. Dit is een aantal wat je los ervan dient na te gaan. Hier volgen de gedragingen welke gewoonlijk op suikerverslaving wijzen:  

Je eet te veel

Als je niet kunt ophouden met bepaald voedsel te eten, dan zal dat vast suikerrijk zijn. Van suiker heb je nooit genoeg op, zodat het moeilijk is om ermee op te houden. Dit wordt des te erger als je suiker eet, samen met zout en vet. Je eet misschien donuts waar veel vet en zout inzit, maar zou je die werkelijk ook eten als er geen suiker inzat? Het valt te betwijfelen.

Je hebt een hang naar bewerkte koolhydraten

Als je vaak naar geraffineerde koolhydraten verlangt, zoals chips, crackers en brood, dan kan het zijn dat je precies een probleem hebt met suiker. Vaak kan het kappen met toegevoegde suikers je hang naar in hoge mate bewerkte koolhydraten verminderen.

Je hunkert naar zoutig voedsel

Bewerkt voedsel en zout en suiker kunnen het prima met elkaar vinden. Als je voelt dat een lik zout je je gelukkig zou doen voelen, dan zou je ook wel eens verslaafd aan suiker kunnen zijn. Kijk naar de hoeveelheden suiker in de snacks die je gewoonlijk eet. Als die sterk bewerkt zijn, dan kun je er pap op zeggen dat ze te veel toegevoegde suiker bevatten.

Je verlangt naar vlees

Dit mag vreemd klinken, maar als je een hang naar vlees hebt en je hebt er niet werkelijk behoefte aan en je hebt niet zo’n honger, dan kan het zijn dat je in werkelijkheid verlangt naar de kruiden die vaak op vlees zitten, zoals vleugel saus, welke zeer suikerrijk is.

In elke maaltijd zit veel suiker

Bevat jouw maaltijd typisch meer suiker dan zou moeten zijn? Houdt in gedachte dat het maximum van 90 gram suiker inderdaad een maximum is. Het wil niet zeggen dat je zoveel suiker moet eten. Als je je niet goed voelt en niet gezond bent, dan kun je altijd die hoeveelheid terugnemen. De beste manier om dat te doen, is toegevoegde suiker te vermijden en alleen suiker te eten die van nature in planten zit.

Je wordt humeurig zonder suiker

Als je merkt dat je vaak knorrig en humeurig bent, dan kan dat aan suiker liggen. Als je vaak lijdt aan dieptepunten en opvliegers in je bloedsuiker, dan zul je, wanneer je op een dieptepunt zit,  lijden onder een knorrig humeur. Dit kan worden verergerd door suikerige dingen te eten, zoals snoep, die leiden tot een snelle sprong omhoog,  gevolgd door een snelle val.

Je voelt je niet meester over de suiker

Voel je wel eens helemaal niets voor die suikerzoete snack, maar je eet het toch, omdat je weet dat het je beter zal doen voelen? Dit is gewoon bij mensen die lange dagen werken, vooral studenten. Het is waar dat het eten van een suikerige snack tijdelijk helpt, maar je zou er veel beter aan doen om een fruit snack te eten met alleen natuurlijke suikers en vezels die de opname van suiker helpen vertragen.

Je begint de dag met suiker en eindigt die ermee

Neem eerst je hele dag in ogenschouw. Wat eet je ’s morgens? Wat eet je tegen bedtijd? Wat is het eerste wat je elke dag eet en wat het laatste? Als je ’s morgens vroeg suiker eet en in de nacht, dan is dat een teken dat je mogelijk verslaafd bent aan suiker.

Je lijdt aan de 3 uur ‘s middags inzinking

Als je in een kantoor werkt, dan zul je dit meer opgemerkt hebben als wanneer je niet meer werkt of thuis werkt. Maar let erop wanneer je slaapneigingen hebt na de lunch en onder het werk, of het gevoel hebt even een dut te moeten doen. Kijk dan naar je eetpatroon. Dient je lunch ertoe je energie te geven, of eigenlijk om suiker te snoepen ? Als je je door deze punten heen werkt, is het verstandig te berekenen hoeveel suiker je op een dag eet. De meeste mensen eten de dubbele hoeveelheid van de maximale 90 gram per dag, wat te wijten is aan de toegevoegde en bewerkte suikers, inbegrepen verborgen suikers.

Tips om te breken met je suiker gewoonte

Godzijdank hoef je niet hard te werken aan het breken met je suikerverslaving. Je maakt het wel jezelf moeilijk als je op nul suiker mikt. Dat zou niet gezond zijn. Mik in plaats daarvan eerst op een vermindering van suiker en draai het stap voor stap terug en dat door meer voor degelijke kost te kiezen.

Vermijdt bewerkt voedsel

De grootste verdachte van suikerrijk voedsel is bewerkt voedsel. Bewerkt voedsel bulkt van de suiker en als dat niet zo is, dan zit het vol met chemicaliën. Bewerkt voedsel vermijden kan bijna alle toegevoegde suiker weghalen uit wat je eet.

Krijg een overvloed aan zonlicht

Het mag vreemd lijken, maar een reden waarom mensen suiker eten is serotonine, het goede gevoel hormoon. Wanneer je veel suiker eet dan zul je een serotonine piek krijgen. Natuurlijk plof je ook weer ineen. Er zijn betere manieren om je serotonine peil te verhogen; een ervan is zonneschijn. Natuurlijk krijg je ook vitamine D naar binnen wat ook je gemoedsstemming verbetert.

Slaap voldoende

Als je moeite hebt om ’s nachts te slapen, dan moet je op zoek gaan naar de grond waarin het wortelt, het waarom ervan. Vermijdt suiker, coffeïne en al wat je prikkelt, twee tot drie uren voordat je naar bed gaat. Je moet slapengaan op een lege maag voor de beste slaap.

Drink voldoende water

Blijvend voldoende vocht binnen hebben is belangrijk om te voorkomen dat je naar dit dan wel dat gaat hunkeren, inbegrepen het verlangen naar suiker. Bij je geboorte bezat je lichaam een volmaakte dorst melder. Echter, het leven maakt dat wij onze lichaamssignalen negeren. Meet daarom je waterinname om te verzekeren dat je dagelijks 1,5 tot 2 liter water drinkt, dat afhankelijk van wat je weegt.

Streef naar een vast evenwicht

Je wilt je suikerbalans handhaven. Een manier daarvoor is het gebruiken van geregelde maaltijden. Voor jou kan dat zes keer per dag eten betekenen; voor weer anderen blijft het bij de traditionele drie maaltijden per dag. Het hangt ervan af wat bij jou het beste werkt. Je moet eten wanneer je werkelijk de honger voelt rammelen.

Eet je groenvoer

Om de een of andere reden verdwijnen je hunkeringen wanneer je meer groenvoer eet, zoals raapstelen, spinazie, kalebas en zo voorts. Probeer zodoende, indien je rammelt, geen zoet te eten, maar eet een kom gestoomde spinazie met wijnazijn erover heen en je zult niet langer ernaar hunkeren om iets binnen te krijgen.

Neem gegist eten en drinken op in je voeding– Niet alleen zijn die er goed voor om je maag zuur te houden en de bacteriën in balans, gegiste voedsel en dranken trekken je zoete tand. Je kunt kant-en-klaar gegist voedsel kopen of die zelf bereiden. Houdt in het oog dat bij gisting enige suiker wordt gebruikt, maar dat is geen bezwaar.

Mediteer

Soms zijn hunkerende verlangens alleen maar een teken ervan, dat je jezelf wat moet afremmen en aan jezelf moet werken. Stress kan een geweldige rol spelen in je eetzucht en het hunkeren naar eten. Neem de tijd voor meditatie, op z’n minst tien minuten per dag. Als je niets ziet in meditatie, dan werken bidden of stilzwijgend zitten ook. Deze tips in je je dag verwerken, kan een geweldig verschil maken als je probeert een eind te maken aan je suikerzucht en te breken met je suikergewoonten. Herinner je eraan dat dat niet van de ene dag op de andere zal gebeuren. Richt je alleen op de goede dingen in je leven eerder dan op waar je van af wilt.

Hoe ontwenningsverschijnselen van suiker te bestrijden

Wanneer je je eerst begeeft in het je ontdoen van suiker in je voeding, zul je enige ontwenningsverschijnselen gaan ervaren. Dit vooral in het geval dat bij je suiker traktaties ook coffeïne hoorde. Je wilt geen hoop nep vervangingen gebruiken voor je suiker. Zodoende is het beste ieder verschijnsel dat je hebt stuk voor stuk aan te pakken.

Depressie

Als je merkt dat je je na het opgeven van je toegevoegde suikers down voelt, zoals je die vindt in fruit en groenten. Je streeft niet naar nul suiker. Koolhydraten doen je je goed voelen. Eet ze alleen zonder toegevoegde suiker, olie en vet.

Hoofdpijn

Dit wordt meer dan waarschijnlijk veroorzaakt door het drinken van minder coffeïne. Maar als je vindt dat je hoofdpijnen krijgt, ga dan je vochtgehalte na. Als je gewend was om suikerrijke dranken te drinken, kan het je hardvallen om puur water te drinken. Maar het is geboden om iedere dag genoeg water te drinken.

Angst

Angst toont zichzelf op veel manieren aan verschillende mensen. Sommige mensen krijgen vlinders in de buik. Anderen ondervinden ademnood of hartkloppingen. Dit kan zeer hevig zijn in sommige mensen. Als je vindt dat je veel angst ervaart, dan is het beste ding naar de dokter te gaan voor een bloedtest. Sommige ziekten, zoals hypothyroïdie, overactieve schildklier, die niets met suikerbeperking te maken hebben, kunnen angsten veroorzaken. Indien dat anders ligt, zie je vochtgehalte na en hoe goed je slaapt en verzeker je ervan dat je genoeg calorieën eet voor je ideale gewicht.

Een kort lontje

Humeurig? Wanneer je bloedsuiker te laag wordt kun je je humeurig voelen. Dit kan worden verholpen door vaker te eten. Probeer je maaltijden in evenwicht te brengen met de juiste hoeveelheden eiwitten, vetten en koolhydraten voor je persoonlijke behoeften. Sta jezelf niet toe hongerig te worden; dit is een geheide manier om je humeurig te gaan voelen. Houd gezonde snacks bij de hand, zoals appels en suikervrije pindakaas.

Vermoeidheid

Nog steeds die middagdip? Je voelt je moe en hebt watten in je hoofd? Dit wijst erop dat je niet genoeg koolhydraten eet. Herinner je dat groenten een goede bron van koolhydraten zijn en dat je ze in ruime hoeveelheden moet eten. Het kan ook zijn dat je meer water moet drinken.

Pijnlijke spieren

Dit is een van de eerste tekenen van een verlaagd vochtgehalte. Vele mensen die gewend waren om suikerrijke dranken te drinken die het grootste deel van hun vochtinname uitmaakte, vinden het moeilijk om voldoende water binnen te krijgen. Drink ten minste 8 glazen water per dag. Als snacks eet je vochtrijk voedsel, zoals appels, wortel, sinaasappels en ander vers fruit en groenten.

Als je hunkert

Wanneer je merkt dat je supersterke verlangens naar suiker krijgt, is het tijd om te kijken naar de to-do-lijst in geval dat je hunkert naar suiker. Je mag nog steeds iets zoets eten, maar neem in plaats van snoep of bewerkt voedsel iets vers, zoals een kom met bessen of gesneden appelen. De verschijnselen van het onttrekken van suiker zijn voor de een moeilijker als voor de ander. Heb geduld met jezelf. Als je een keer door de knieën gaat en je eet bewerkt voedsel, drink dan extra water, beweeg je meer en houdt de voor de volgende keer een gezonde snack bij de hand. Vergeet niet het groenvoer te proberen en de wijnazijn.

Ideeën voor recepten om de suikerzucht van je af te houden

Voor meer voedingtips en gezonde recepten (met videos) kijk op: https://www.interplein.nl/course/voedingstips/

Voedingstips

Een manier om het teveel eten van suiker te vermijden, is erop voorbereid te zijn. Als je van tevoren ervoor zorgt wat te eten te hebben voor het geval je weer dat verlangen krijgt, wanneer je je moe voelt en wanneer je honger hebt, dan zul je jezelf veel beter aan je doelstelling kunnen vasthouden.

Bevroren fruit dessert

Dit is meer een idee als een recept. Je kunt je voedselverwerker, hoge snelheid menger, de magic bullet mixer of zo’n handig apparaatje als de Yonana gezond ijsmaker (http:amzn.to/2jyNk2w). Al wat je doet is het fruit in te vriezen wat je voor enige tijd wilt gebruiken, voer het door de Yonana, of mix het in een van de mixers of het voedselverwerkingsapparaat. Het is eenvoudig en het smaakt wonderbaar. Tip: gebruik het rijpste fruit dat je hebt voor de zoetste smaak.

Snacks– De beste snacks zijn evenwichtig in vet en eiwitten (proteïnen). Deze laagsuiker snacks zullen je helpen ingeval je alle suiker mist. Appels en pindakaas. Sla het brood er overheen snijdt alleen een appel in schijven, smeer het vervolgens in met suikervrije pindakaas. De beste pindakaas heeft een bestanddeel. Pindanoten. De vezels in de appel maken dat de suiker langzaam verteert. De vet en de proteïne in de pindakaas houden je verzadigd.

Vezelrijk brood.

Iedereen houdt van brood, maar het kan een geweldige stoot suiker bevatten. Echter, je kunt je eigen vezelrijk brood maken dat suikerarm is en gezond voor jou.

Suikervrij vezelbrood

1 Maatglas gepelde, zoutvrije rauwe pompoenpitten; ½ maatglas hennepzaden; ½ maatglas geschilde amandelen; 1,5 maatglas havermout; 2 eetlepels chia pitten; 3 eetlepels honing; 3 eetlepels appelmoes; 1,5 maatglas water; 1 theelepel fijne zeezout; 3 eetlepels psyllium (vlozaad) poeder. Doe alle droge bestanddelen bij elkaar, zet dat apart. Doe alle natte bestanddelen bijeen in een aparte kom. Giet vervolgens de natte bestanddelen bij de droge. Mix het tot een dikke deeg. Als je merkt dat het te droog wordt, doe er dan wat meer water bij. Doe het in een deegvorm en doe het in een voorbereide broodbakpan. Je kunt de broodbakpan voorbereiden door die vooraf in te smeren met een insmeerkwast of met keukenpapier, of je kunt de broodbakpan bedekken met perkamentpapier. Bedek met een handdoek de pan met het deeg en zet het op een warme plek gedurende tenminste 2 uren. Wanneer het deeg voldoende is gerezen kom je aan de weet, wanneer het z’n vorm behoudt als je het lichtjes met je vinger aanraakt. Bakken in een oven op 350 graden Fahrenheit of 175 graden Celsius verhit, midden op het rooster, gedurende ongeveer 30 tot 40 minuten. Gedaan brood zal hol klinken indien beklopt.

Gegiste groenten

We houden het eenvoudig. Je kunt een hoop groenten hakken of je kunt naar de versafdeling gaan van je groentewinkel en gehakte groenten in zakjes kopen, of het halen bij de salad bar. Het is aan jou hoe je het doet. Het beste zijn stukjes van ½ inch = 1 en een kwart centimeter. Verder heb je enige glazen potten met rubberen afdichtringen nodig, zulks als inmaakpotten. Hak een mengsel van groenten klein, die naar je smaak zijn. Doe er wat appels of wortels bij vanwege de zoete smaak die zij eraan geven. Doe er ook wat gember bij als je de smaak op prijs stelt. strooi er wat zout overheen. Vul elke pot strak met de gehakte groenten. Laat 1 inch, 2,5 cm ruimte open, van de bovenrand af gemeten. Prak de groenten in de pot. Je wilt ze zo strak mogelijk. Doe dan zo steeds weer het volgende mengsel bij de gevulde pot, tot aan 1 inch of 2,5 cm onder de bovenrand.

Pekel

4 maatglazen water; 1 eetlepel zeezout; . Mengen totdat het zout volledig is opgelost. Verzeker je dat het groenten mengsel altijd onder pekelwater staat in de pot. Indien nodig het mengsel omlaagdrukken met een steen of een gewicht. Afdekken met een kaasdoek en een rubberen band. Op een warme plek bewaren gedurende 3 tot 5 dagen. Houdt in de gaten dat alles onder de pekel blijft staan. Je weet of je gegiste groenten gedaan zijn, wanneer de groenten gaan bubbelen. Hieraan is te zien dat het gistingsproces voltooid is. Je groenten moeten ook een beetje zuur ruiken, maar je moet van de geur houden. Ze moeten ook goed smaken. Nadat dit gebeurd is, doe je gewone deksels op de potten en doet die in de vriezer.

Wat nu?

Als je jezelf wilt ontdoen van die suikerzucht, gewicht wilt verliezen en gezonder worden, dan is een goede weg hiervoor het vermijden van toegevoegde suikers. Herinner je dat de natuurlijke suiker die in planten zit die je eet, doorgaans in orde is, hoewel je moet proberen superzoet fruit, zoals gedroogde fruit en dadels, te beperken. Neem het een dag tegelijk in. Let erop dat je eet totdat je vervuld bent en stouw je niet vol steeds wanneer je Voeding Expert cursushonger hebt. Krijg genoeg vocht naar binnen, doe aan oefeningen en vang zonneschijn en je zult die suikerzucht in geen tijd in de goot gekiept hebben.

Laatste tip. Leer alles over voeding, wordt een voeding expert

 

[1] 1 maatglas = 1,25 ons gewicht, of 16 eetlepels volume

2020-03-07T13:51:57+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie