Tips voor het eten van voedingsmiddelen die effectief zijn tegen kanker

Eet zo min mogelijk fastfood en kant-en-klaarmaaltijden. Deze bevatten vaak veel transvetten en ongezonde, verzadigde vetten. Andere voedingsmiddelen met veel transvetten en ongezonde, verzadigde vetten zijn onder andere pizza, aardappelchips, koekjes, crackers, friet en donuts.

Eet één of twee keer per week vis.

Voorbeelden van gezonde vis zijn wilde zalm, sardientjes, haring en koolvis (zwarte koolvis).

Gebruik tijdens het koken olijfolie of andere onverzadigde olie die koudgeperst is in plaats van plantaardige olie.

Alleen bij koudgeperste oliën wordt er tijdens de productie geen gebruikgemaakt van hoge verhitting of giftige chemicaliën.

 

Kijk op de voedseletiketten naar de ingrediënten

  • Vermijd alle etiketten waar ‘gehydrogeneerd vet’ en ‘gedeeltelijk gehard vet’ op staat. Deze vetten vind je meestal in margarine, saladedressings en andere verpakte voedingsmiddelen, ook al staat er niet op alle etiketten vermeld dat er transvetten in zitten.
  • Voeg verschillende noten en zaden toe aan je ontbijtgranen, salades, soep of andere gerechten. Gezonde noten en zaden zijn onder andere walnoten, amandelen, pompoenzaadjes, pecannoten en sesamzaadjes.
  • Doe wat lijnzaadolie door je smoothie of je saladedressing. Gebruik geen lijnzaadolie om in te koken, omdat er bij verhitting schadelijke stoffen vrijkomen.
  • Bereid je eten op een gezonde manier.
  • Kiezen voor gezond voedsel is niet het enige dat telt. Het bereiden en conserveren van voedsel is ook belangrijk. De manier waarop je eten bereidt kan het verschil betekenen tussen gezond en ongezond voedsel.

Hier volgen een aantal tips waarmee je zoveel mogelijk voordeel haalt uit al die goede voedingsmiddelen die kanker helpen bestrijden, waaronder fruit en groenten:

  • Eet op zijn minst wat rauw fruit en groenten. Rauw fruit en groenten bevatten de meeste vitaminen en mineralen, hoewel het koken van groenten er wel voor zorgt dat je lichaam de vitaminen beter kan opnemen.
  • Om de vitamines te behouden, kook je een kleine hoeveelheid water in de stoomkoker, waarna je de groenten kookt tot ze zacht zijn.
  • Als je groenten te lang kookt, dan gaan er veel vitaminen en mineralen verloren. Als je dan toch groenten kookt, dan kun je het kookvocht gebruiken in een soep of een ander gerecht, zodat je toch alle vitaminen binnenkrijgt.

 

Het schoonmaken van fruit en groenten

Gebruik een groenteborstel voor het schoonmaken van fruit en groenten. Als je deze namelijk alleen afspoelt blijven er altijd nog pesticiden achter. Eet zo veel mogelijk biologische producten die op natuurlijke wijze zijn geteeld en waarbij geen gebruik wordt gemaakt van bestrijdingsmiddelen of genetische manipulatie.

Breng je gerechten op smaak met kruiden en spijzen die je immuunsysteem versterken.

Knoflook, gember en kerriepoeder worden niet alleen gebruikt als smaakmakers, maar leveren ook waardevolle voedingsstoffen die kanker bestrijden. Andere kruiden en spijzen die kanker op een effectieve manier bestrijden zijn onder andere kurkuma, basilicum, rozemarijn en koriander. Deze kruiden en spijzen kun je toevoegen aan soepen, salades, ovenschotels of aan elk ander gerecht.

 

Tips om carcinogenen te beperken

Een carcinogene stof is een kankerverwekkende stof in voedsel. Carcinogenen kunnen ontstaan tijdens het koken, bij de conservering (van voornamelijk vlees) en bij het bederven van voedsel. Voedingsmiddelen die carcinogenen bevatten zijn bijvoorbeeld gerookt, gedroogd en geconserveerd vlees, zoals spek, worst en beef jerky (Amerikaans rundvleesgerecht van gedroogd vlees).

Andere voedingsmiddelen die carcinogenen bevatten zijn gebakken of aangebrand vlees, gerookte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen die beginnen te schimmelen. Door onderstaande tips op te volgen kun je de blootstelling aan carcinogenen beperken:

 

Gebruik tijdens het koken op hoog vuur geen olie

Door oliën of vetten te verhitten op een laag vuur voorkom je dat er kankerverwekkende stoffen ontstaan. In plaats van te frituren en te bakken in de pan, kun je ook voor gezondere bereidingswijzen kiezen, zoals bakken, koken, stomen en grillen.

 

Laat het vlees niet te lang op de barbecue liggen

Door vlees te lang op de barbecue te laten liggen, ontstaan er kankerverwekkende stoffen. Als je toch wilt barbecueën, laat het vlees dan niet te gaar worden en bereid het op de juiste temperatuur.

Olie kun je het beste luchtdicht en op een koele, donkere plaats bewaren, omdat deze bij blootstelling aan hitte, licht en lucht ranzig wordt en niet langer te gebruiken is.

Kies voor vers vlees, bij voorkeur biologisch, grasgevoerd vlees in plaats van bewerkt vlees dat is gezouten, gedroogd, geconserveerd en gerookt.

Het is het beste voedingsmiddelen die er beschimmeld uitzien of beschimmeld ruiken, te vermijden, aangezien deze naar alle waarschijnlijkheid de giftige, kankerverwekkende stof aflatoxine bevatten. Deze stof komt meestal voor in beschimmelde pinda’s. Noten gaan langer mee als ze in de koelkast of vriezer worden bewaard.

Niet alle voedingsmiddelen zijn geschikt voor de magnetron. Om je voedsel in de magnetron af te dekken, kun je het beste waspapier gebruiken in plaats van plasticfolie. Gebruik bovendien altijd afdekdeksels die geschikt zijn voor de magnetron.

2019-02-09T12:40:07+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie