Valkuilen bij het afvallen

/, Algemeen, blog, News, Voeding nieuws/Valkuilen bij het afvallen

Mensen die al vaker een lijnpoging hebben gedaan weten het waarschijnlijk al; er zijn veel valkuilen waar je in kunt trappen wanneer je gewicht wilt gaan verliezen. Daardoor lukt het afvallen uiteindelijk niet terwijl je het toch eigenlijk zo graag wil. Er zijn echter een hoop dingen je die kunnen weerhouden van het bereiken van je doel.

 

 

 

1. Geen plan maken

Veel mensen beginnen gewoon aan een dieet zonder precies na te denken over hoe ze het precies gaan waarmaken om het vol te houden. Er wordt niet gekeken of het dieet wel bij hen past en ook wordt er niet gekeken naar welke gewoontes lastig te doorbreken zijn. Het is belangrijk om het juiste voedingspatroon te kiezen en een plan te maken voor hoe je gedragsveranderingen op voedingsgebied gaat aanpakken.

 

2. Jojoën

Het jojo-effect is een bekend fenomeen. Mensen die gaan diëten en gewicht verliezen komen na hun dieet soms langzaam, soms snel weer meer kilo’s aan dan ze zijn afgevallen. Sommige mensen jojoën zo heel hun leven met hun gewicht. Iets dat absoluut niet gezond is. Het enige wat je kunt doen om het jojo-effect te vermijden is niet in een keer heel veel gaan afvallen door middel van een crashdieet. Bij een crashdieet krijg je te weinig bouwstoffen (eiwitten) binnen. Behalve vetmassa verlies je ook spiermassa waardoor je stofwisseling vertraagt en het risico op aankomen weer versterkt wordt.  Het beste is om gestaag gewicht te verliezen door je voedingsgewoonten permanent en in de gezonde richting te veranderen.

 

3. Te weinig bewegen

Bewegen helpt bij het afvallen. Wanneer je gewicht wilt verliezen is het dus verstandig om meer te gaan bewegen. Echter uit een onderzoek van TNS NIPO bleek dat mensen die graag willen afvallen juist het minst bewegen in vergelijking met mensen die op gewicht willen blijven of willen aankomen.

 

4. Alcohol drinken

Alcoholische dranken zijn vaak calorierijk en versterken ook je eetlust. Daardoor werken ze gewichtsverlies tegen.

 

5. Een vitaminetekort opbouwen

Mensen die willen afvallen, gaan vaak ook allerlei voeding vermijden die benodigde vitamines en mineralen bevatten. Een van de eerste vitamines waar mensen vaak een tekort aan krijgen is vitamine D. Deze vitamine zit in margarine, eieren en zuivelproducten en is zelfs erg belangrijk bij het gewicht verliezen. Stop dus niet met het eten van zuivelproducten, fruit en volkoren producten. Deze bevatten vitaminen en bouwstoffen die onmisbaar voor een gezond lichaam zijn.

 

6. Helemaal geen vet meer eten

Veel mensen redeneren dat als ze af willen vallen ze maar beter helemaal geen vet meer moeten eten. Dit is echter een onjuist idee. Onverzadigde vetten heeft je lichaam hard nodig. Deze vetten zitten halvarine, margarine, vis, olijfolie en noten. Wat wel klopt is dat je vetten uit gebak en snacks zeer zeker kunt missen. Die zijn echt alleen maar ongezond.

 

 

7. Onvoldoende slaap

Je lichaam heeft voldoende slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Zonder voldoende slaap gaat je lichaam om meer voedsel vragen omdat het een tekort aan energie heeft. Daardoor ben je eerder geneigd om suikerrijke en vette voedingsmiddelen te nemen omdat je lichaam deze herkent als goede energieleveranciers.

 

8. Slecht eten in huis hebben

Wanneer je allerlei voedingsmiddelen in huis hebt die niet positief bijdragen aan je dieet zal het moeilijk zijn om deze te laten staan. Argumenten als ‘Dat is toch zonde om weg te gooien’ en ‘een keertje kan geen kwaad’ halen je dan over om ze toch eten. Wees verstandig en koop dingen als chips, koeken, frituursnacks gewoon niet meer. Dan kom je ook niet in de verleiding om deze dingen te gaan eten.

 

Bron: Wensink J. W., (2011, 8 februari), Verkeerd afvallen: 9 valkuilen [Web log post] Verkregen via http://www.gezondheidsnet.nl/alles-over-afvallen/artikelen/4914/verkeerd-afvallen-9-valkuilen

 

2013-11-18T13:30:51+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie