Te weinig slaap = meer eten

/, blog, News/Te weinig slaap = meer eten

Gemiddeld eet iemand die te weinig slaapt bijna 550 kcal meer per dag dan proefpersonen die wel voldoende slapen. Dit resulteert in een ½ kilo gewichtstoename per week. Dit blijkt uit onderzoek aan de Mayo Clinic in Rochester, dat onlangs op een bijeenkomst van de American Heart Association in San Diego is gepresenteerd.

Voor het onderzoek is het normale slaappatroon en eetpatroon van 17 gezonde mannen en vrouwen (18-40 jaar) onderzocht. De helft daarvan mocht vervolgens zo veel slapen als ze wilden. De anderen mocht maar 2/3 van hun normale slaapduur slapen. De deelnemers mochten onbeperkt eten en drinken. De slaapgedepriveerden aten gemiddeld 549 kcal per dag meer en de controlegroep juist 143 kcal minder. Volgens onderzoeker Andrew Calvin is het verband tussen meer eten en te weinig slapen ingewikkelder dan tot nu toe gedacht: ‘Men dacht altijd dat leptine en ghreline een rol spelen, maar de verandering in hormonen lijkt eerder een gevolg van de extra calorieën. En dus niet de oorzaak.’

Het is volgens de onderzoekers nog te vroeg om harde conclusies te trekken, maar het bevestigt wel opnieuw het verband tussen verstoord slaappatroon en overgewicht. Ook onderstrepen zij het belang van verder onderzoek, omdat slaapdeprivatie een groeiend probleem is. Volgens Calvin geeft 28% van de volwassenen aan dat ze 6 of minder uren per nacht slapen.

 

Bron: Newsfeed Reseracher

2013-11-18T13:27:43+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie