Voorkom een burn-out

/, Burn out, werkverzuim, ziekteverzuim/Voorkom een burn-out

businesswoman headache

 

Een burn-out kost veel. De remedie niet.

 

Zo’n 1 op de 8 werknemers en studenten heeft last van een burn-out.
Volgens het CBS heeft 40% van de Nederlanders burn-out klachten (Bron: CBS: Burn-out) Een werknemer die is gediagnosticeerd met een burn-out kost een werkgever veel geld. De cijfers variëren van € 45.000 euro tot € 120.000 euro.
Bron: www.byebyeburnout.nl/burn-out-kost-gemiddeld-120-000-euro-per-werknemer/

Ei van Columbus
Waarom is het ei van Columbus nog niet bedacht? Er zijn veel organisaties die iets doen voor mensen die een (lichte) burn-out hebben. Stichting Gezondheid heeft een zeer uitgebreid programma (van 50 dagen) om je burn-out aan te pakken. Dit programma is met succes op duizenden mensen toegepast.
Toch is dat niet helemaal het ei van Columbus. Het is veel beter om ervoor te zorgen dat iemand geen stress en burn-out krijgt! Hierin zit het probleem. Er kunnen heel veel oorzaken zijn die, bij elkaar opgeteld, tot een burn-out leiden. De mensen blijven daar mee lopen totdat het te laat is.
In deze fase neemt de werknemer vaak geen contact op het de bedrijfsarts of huisarts. Hiervoor zijn de klachten te gering. Bovendien kost het de werknemer soms ook geld.

Stichting Gezondheid heeft als enige onderneming in Nederland de oplossing, of, het ei van Columbus:

Stap 1.
De werkgever betaalt voor alle werknemers een abonnement op de Gezondheidsacademie. Hierop staan meer dan 100 gezondheidstrainingen. Zie “overzicht gezondheidstrainingen“. Hierdoor is er geen financiële drempel voor werknemers om aan de slag te gaan met lichte klachten.

Stap 2.
De werknemer doet de gezondheidstest. Hieruit komt het advies een aantal gezondheidstrainingen te gaan volgen. Alle trainingen bevatten zeer praktische tips gemaakt door coaches en artsen.

Stap 3.
De werknemer volgt in eigen tijd en tempo de cursussen waar hij lichte klachten over heeft. Optioneel bezoekt hij de platforms waarmee lotgenoten (gratis) en professionals (soms gratis, soms tegen vergoeding) mensen helpen.

Resultaat is dat de werknemer snel fitter wordt, beter presteert op het werk en niet in een echte burn-out terechtkomt. U bespaart erg veel geld en administratieve rompslomp.

Uniek
Waarom heeft niemand dit eerder bedacht?
Dat is altijd de vraag die gesteld wordt nadat iemand met het ei van Columbus komt. De voornaamste reden is dat een burn-out door heel veel oorzaken kan ontstaan. Niemand heeft kennis op al deze gebieden. Stichting Gezondheid heeft miljoenen euro’s geïnvesteerd in meer dan 100 gezondheidstrainingen die heel breed zijn.

Laten we eens naar een paar voorbeelden kijken.

ilse

Ilse, 29 jaar. werkzaam als secretaresse.
Ilse snapt het belang van een gezonder leven. Ze wil graag weten wat ze moet kopen in de supermarkt voor haarzelf en haar twee kinderen. Zie volgt daarom de cursus “gezonde voeding“. Omdat haar jongste kind best vaak ziek is, volgt ze de cursussen “gezonde kinderen” en “infecties ziekte en ongevallen in huis“. Haar tweede kindje is een net een kleuter geworden. Samen met haar vriend kijkt Ilse naar de vier uur durende cursus “peuters en kleuters“. Ze  is trots op haar uiterlijk en vindt het belangrijk dat haar huid er mooi uit blijft zien. Dat lukt zeker met de tips uit de cursus “gezonde huid“. Als secretaresse moet ze vaak gasten een tijdje bezig houden wanneer een gesprek van haar leidinggevende uitloopt. De cursus “gespreksvaardigheden” heeft haar zelfvertrouwen vergroot. De werkdruk wordt daarnaast steeds groter en ze krijgt lichte gezondheidsklachten. Ilse wil deze aanpakken door haar voedingspatroon af te stemmen op haar klachten. Nadat ze de cursus “psychische klachten aanpakken met voeding” had gevolgd, veranderde ze haar eetpatroon en verdwenen de klachten.
Ilse heeft nu zeven jaar een relatie met Jack. Sinds de kinderen er zijn, komen er meer spanningen. Ze ligt er regelmatig wakker van. Na samen de cursus “gezonde relaties” te hebben gevolgd gaat het een stuk beter. Haar beste vriendin zit op yoga. Ze heeft Ilse gevraagd om mee te gaan. Ilse wil zich niet vast leggen. Nadat ze de cursus “yoga” gevolgd heeft, kan ze thuis ook yoga oefeningen doen wanneer het haar uitkomt.

Ilse leeft nu een stuk gezonder en gaat iedere dag met plezier naar haar werk. Ze heeft in het cursusaanbod van Stichting Gezondheid gekeken en plant de volgende trainingen in:

Opvoedvaardigheden – “je kunt maar beter voorbereid zijn”,

Medische tips – ” wel even bezig met meer dan 100 video’s en e-books”,

Mindfulness – “altijd al meer over willen weten”.

Mark

Mark, 59 jaar metselaar
Mark heeft een Burn-out gekregen. De werkgever heeft een tijdelijk contract dat over 3 maanden afloopt. Hij weet dat hij ook nadat het contract afloopt nog jaren moet betalen voor Mark. Bron: http://www.eerlijkarbeidsrecht.nl/modernisering-ziektewet-gevolgen-werkgever . Hij laat Markt de cursus burn-out doen. Na 50 dagen is Mark weer fit. Mark heeft las gekregen van zijn rug. De cursus “rugpijn” en de oefeningen “fitness thuis” hebben dit probleem opgelost. Mark zat gedurende zijn ziekte veel thuis. Dit gaf hem de gelegenheid om aan paar privé cursussen te volgen van klachten waar hij en zijn naaste last van hebben.

Aambeien – “blij dat ik daar nu van af ben”

Choresterol – ” volgens de huisarts een aandachtspunt”

Cursus Alcohol – “Helaas ben ik wat meer gaan drinken om de problemen op het werk te vergeten”.

Daarnaast realiseert hij zich dat een aantal erkende certificaten de kans op een baan vergroten. Zou zoekt hij een leidinggevende functie en haalt certificaten met de cursussen “assertiviteit” en “gespreksvaardigheden“.

 

Malisa

Malisa, 40 jaar, onderwijzeres
Malisa staat veel voor de klas. Ze wil het goede voorbeeld geven en volgt de cursus stoppen met roken.  Ze heeft maandelijks last van stemmingswisselingen. Deze zijn voorbij na de tips die ze kreeg via de cursus  “PMS” . Haar ouders hebben last van Alzheimer en kanker. Ze is daar veel mee bezig, hetgeen een stress factor is. De cursussen over Alzheimer en kanker geven voor tips die ze kan toepassen. Ze vindt gezond eten erg belangrijk. De cursus “voedingstips van Vivian Reijs” volgt ze met belangstelling. Ze weet dat er een relatie bestaat tussen gezonde voeding en psychische klachten. Na de cursus “psychische klachten aanpakken met voeding” heeft ze haar voedingspatroon aangepakt. Ze bezoekt regelmatig gezondheidswinkels met voedingssupplementen. Na de cursus “voedingssupplementen”  weet ze precies welke ze nodig heeft en welke niet.
De werkdruk is enorm. De cursussen stress en burn-out volgt ze preventief. Haar collega Irene heeft last van concentratie. Samen doen ze de training en oefeningen over “concentratie problemen “. Ziek worden is geen optie. Ieder jaar was ze wel een aantal dagen ziek door griep. Immers in de klas was wel steeds een kind aan het hoesten. Na de tips uit de cursus “griep en verkoudheid” te hebben toegepast  is ze niet meer ziek geweest. Malisa ziet met twee zieke ouders dat je niet vanzelf gezond oud wordt. De cursus “anti-aging” biedt een aantal eye openers zoals de tips van Professor Westerdorp.

Op haar gemak volgt ze ieder weekend een van de 80 andere gezondheidstrainingen van Stichting Gezondheid. Aan haar muur hangen inmiddels 12 certificaten gekregen door het volgen en slagen van trainingen.

Certificaat

Gratis

Ja, er bestaat een mogelijkheid om deze cursus kosteloos aan te schaffen. We maken dan samen gebruik van de 22 miljoen euro subsidie die minister Asscher vanuit Brussel beschikbaar heeft gekregen om aan werkgevers te betalen voor het stimuleren van Gezonde Werknemers.

Link subsidie: Gezonde werknemers subsidie

Neem contact op met Stichting Gezondheid om te bespreken hoe u met behulp van deze subsidie de cursus kosteloos kunt ontvangen. Let wel, er is haast. Op 19 oktober 2016 moet de aanvraag ingediend worden!

Mail je contactgegevens naar info@stichtinggezondheid.nl en wij bellen om bovenstaande toe te lichten.

2016-02-10T16:58:49+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie