Je hebt het vast al vaak gehoord in je omgeving, of zelf meegemaakt als je al meerdere keren
hebt geprobeerd te stoppen: een terugval in je oude rookgewoonten. Sommigen mensen beginnen na enkele weken weer met roken, anderen worden na jarenlang gestopt te zijn tóch weer verleidt door een sigaar of sigaret. Hoe komt dit? Wat gebeurt er in je lichaam waardoor je toch weer begint met roken?
Opnieuw roken
Veel mensen die stoppen met roken vervallen helaas na korte of langere duur in het opnieuw roken. Het is van belang om specifiek op dit gebied een goed inzicht te krijgen, het is belangrijk om te weten hoe je de kans op mogelijke terugval zo klein mogelijk maakt.
Volgens onderzoekers is het voor de ene persoon makkelijker om te stoppen met roken en dit vol te houden dan voor een ander persoon. Dit is deels genetisch zo bepaald. Sommige mensen zijn juist verslavingsgevoeliger dan anderen, deze hebben dan dus ook meer moeite om te stoppen met roken. Dit wilt uiteraard niet zeggen dat niet iedereen kan stoppen met roken, sommige mensen gaan juist denken dat ze niet kunnen stoppen omdat ze verslavingsgevoelig , dit is geen reden om te denken dat je niet kan stoppen.
Volgens onderzoek is gebleken dat er in de hersenen drie gebieden zijn die je tevreden dient te stellen nadat je verslaafd bent geraakt aan roken. Een groep Amerikaanse onderzoekers van het Duke University Medical Centre heeft onderzoek gedaan naar wat er gebeurt in het brein op het moment dat een roker een sigaret opsteekt na een periode van onthouding. Zij zagen dat er drie regio’s actief werden als mensen snakken naar een sigaret: de thalamus, het striatum en de anteriorcingulate cortex (ACC)
De thalamus is een structuur in het midden van je brein waar prikkels vanuit je zintuigen samenkomen en doorgestuurd worden naar de plek waar ze moeten zijn. Het is een soort filter die ervoor zorgt dat er niet teveel informatie tegelijkertijd binnenkomt en dat je je aandacht kunt richten op iets zonder afgeleid te worden. Bij mensen die roken om rustig te worden in stressvolle situaties is dit gebied het meest actief. Zij hebben bij het stoppen dan ook vooral last van afleidingen, onrustig zijn en het gevoel dat alles teveel wordt.
De striatum is het onderdeel van het beloningssysteem in het brein. Als je iets doet, eet of drinkt dat je een goed gevoel geeft dan onthoudt het striatum dit. De volgende keer dat je hetzelfde doet dan krijg je meteen weer een goed gevoel. Wanneer je verlangt naar een sigaret, hoor je dus eigenlijk je striatum schreeuwen om een volgend shot plezier.
Het ACC is essentieel voor het hogere denken, zoals fouten herkennen, beslissingen nemen, concentreren en conflicten oplossen. Ook wanneer je emotioneel wordt en je probeert jezelf te vermannen of als je je zelfbeheersing moet bewaren, dan wordt dit deel actief. Bij mensen die onder meer roken om op gewicht te blijven, was dit gebied het meest actief.
Het zijn dus deze drie gebieden in het brein die ervoor zorgen dat het moeilijk is om het stoppen met roken vol te houden. De thalamus zorgt er voor dat je nerveus en onrustig word. Het striatum zorgt ervoor dat je genot zoekt en het ACC zorgt ervoor dat je concentratiemoeilijkheden krijgt en je aandacht er dus niet bij kunt houden. Het is dus van belang om je hier bewust van te zijn en hiermee goed om meet te leren gaan. Je kunt hierdoor als het waren inspelen op bepaalde gedachten en gevoelens. Verderop in de video zullen we dieper in gaan aan de hand van een aantal oefeningen.
Roken zit in het hoofd
De drang om toch weer te gaan roken zit allemaal in je hoofd. Letterlijk. Gelukkig betekent dit niet dat je niks aan die drang kunt doen. Wanneer je weet waarom je rookt en waarom je je onrustig en nerveus voelt als je een tijdje niet rookt, kun je er gericht mee om leren gaan. In de volgende video zullen we bespreken hoe je dan precies om kunt gaan met deze gevoelens, zodat je een terugval kunt voorkomen.
Lees in de blog ‘Waardoor steek jij weer een sigaret op? hoe je dit kan voorkomen.
De bovenstaande informatie komt rechstreeks uit de DVD cursus Stoppen met Roken. Denk je dat je beter wordt geholpen wanneer er beeldmateriaal aan theorie is gekoppeld? Bestel dan de dvd! Dit kunt u doen door te klikken op… roken
Geef een reactie