Van een tienermeisje met anorexia naar een succesvolle geluksvogel met een stevige eetlust!

Maria Mena is deze succesvolle geluksvogel met een stevige eetlust. Ze is ouder, wijzer, vrolijker en, als we de Noorse zangeres op die grote bruine ogen kunnen geloven, stabieler dan ooit. Haar depressie is een afgesloten hoofdstuk, net als de verwerking van de scheiding van haar ouders. Ze heeft definitief afscheid genomen van haar eetprobleem. Ze zegt met haar album Cause and Effect het nu voorgoed achter zich te hebben gelaten. Ze is nu een 25-jarige singer-songwriter met een gelukkige relatie, aanstaand huwelijk en babyplannen.

Uit angst om dik en daardoor ongelukkig te worden, durven mensen met anorexia niet normaal te eten. Bovendien ervaren ze de controle die ze hebben over hun voedselinname vaak als een prestatie. Na verloop van tijd is het lichaam dusdanig ontregeld, dat er geen sprake meer is van niet willen, maar van niet kunnen eten. Mensen met anorexia zijn alleen nog maar bezig met (niet) eten. Vaak vereenzamen ze en ziet hun familie met lede ogen aan hoe zij zichzelf verhongeren.

Na verloop van tijd gaat het in feite niet meer om het slank willen zijn, het ideale gewicht wordt namelijk nooit bereikt. Bij anorexia wordt het ontzeggen van eten vaak als machtsmiddel gebruikt. Hoewel iemand zich fysiek zeer slecht voelt, overwint toch het gevoel van het hebben van controle over jezelf. Dat gevoel van controle is de feitelijke verslaving.

 

Bron: Sp!ts, 4 Oktober 2011 & www.addiction-solutions.nl, 2012

2019-02-16T01:40:13+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie