Suiker, smaakvoller dan vaak goed voor je is

/, Algemeen, blog, Dieet, Tipvandedag, Voeding nieuws/Suiker, smaakvoller dan vaak goed voor je is

Eén van de prettigste smaken, die de mens kent, is die van zoetheid. En aan zoetheid is meestal maar één soort voedingsstof verbonden: suiker.

Suiker is een kristalvormige stof die geraffineerd wordt uit bijvoorbeeld suikerriet en  suikerbieten. Raffineren betekent dat het ruwe suiker eerst wordt opgelost in heet water, en daarna via herkristallisatie en filtratie uiteindelijk de zuivere  geeft. Er zijn een groot aantal soorten suiker op de markt, waarvan kristalsuiker, basterdsuiker, poedersuiker, palmsuiker en kandij wel de bekendste zijn.

Waarvoor gebruiken we suiker:

  • Als zoetstof in bv koffie en thee, gebak, snoep, dranken en talloze, eigenlijk te veel om op te noemen, producten
  • Als middel om de textuur van een gerecht te veranderen
  • Als conserveringsmiddel bv in jam

Wat doet suiker eigenlijk in je lichaam?

  • Het is een energiebron
  • Het heeft een taak in de structuur van DNA
  • Het speelt een rol in de communicatie tussen cellen
  • Ze zorgen voor stabiliteit van bv bindweefsel
  • Ze hebben een beschermende functie

De schade die suiker, en dan met name een overmatig gebruik ervan , kan veroorzaken is groter dan de meeste mensen zich kunnen voorstellen. Om er een paar op te noemen: overgewicht, diabetes, gebitsproblemen. Dus hoewel suiker een essentiële voedingsstof voor ons lichaam is, moeten we er toch verschrikkelijk mee uitkijken, zeker gezien het feit dat producenten tegenwoordig overal suiker in doen, ook in zaken waar we het helemaal niet van verwachten.

En de vraag rijst dan altijd wat je ertegen kunt doen. En net als zoveel problemen aangaande gezondheid ligt ook hier het antwoord voornamelijk in de term: MET MATE ! Zoek je producten met zorg uit, kijk de verpakking na hoeveel suiker er wel niet in zit, en neem eens een keer niet dat tweede koekje. Vooral zoete tussendoortjes zijn in principe funest, omdat je lichaam via je normale voeding al genoeg binnen heeft gekregen, en dan worden die tussendoortjes alleen maar extra’s.

Maar de basis blijft: Gezond Verstand Gebruiken!

Er zijn talloze websites te vinden die informatie, soms ook tegenstrijdige, te bieden hebben. Blader daar maar eens rond. Persoonlijk schrok ik zelf van deze:

http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/suiker-is-vergif/

Toch maar een klontje suiker minder in de koffie voortaan!

2019-02-01T09:49:51+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie