10 manieren om gelukkig te zijn ondanks chronische pijn

//10 manieren om gelukkig te zijn ondanks chronische pijn
Tien manieren om gelukkig te zijn ondanks chronische pijn

Tien manieren om gelukkig te zijn ondanks chronische pijn

10 manieren om gelukkig te zijn ondanks chronische pijn

Voor meer informatie, volg de cursus http://interplein.nl/course/fibromyalgie/ 

Als je last hebt van chronische pijn zoals fibromialgie kun je in een eindeloze cirkel terechtkomen. Dit houdt in dat je stress ervaart door de pijn. De stress veroorzaakt onrust waardoor je de pijn meer voelt en de pijn verhoogt de stress. Pijn, onrust en stress zorgen ervoor dat je je niet gelukkig voelt. Hoewel geluk niet al de pijn kan wegnemen, kan het de pijn draaglijker maken.

Het is makkelijk om toe te geven aan dagelijkse stress omdat je chronische pijn hebt. Er zijn echter vele manieren om de stress en de onrust die veroorzaakt worden door de pijn te lijf te gaan. Een positieve kijk op het leven kan de stress, onrust en de pijn zelf verminderen.

Om beter met de pijn om te gaan vind je hieronder tien manieren om gelukkig te zijn ondanks dat je chronische pijn hebt. Dit zijn dingen die je moet onthouden en integreren in je leven zelfs als je geen chronische pijn hebt, maar te meer als je die wel hebt.

Je hoeft het mensen niet naar hun zin te maken.

Het is interessant om op te merken dat we ons vaak slechter voelen wanneer we anderen teleurstellen dan wanneer we onszelf teleurstellen. Hoewel het merendeel van de mensen die belangrijk voor je zijn, het zullen begrijpen als je niet in staat bent om afspraken na te komen of om dingen te doen. Je moet weten dat je niet iedereen hoeft te behagen en dat niemand iets van je verwacht. Als je die houding aanneemt zul je je gelukkiger voelen en minder bezwaard.

Niet alles in het leven is altijd makkelijk

Niets wat je hebt in het leven heeft waarde als je er niet voor hebt moeten werken. Hoewel het leuk is om simpelweg iets te willen en dat dat dan ook gebeurt. Om gewoon te slapen en zonder pijn wakker te worden en ook geen stress te voelen. De werkelijkheid is echter anders.

Je moet echt werken om je gedachtegang en houding positief te krijgen. Dit kan ook inhouden dat je grote en moeilijke veranderingen in je denken moet gaan toepassen en veel moeite hiervoor moet doen. Net als met relaties, werk en pijnmanagement kun je niet succesvol zijn zonder er hard voor te werken.

Om gelukkig te zijn moet je daarom werken aan het gelukkig zijn. Positieve bevestigingen, evenals positieve mensen om je heen kunnen je helpen en leren om achter iedere wolk een zonnestraal te zien en de positieve kant te zien zelfs van de ergste situaties.

Begrijp dat er geen zekerheden in het leven zijn.

Wat mensen vaak weerhoudt om echt geluk te willen bereiken is het gebrek aan zekerheden. Als je niet zeker weet wat er gaat gebeuren, wil je er ook geen moeite voor doen. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat er geen zekerheden zijn in het leven. Als je dit begrijpt kan dit je helpen om moeite te doen en risico’s te nemen waardoor je gelukkiger wordt.

Ga jezelf niet vergelijken met anderen.

Het is menselijk om jaloers te zijn of jezelf te vergelijken met anderen, maar meestal voel je je hierdoor slechter. Je moet je realiseren dat het niet uitmaakt wat anderen doen en wie ze zijn, het maakt alleen uit wie jij bent. Als je dit begrijpt kun je het leven en je ervaringen omarmen en het beste maken van wat je hebt. Je zult je gelukkiger voelen.

Je vrijmaken van controle.

Hoewel het goed is om controle te hebben over je leven, laat chronische pijn je vaak de noodzaak voelen om werkelijk alles onder controle te hebben. Je kan je hierdoor onrustig en gestresst voelen. Als je die controle loslaat, niet opgeeft maar beseft dat de dingen soms anders gaan dan je zou willen, zul je je gelukkig voelen ongeacht de hoeveelheid pijn die je voelt. Dit heet in één woord acceptatie.

Vier de kleine dingen in het leven.

Het is goed om grote gebeurtenissen te vieren. Teveel nadruk op grote gebeurtenissen kan er ook voor zorgen dat je geen belang hecht aan kleine overwinningen en gebeurtenissen in je leven. De kleine dagelijkse dingen kunnen de grootste bron van vreugde zijn.

Als je deze opmerkt en leuk gaat vinden word je met de dag gelukkiger en niet alleen als er speciale gelegenheden zijn.

Zorg voor je eigen geluk.

Het is makkelijker als we gelukkig worden van anderen en rekenen op anderen voor deze geluk. Maar als we dit doen geven we ze ook de macht om onze kansen op geluk te verpesten. Bijvoorbeeld als je man of vrouw gestresst thuiskomt van een lange werkdag en je eigen goede dag door dit gevoel van de ander overschaduwd wordt.

Het is beter om op jezelf te vertrouwen  en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen houding en gevoelens, wat niet alleen voorkomt dat hun gevoelens op jou effect hebben, maar het kan hen ook beter doen voelen.

Wees eerlijk en realistisch.

Vaak creëren of verzinnen we een versie van leven die niet bestaat, zoals hopen dat hetgene dat de pijn veroorzaakt niet bestaat. In een poging om moeilijke dingen die we niet leuk vinden te mijden, vermijden we de waarheid.

Deze stress kan veel effect hebben op iemand met een normale gezondheid, laat staan  op iemand met chronische pijn zoals fibromialgie. Liever dan doen alsof alles ok is, is het gezonder om eerlijk te zijn, zelfs als dat betekent toegeven dat niet alles ok is.

Als je van het begin af aan jezelf bent en eerlijk bent kun je de stress die is opgebouwd om deze waarheden niet onder ogen te zien vermijden en kun je je begeven in een situatie van rust en vrede met een echte acceptatie van de werkelijkheid.

Niet iedereen is altijd gelukkig.

Iedereen heeft weleens slechte dagen. Het is belangrijk dit te onthouden en te weten dat dit normaal en ok is. Je mag een slechte dag hebben en je mag je gelukkig voelen. Door te denken dat je altijd gelukkig moet zijn kun je jezelf opzadelen met onredelijke verwachtingen die stress en pijn veroorzaken.

Leef in het moment

Het is makkelijk om verstrikt te raken in vroeger gemaakte fouten en vergissingen. Het blijven vasthouden aan dingen die gebeurd zijn zal je niet helpen als je lijdt aan chronische pijn. Het is nuttiger om in het nu te leven, om gelukkig te zijn met wat je hebt en met de goede dingen die nu gebeuren. Het in het heden blijven is een van de makkelijkste manieren om je geluk iedere dag te vergroten.

Voor meer informatie, volg de cursus http://interplein.nl/course/fibromyalgie/ 

2016-01-31T17:38:54+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie