Wat moet ik kopen?
Overzicht in 1 plaatje.

Pyramide Super Voeding
Download het gratis boek over voeding
Aardappelen
Aardappelen kun je beter af en toe eten, en niet te vaak. De Jong wijst uit dat gekookte aardappels gezond zijn, maar gefrituurd of als kroket zijn ze ongezond wegens het vet in de frituurolie. Volgens Müller zijn ze nog gezonder als ze niet geschild zijn, want dan bevatten ze een lagere glycemische lading (weinig effect op de suikerspiegel in het bloed). Marber is het eens met deze stelling omdat het consumeren ervan met schil zorgt voor maximale vezelinname.
Verburg beveelt aan om Aardappelen, rijst en pasta beter te vervangen door peulvruchten zoals bonen, linzen, erwten, tofoe, groenten en paddenstoelen. Dat is omdat deze producten heel voedzaam zijn en het verouderingsproces remmen, bovendien zorgen ze ook voor gewichtsverlies!
Witteman en Bakker adviseren eveneens om aardappelen met mate te consumeren. Ze bevatten koolhydraten die rijk zijn aan zetmeel en vitamine c, maar het keerpunt hieraan is dat ze een hogere glycemische index hebben dan bv de zoete aardappels. Hierdoor kunnen ze dus het bloedsuikerspiegelgehalte verhogen. Gebakken aardappelen en friet hebben een nog hogere glycemische index. Zoete aardappels zijn nog gezonder omdat ze volgens Marber een goede anti oxiderende werking hebben. Aardappelpuree is volgens Müller niet zo gezond omdat het een hoge glycemische lading heeft .
Aardbeien
Aardbeien zijn heel gezond, volgens Verburg bevatten ze ellaginezuur, wat goed is voor de bloedvaten. Bovendien remt het de veroudering. Marber voegt hieraan toe dat aardbeien gezond zijn omdat ze een uitstekende mix zijn van anti oxidanten.
Alcohol
Alcohol dien je zoveel mogelijk te vermijden. Fullerton-Smith legt uit dat alcohol water en glucose onttrekt aan de hersens de uitdroging die hierdoor ontstaat, zorgt ervoor dat de hersens aan de binnenkant van de schedel iets krimpen.
Ook De Jong raad Alcohol sterk af omdat de lever erdoor overbelast raakt bij excessief gebruik, dat kan uiteindelijk weer in levercirrose resulteren. Müller voegt hieraan toe dat alcohol een hoge glycemsiche index heeft .
Amandelen
Amandelen zijn heel goed omdat volgens Marber de schil ontzettend veel flavonolen bevat, hij beveelt daarom aan om amandelen met schil te eten in plaats van blanke of geschaafde amandelen.
Appelazijn
Appelazijn is een uitstekend product volgens Witteman en Bakker. Het is heel goed om deze azijn in de sla te gebruiken wegens zijn sterke anti oxiderende werking. Anti oxidant is een stof dat oxidatie vertraagt, een chemische reactie die schade kan aanbrengen in het lichaam. Appelazijn kan bijvoorbeeld gebruikt worden in de salade.
Appels
Appels zijn volgens Pratt &Matt hews een superfood! Marber prijst ze ook aan door te stellen dat appels weinig fructose bevatten en ook nog eens rijk zijn aan vitamine c, wat weer helpt bij ijzerabsorptie uit het voedsel.
Beschuit
Beschuit wordt door de meeste schrijvers afgeraden. Witteman en Bakker wijzen uit dat beschuit niet zo goed is omdat ze als basis tarwebloem hebben, dat fytinezuur bevat dat de mineralenopname remt.
Bloem
Bloem is volgens Witteman en Bakker ongezond omdat het weinig verzadigdheid geeft , je blijft honger hebben. Bovendien zorgt het consumeren ervan voor stijging van bloedsuikerspiegel en bevat bloem geen vezels, vitaminen en mineralen.
Boter (margarine)
Boter schijnt volgens Müller niet gezond te zijn omdat het veel verzadigde vetzuren bevat en nauwelijks essentiële vetzuren. Bovendien bevat het veel ongezonde transvetzuren en cholesterol. Verburg schrijft ook dat boter minder gezond is omdat het veel verzadigde verzuren bevat.
Broccoli
Broccoli is supergezond! Het bevat sulforafaan, een chemische stof dat je lichaam helpt om kanker te bestrijden. Als je de groente stoomt gaan er minder voedingsstoffen verloren. Ook in de soep is broccoli heel gezond, aldus Fullerton-Smith. Aansluitend stelt Marber dat broccoli ideaal is om kanker tegen te gaan!
Brood
Brood dat wit of bruin is, is niet goed volgens Witteman en Bakker. Hij raadt aan om beter te kiezen voor volkerenproducten, die zijn van het volle graan, zoals volkorenbrood of roggebrood. Meergranen en bruinbrood bevatten minder vezels dan volkoren.
Volkorenbrood bevat ook nog eens zo min mogelijk additieven. Aan wit/bruinbrood is meelverbeteraar, geur- en smaakstoffen toegevoegd. Müller raadt het consumeren van broodjes af omdat ze een hoge glycemische lading hebben. Ook hij wijst erop dat volkorenbrood een lage glycemsiche lading heeft .
Chocolade
Chocolade (melk en wit) is niet gezond omdat het een hoog gehalte aan vet en suiker bevat. Pure chocolade wordt echter wel aangeraden door De Jong, maar dient wel met mate te worden gebruikt. Fullerton-Smith wijst uit dat chocolade zorgt voor een goed gevoel, maar ertoe kan leiden dat je bloeddruk en cholesterolgehalte gaan stijgen.
Citroen
Citroenen zijn heel gezond omdat ze volgens Marber de mineraalabsorptie bevorderen. Witteman en Bakker stemmen in over het feit dat citroenen gezond zijn, volgens hen omdat ze een sterk anti oxiderende werking hebben en er veel vitaminen in zitten.
Cornflakes
Cornflakes zijn niet goed omdat er teveel suiker in zit, aldus Witteman en Bakker. Müller voegt daar aan toe dat cornflakes een hoge glycemische index bevatten
Eieren
Volgens de deskundigen is het matig eten van eieren (3-6 per week) gezond. Eieren bevatten uiteraard eiwitten die goed zijn voor het opbouwen voor de spieren.
Te veel eieren zorgt echter voor een te hoog cholesterolgehalte en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, aldus Witteman en Bakker. Zij prijzen de aanwezigheid van vitamine A, D, B12 en ijzer in de eieren aan. Bovendien adviseren zij biologisch eieren te consumeren.
In biologische eieren zitten geen groeihormonen en antibiotica, en de kippen krijgen ook gezonder voer dan legbatterijkippen. Verburg voegt hierbij aan toe dat eieren vanwege de choline en lecithine goed zijn voor de hersenen.
De Jong stelt dat eieren het gezondst zijn als ze gekookt zijn, eieren bevatten veel eiwit en vitamine, eiwit is goed voor bij de opbouw van spiercellen. Echter, door het hoge gehalte cholesterol in de eidooier neemt de kans op hart- en vaatziektes toe. Eet eieren daarom met mate.
Frietjes
Fullerton-Smith keurt gefrituurd voedsel sterk af. Frietjes zorgen wellicht voor een goed gevoel tijdens het eten, maar kan ertoe leiden dat je bloeddruk en cholesterolgehalte gaat stijgen, dit zijn belangrijke factoren voor een hartaandoening en beroerte.
Frietsaus
De deskundigen zijn het erover eens dat frietsaus niet zo gezond is, volgens de Jong is frietsaus ongezond omdat het heel veel vet bevat.
Fruit
Eet gerust elke dag 2 stuks fruit. Fruit bevat veel essentiële voedingsstoffen. Volgens De Jong bevat fruit veel anti oxidanten en vitamines. Appel prijst hij aan als een van de beste fruitsoorten en vervolgens de sinaasappel.
Fullerton- Smith beweert ook dat fruit veel vitamines en vezels bevat. Müller voegt toe dat fruit een lage glycemische lading heeft . Fruit moet wel beperkt worden tot 2 stuks per dag omdat er veel fructose in zit, het is heel goed om deze aan te vullen met groente.
Gebak
Deskundigen zijn het ervoer eens dat gebak zoveel mogelijk dient te worden vermeden. Müller wijst uit dat gebak veel transvetten bevatten, wat weer kan leiden tot extreme stijging van ader verkalkende bloedvetten en daling van het ‘slechte’ cholesterol.
Gedroogd fruit
Gedroogd fruit is heel goed voor je. Volgens Pratt & Matt hews beschermt gedroogd fruit tegen bijvoorbeeld kanker, beroerte, staar etc. Gedroogde pruimen bijvoorbeeld, bevatten kalium, koper en bètacaroteen volgens Marber.
Gefrituurd voedsel
Gefrituurd voedsel is zeer ongezond. Volgens Verburg bevat gefrituurd voedsel transvetten die overal in het lichaam kunnen samenklonteren. Het veroorzaakt ook hoge bloedsuiker -en insulinepieken wat de kans verhoogd op kanker, diabetes en hart – en vaatziekten.
Het bevat verder ook fosfaten die het verouderingsproces versnelt en het bevat geen flavonoïden, vitamines, mineralen en andere nutriënten. Müller voegt toe dat gefrituurd voedsel veel transvetten bevat, wat kan leiden tot extreme stijging van ader verkalkende bloedvetten en daling van HDL- cholestrol. Fullerton-Smith legt uit dat gefrituurd voedsel weinig vezels en onverzadigde vetten bevat en weinig anti oxidanten. Verder werkt het zout voedsel in het voedsel bloeddruk stijgend.
Gember
Gember is volgens de deskundigen een super product, dat is omdat het volgens Marber bioflavonoïden, vitamine B6, kalium, magnesium en fosfor bevat.
Thee
Verburg maakt duidelijk dat groene thee heel gezond is omdat het anti oxidanten bevat en flavonoïden. Daardoor vermindert thee het risico op kanker en beroertes. Het zorgt ervoor dat de huid gezond blijft en zorgt voor gewichtsverlies doordat het een stimulerende invloed heeft op het metabolisme. Pratt & Matthews wijzen vervolgens uit dat groene thee de bloeddruk verlaagt en kanker voorkomt. Verder zou groene thee gezond zijn voor het hart.
Marber ten slotte, stelt dat groene thee rijk is aan anti oxidanten en weinig cafeïne bevat. Ook gemberthee is door Verburg als een uitstekend product bevonden omdat het ontstekingen onderdrukt.
Groente
Groente bevat volgens Fullerton-Smith veel vitamines, vezels en anti oxidanten. De anti
oxidanten helpen schade in lichaamscellen te beperken. Ook Müller prijst groente aan wegens hun lage glycemsiche index. De Jong wijst ook op de anti oxidanten van groente en vitamines. Hij wijst broccoli aan als de beste groente die er is.
Haver
Pratt & Matthews stellen dat haver heel goed is wegens de cholesterolverlagende werking. Witteman en Bakker voegen daaraan toe dat haver goed is voor ons, het bevat vezels die goed zijn voor de darmen en het helpt ook om het cholesterolgehalte te normaliseren. Het heeft tevens minder fytinezuur dan tarwezemelen. Marber wijst uit dat haver betaglucanen verlagen en cholestrol verlagend is. Fullerton- Smith prijst havermout aan omdat het een lage glycemische index bevat. Verburg stelt voor om vaak havermoutpap te eten wegens de vezels die darmperistaltiek stimuleren.
Honing
Honing heeft naar bevinding van Marber bepaalde milde anti bactereriële kwaliteiten. Maar door honing blijven we zin in iets zoets houden, dus raadt hij aan om honing af en toe gebruiken. De Jong is het een met deze stelling, honing moet met mate gebruikt worden omdat het voor 80% uit suiker bestaat. Pratt & Matthews bevelen juist weer aan om honing te consumeren omdat het heel goed is en het de groei van bacteriën en virussen afremt.
IJs
Js zorgt wellicht op korte termijn voor een goed gevoel, maar kan ertoe leiden dat de bloeddruk en cholesterolgehalte gaan stijgen. Dit zijn belangrijke factoren voor een hartaandoening en beroerte, aldus Fullerton-Smith.
Kaas
Kaas is gezond, maar moet met mate worden gebruikt volgens de deskundigen. Verburg legt uit dat kaas goed is omdat het vitamine K2 bevat, die een gunstige invloed op hart- en bloedvaten heeft . Het bevat wel verzadigde vetzuren.
De Jong beveelt aan om kaas met mate te gebruiken omdat het voor een derde uit vet bestaat. Magere kazen als 20+ en 30+ zijn het gezondst. Witteman wijst uit dat kaas een bron van eiwit, B-vitamines, vitamine A en D en Calcium is. Het bevat echter ook veel zout en verzadigd vet. Het vetgehalte staat aangegeven, hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Gebruik maximaal 40 gram per dag.
Kruiden/specerijen
Kruiden zijn heel gezond, verse kruiden zijn zelfs nog beter dan gedroogde. Peterselie en bladselderij zijn de gezondste kruiden, aldus De Jong.
Witteman en Bakker leggen ons uit dat kruiden rijk zijn aan antioxidanten, ze versterken het immuunsysteem en hebben een anti septische- en geneeskrachtige werking. Gebruik bijvoorbeeld verse peterselie in maaltijden of in salades. Kurkuma heeft een weerstand stimulerende werking volgens Marber, gebruik gember bijvoorbeeld in warme maaltijden.
Lever
Lever moet met mate worden gebruikt omdat het een hoog gehalte aan toxische stoffen bevat, aldus Witteman en Bakker.
Limonade
Limonade bevat volgens de deskundigen niet alleen veel suiker, maar heeft tevens een hoge glycemische lading.
Linzen
Deskundigen zijn het erover eens dat linzen zijn heel goed voor ons zijn , ze bieden namelijk volgens Marber B-vitamines, ijzer, foliumzuur en mangaan.
Margarine
Witteman en Bakker stellen dat margarine niet goed is omdat additieven zijn toegevoegd om smaak/kleur te verbeteren.
Margarine bevat volgens hem niet natuurlijke vetzuren, het bestaat uit maar liefst 80% vet. Verburg vindt margarine ook niet goed, het bevat verzadigde vetten, transvetten en omega 6- vetzuren (en daarvan krijgen we doorgaans teveel binnen).
Melk
Melk bevat jodium, calcium en B-vitamines. Biologische melk is rijk aan omega-3-vett en, aldus Marber. De Jong raadt halfvolle en magere melkproducten aan, die zijn het gezondst.
Witteman en Bakker wijzen ook uit dat melk rijk is aan calcium. Voor het behoud van een goede botmassa is een dagelijkse hoeveelheid van 500 mg calcium per dag voldoende. Het advies is om dagelijks 150-350 gram zuivel te gebruiken als yoghurt, karnemelk en kaas.
Verberg daarentegen vindt melkproducten, bv melk/drinkyoghurt niet goed omdat het de kans op Parkinson en osteoporose zou verhogen. Tevens zou het volgens hem ongezond zijn voor de darmen. Een goed alternatief zou groente, tofu en of kaas zijn.
Müller is niet zo sceptisch over melk, magere melkproducten hebben volgens hem namelijk een lage glycemische lading. Echter, volle melk zou de galproductie stimuleren, waardoor de melk beter wordt verteerd. Caseine is voor de mens moeilijk te verteren.
Muesli
Muesli is gezond, het bevat een lage glycemische index volgens Fullerton- Smith. Müller wijst ook uit dat muesli zonder suiker een lage glycemsiche index bevat. Kies dus beter voor muesli zonder toegevoegde suiker.
Noten
Noten zijn heel gezond, maar moeten met mate worden gegeten. Noten bevatten onverzadigde vetten volgens fullerton-Smith. De Jong raadt ook aan om noten met mate te gebruiken. Ze bestaan voor 80-90% uit onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten verlagen het cholesterolgehalte en verkleinen de kans op hart – en vaatziekten. Noten bevatten echter wel veel calorieën. Zonder zout of olie zijn noten het gezondst.
Witteman en Bakker wijzen ook uit dat noten rijk zijn aan gezonde onverzadigde vetten en het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Zij adviseren om dagelijks 25 gram te consumeren. Ongebrande noten zijn gezonder, gebrande noten zijn namelijk gefrituurd.
Verburg stelt ook dat noten uitstekende producten zijn, ze houden de hersenen gezond en zijn goed voor hart en bloedvaten. Pratt & Matthews voegen hieraan toe dat noten de gezondheid van het hart bevordert omdat het de neiging van het klonteren van het bloed vermindert. Ook zij raden aan om noten met mate te eten want het bevat veel calorieën. Noten een lage glycemische lading hebben volgens Müller.
Olijfolie
Olijfolie bevat onverzadigde vetten, wijst Fullerton-Smith uit. Marber wijst hier ook op en stelt verder dat het oliezuur een enkelvoudig onverzadigd vetzuur is, dat een rol speelt in het verlagen van cholesterol.
Verberg vindt dat olijfolie heel goed is omdat het mono- onverzadigde vetzuren bevat en fenolen. De Jong wijst uit dat olijfolie een van de gezondste oliesoorten is, het bevat namelijk veel anti oxidanten. Olijfolie vermindert naar vermelding van Pratt & Matthews het risico op kanker, het zorgt voor een lage bloeddruk en voor een betere gezondheid van hart en bloedvaten. Extra vergine olijfolie is de beste.
Ontbijtgranen (suikerrijk)
Ontbijtgranen zijn niet goed volgens alle deskundigen. Dat is omdat het suikerbommen zijn die insulinepieken veroorzaken. Verberg raad ze sterk af als ontbijt.
Paddenstoelen
Paddenstoelen zijn lekker en gezond, ze hebben naar vermelding van Marber en Verburg kanker bestrijdende eigenschappen.
Keerpunt hieraan is dat ze schimmels bevatten, daardoor zijn ze echter niet ideaal voor mensen met een opgeblazen gevoel of opgezette buik.
Pepermunt
Pepermunt is gezond en goed tegen gasvorming, aldus Witteman. Marber wijst uit dat pepermunt mogelijk milde kanker bestrijdende eigenschappen heeft . Pepermunt bevat vitamine C en mangaan.
Peterselie
Peterselie is heel goed voor ons, het bevat apigenine die bloedvatvorming rond een tumor afremt. Gebruik peterselie met een dressing van olijfolie, zo verhoogt het volgens Marber de absorptie van anti oxidanten.
Peulvruchten
Peulvruchten zijn geweldige voedingsmiddelen, ze zijn goed tegen kanker, diabetes en zijn cholesterolverlagend, aldus Pratt & Matthews. Verburg vindt ze gezond. Tevens stabiliseren ze de bloedsuikerspiegel.
Pompoenpitten
Pompoenpitten zijn volgens Witteman en Marber heel gezond. Er zit vitamine K, omega-3, omega-6 fysterolen en vitaminen en mineralen in.
Rijst
Witte rijst is minder gezond dan zilvervliesrijst. Bij het bewerken van de voedingsmiddelen wordt een deel van de voedselvezels verwijderd, daarom zijn onbewerkte producten als zilvervliesrijst rijker aan voedingsvezels dan bewerkte witte rijst. Zilvervliesrijst is dus wel heel gezond, aldus De Jong.
Müller verklaart dat ongepelde rijst, bijvoorbeeld zilvervliesrijst een lage glycemsiche lading heeft . Kies dus voor de wat bruine rijstsoorten in plaats van witte rijst.
Rood vlees
Rood vlees moet met mate worden gegeten. Wanneer je er teveel van eet kant het schadelijk zijn voor het lichaam. Rood vlees heeft namelijk een bevorderend effect op de ontwikkeling van darmkanker in vergelijking met andere vleessoorten. Deze melding maken De Jong en Witteman allebei.
Witteman en Bakker adviseren om rood vlees niet vaker dan 1 keer per week te eten en niet meer dan 625 gram. Zij bevelen ook mager vlees aan. Rood vlees bevat B-vitamines, maar een overmatige consumptie van rood vlees verhoogt de kans op darmkanker. Je kunt rood vlees beter afwisselen met kip, vis, of eieren.
Roomboter
Gebruik roomboter met mate, het bevat veel vet. De vetten hebben echter ook gunstige eigenschappen volgens Witteman en Bakker, bv werking tegen bacteriën en schimmels.
Rundergehakt
Gebruik beter rundergehakt en liever geen varkensgehakt. Rundergehakt bevat 20% vet, waarvan bijna de helft uit verzadigd vet bestaat en is daarom gezonder dan varkensgehakt, aldus De Jong.
Sap
Vers sap is heel gezond, maar Witteman en Bakker raden het gebruik van sap aan waar geen suiker, zout, zoetstof of smaakstof aan is toegevoegd. Ook De Jong adviseert sap zonder toegevoegde suiker. Sinaasappelsap is het best, het bevat veel vitamine C en anti oxidanten, daarna grapefruitsap.
Marber heeft daaraan toe te voegen dat sinaasappelen bioflavonoïden bevatten, waaronder hesperidine dat de bloeddruk en cholesterol verlaagt. Vruchtensap uit de winkel is niet zo gezond omdat het veel suiker bevat en fosfaten die de veroudering versnellen. Vers geperst sap is wel heel gezond, aldus Verburg.
Shiitake (boompaddestoelen)
Shiitake zijn heel gezond. Volgens Marber hebben ze kanker bestrijdende eigenschappen. Ze bevatten verder ook veel goede voedingsstoffen en ze zijn goed voor het immuunsysteem en hart- en vaatstelsel.
Soja
Soja wordt door de meeste deskundigen afgeraden. Ze bevatten volgens Fullerton-Smith onverzadigde vetten. Verburg stelt dat soja goed is omdat het een gunsti ge invloed op hart en bloedvaten heeft en het risico op borstkanker vermindert.
Pratt & Matthews vinden soja gezond omdat het de bloeddruk verlaagd en het risico op kanker vermindert. Het veroorzaakt ook minder eiwit in de urine. Ook sojamelk schijnt volgens hem heel gezond te zijn.
Witteman en Bakker prijzen soja aan omdat het rijk is aan eiwit, mineralen en aan verschillende B-vitamines. Volgens Marber omdat sojabonen rijk zijn aan stoffen voor een goede hormoonbalans.
Spinazie
Spinazie is supergezond, Marber wijst op het feit dat ze zeer rijk zijn aan anti oxidanten. Pratt & Matthews voegen toe dat spinazie weinig calorieën bevat en het risico vermindert op hart – en vaatziekten, kanker, staar en ouderdomsblindheid.
Suiker
Suiker is niet zo goed voor ons. Suikerrijk voedsel verzadigt ook minder, het hongergevoel blijft . De hoge glycemische index zorgt ook nog eens voor snellere wisselingen van het bloedsuikergehalte.
Suiker bevat bovendien meer calorieën en geen voedingsstoffen als vezels en vitaminen. Zoet gerechten beter met steviablad, honing, fruitbeleg of gedroogd fruit, aldus Witteman en Bakker.
Vet
Transvetzuren leiden namelijk tot extreme stijging van ader verkalkende bloedvetten en daling van HDL- cholesterol. Verzadigde vetzuren kunnen je dik maken en zijn bevorderlijk voor het ontstaan van ziekten als arteriosclerose of slagaderverkalking, wat leidt tot hartinfarct, beroerte, diabetes etc, aldus Müller.
Fullerton waarschuwt ook voor vet en raadt aan om met mate ‘verkeerd’ vet te gebruiken. Je hebt verzadigde vetten (bv roomboter), transvetten (geharde oliën) en onverzadigde vetten. De laatste bestaan uit meervoudig onverzadigde vetten en enkelvoudig verzadigde vetten.
Meervoudig onverzadigde vetten bestaan uit omega 3- (sardines, makreel, zalm, noten) en omega 6-vetzuren (maisolie, zonnebloemolie). Enkelvoudig verzadigde vetten zijn omega 9-vetzuren (olijfolie, avocado‘s, amandelen).Transvetten zijn niet gezond (zitten ook in koekjes, taart, zoutjes). Roomboter met mate gebruiken, omega 6 krijgen we 25 keer teveel binnen. Omega 3 en omega 9 zijn heel goed, helpen tegen kanker en andere degeneratieve ziekten.
Vis
De deskundigen zijn het erover eens dat vis heel gezond is. Vis bevat jodium en vitamine-D, wat gezond is voor de botten. Het bevat gezonde vetten die de bloeddruk verlagen en een positieve invloed hebben op de samenstelling van de bloedvetten. Müller Adviseert om dagelijks vooral ± 100 gram zalm, makreel, haring of tonijn eten (vette vis). Pratt & Matthews raden vis ook aan.
Verburg wijst uit dat vis heel gezond is omdat het omega-3 vetzuren bevat, daardoor kan het de kans op een hartaanval verminderen. De wanden van bloedvatcellen worden gezonder. Vis is volgens Witteman en Bakker heel gezond omdat het een goede bron is van eiwit, b-vitamines, jodium en selenium.
Vette vis is ook rijk aan vitamine A, D en omega-3 vetzuren. Omega 3-vetzuren zijn ontstekingsremmend en zijn van belang voor goede hersenwerking, de gewrichten en hart- en bloedvaten. Hij adviseert om maximaal twee keer per week vette vis te eten. Vis verhoogt de cholesterol echter niet volgens hem.
Marber prijst vis aan wegens de omega 3 vetzuren. De Jong stelt dat vette vis nog beter is omdat de gehalte goede verzuren (omega 3) ten opzichte van mager vis hoger ligt. Vissticks zijn echter niet gezond omdat daar veel vet in zit.
Fullerton- Smith prijst vooral makreel en vette vis aan omdat ze de beste bron van omega-3vetzuren zijn. Deze hebben een positief effect op intellectuele prestaties en goed met stress omgaan.
Walnoten
Walnoten zijn supergezond. Ze beschermen volgens Pratt & Matthews tegen alzheimer en
hart- en vaatziekten. Marber voegt hieraan toe dat walnoten flavonolen, mangaan en koper bevatten. Samen met carotenoïden maken ze een goede bron van antioxidanten, een nuttig alternatief voor vis als bron van omega-3 vetten. Walnoten zijn ook volgens Witteman en Bakker rijk aan omega 3 vetzuren, koper en zink. Omdat ze rijk zijn aan antioxidanten en omega-3 gaan ze veroudering tegen. Eet walnoten bijvoorbeeld met yoghurt, een heerlijk lekkernijtje.
Wit brood
Wit brood is niet goed, kies beter voor volkerenproducten, die zijn van het volle graan, zoals volkorenbrood of roggebrood. Meergranen en bruinbrood bevatt en minder vezels dan volkoren. Volkorenbrood bevat zo min mogelijk additieven, aan wit/bruinbrood is meelverbeteraar, geur- en smaakstoffen toegevoegd.
Witteman en Bakker wijzen ook uit dat witbrood vezelarm is en wordt gemaakt van ontkleurde bloem. Witbrood is volgens Verburg ongezond, omdat het bloedsuikerpieken veroorzaakt en de kans op diabetes verhoogt. Tevens zou het rimpels veroorzaken en hart en vaatziekten. Müller voegt toe dat witbrood een hoge glycemische lading heeft .
Witte rijst
Witte rijst is minder gezond dan zilvervliesrijst, het geeft weinig gevoel van verzadiging en zorgt voor stijging van de bloedsuikerspiegel. Bovendien bevat het geen vezels, vitaminen en mineralen. Het is beter om zilvervliesrijst of volkorenbasmatirijst te gebruiken, aldus Witteman en Bakker.
Volgens Müller bevat Witte/gepelde rijst een hoge glycemische index. Marber stelt ook dat zilvervliesrijst een uitstekend voedingsmiddel is voor een goed hormoonbalans en dat het anti oxiderende eigenschappen heeft.
Witte thee
Witte thee is gezond volgens de deskundigen. Volgens Verburg houdt witte thee zelfs rimpelvorming tegen!
Worst
Worst is volgens de deskundigen niet zo gezond, volgens De Jong is worst ongezond omdat het 25-30% vet bevat.
Yoghurt
Yoghurt is gezond. Yoghurt vermindert de kans op kanker en speelt een rol bij het voorkomen van overgewicht volgens Pratt & Matthews. Witteman en Bakker prijzen yoghurt omdat het melkzuurbacteriën bevat, waardoor het een goede invloed heeft op het immuunsysteem. Marber wijst uit dat yoghurt de beste dagelijkse bron is van probiotica is, die het vrijkomen van B-vitamines, magnesium, ijzer en calcium uit voedingsmiddelen ondersteunen.
Zalm
Zalm biedt veel elkaar aanvullende voedingsstoffen: vitamine D en B-vitamines, selenium fosfor en calcium, aldus Marber. Zalm is volgens Pratt & Matthews een superfood. Kies liever voor wilde zalm en niet voor gekweekte, vanwege anti biotica gebruik en de toevoeging van kleurstoffen in kweekbassins.
Zoetmiddelen
Zoetmiddelen zijn volgens Witteman en Bakker niet gezond, zij raden aan om zo veel mogelijk voor ongeraffineerde soorten zoetstof als honing en gedroogd fruit te kiezen. Volgens Müller verhogen zoetstoffen (in tegenstelling tot wat Witt man beweert) de bloedsuikerspiegel niet en roepen geen hongergevoel op. Wie suiker door zoetstof vervangt bezuinigt volgens hem veel op calorieën.
Zonnebloempitten
Zonnebloempitten zijn heel gezond, ze zijn rijk aan omega 6 vetzuren, vitaminen en mineralen, aldus Witt eman en Bakker. Ook Marber prijst zonnebloempitten aan wegens de anti oxidante werking en omdat ze omega-6 vetzuren (van deze krijgen we echter meestal teveel van binnen), festerolen en diverse mineralen en vitamines bevatten.
Zout
Zout is niet goed omdat het de bloeddruk verhoogd, wat daardoor weer het risico op hart- en vaatziekten verhoogd. Advies is om dagelijks maximaal 5 -6 gram te gebruiken. Breng eten beter op smaak door citroen, azijn of kruiden. Voeg geen zout toe voor of tijdens eten, maar pas na het koken, aldus Witteman en Bakker.
Zout is volgens de Jong ook niet goed. Overmatig gebruik heeft een nadelige invloed op de bloeddruk en veroorzaakt daardoor de kans op hart- en vaatziekten. Roze Himalayazout is beter dan keukenzout, omdat het veel mineralen bevat en ongeraffineerd is.
Zuivelproducten
Zuivelproducten leveren calcium voor gezonde botten. Zuivelproducten bevatten volgens Müller echter transvetten. Volgens Fullerton-Smith bevatten zuivelproducten calcium. Hij wijst uit dat de meeste onderzoekers laten zien dat zuivelproducten het meest effectief lijken in de strijd tegen overgewicht.
Zwarte chocolade
Zwarte chocolade is gezond omdat het flavonoïden bevat, die ook in fruit en groene thee zitten. Het verlaagt de bloeddruk en zorgt voor minder kleverige bloedplaatjes, aldus Verburg. Zwarte chocolade is volgens Pratt & Matthews goed omdat het de bloeddruk verlaag. De chocolade moet wel minstens 70% cacao bevatten.
Ik hoop dat je nu op de hoogte bent van de eigenschappen van veel gebruike ingrediënten waarmee je voor jezelf sneller een keuze kunt maken in de supermarkt.
Geef een reactie